Σε εξέλιξη βρίσκεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων στο διάσημο Ναυάγιο της Ζακύνθου, μετά την κατολίσθηση που έγινε το πρωί.
Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, από την κατολίσθηση που έγινε λίγο μετά τις 11 το πρωί τραυματίστηκαν τρία άτομα.
Μετά τη διασταύρωση των στοιχείων των τουριστών που είχαν μεταφερθεί με βάρκες στην παραλία διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει κάποιος αγνοούμενος. Όλοι όσοι αναγράφονται στις λίστες έχουν μεταφερθεί από την παραλία του Ναυαγίου σε άλλα ασφαλέστερα μέρη. Να σημειωθεί ότι η πρόσβαση στη συγκεκριμένη παραλία γίνεται μόνο διά θαλάσσης.
Αυτό που φαίνεται ότι έσωσε όσους απολάμβαναν εκείνη τη στιγμή το μπάνιο τους στη διάσημη παραλία ήταν το γεγονός ότι η κατολίσθηση έγινε σταδιακά, σε τρεις φάσεις. Στην αρχή έπεσαν κάποιες πέτρες, ακούστηκε θόρυβος, ακολούθησε μια δεύτερη μικρή κατολίσθηση μικρών πετρών και στη συνέχεια, σε τρίτη φάση, έγινε η μεγάλη κατολίσθηση. Ετσι, όσοι βρίσκονταν στην παραλία μπόρεσαν, ευτυχώς, να απομακρυνθούν εγκαίρως από το σημείο και να γλιτώσουν τα χειρότερα.
Οι τρεις τραυματίες που έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο Ζακύνθου είναι ελαφρά τραυματισμένοι και αναμένεται να πάρουν εξιτήριο εντός της ημέρας.
Σε κάθε περίπτωση όμως, οι έρευνες για τυχόν αγνοούμενους θα συνεχιστούν. Στο σημείο σπεύδουν κλιμάκια της ΕΜΑΚ αλλά και εκσκαπτικά μηχανήματα προκειμένου να απομακρύνουν τους βράχους και να διαπιστωθεί αν υπάρχει κάποιος τυχόν εγκλωβισμένος.
Πανικός την ώρα της κατολίσθησης
Όπως μαρτυρά και το παρακάτω βίντεο που αναρτήθηκε στο Instagram από τουρίστα αυτόπτη μάρτυρα, στην παραλία κατά τη διάρκεια της κατολίσθησης επικράτησε πανικός. Άνθρωποι έτρεχαν έντρομοι να σωθούν φωνάζοντας.
Χαρακτηριστική είναι η περιγραφή ιδιοκτήτη σκάφους που βρισκόταν στην περιοχή την ώρα που έπεσαν οι βράχοι: «Ακούστηκε ένα θόρυβος και έπεσε ένα μικρό κομμάτι βράχου, στη συνέχεια ένα δεύτερο μεγαλύτερο και τέλος, τρίτο μεγάλο κομμάτι βράχου που κατά την πτώση δημιούργησε μια θαλάσσια δίνη η οποία αναποδογύρισε τις βάρκες». Στην παραλία την ώρα της πτώσης των βράχων βρίσκονταν εκατοντάδες τουρίστες με μικρά παιδιά, που επιβιβάστηκαν σε σκάφη και απομακρύνθηκαν από την παραλία.
Σε άλλο βίντεο, φαίνεται η παραλία από ψηλά, μετά την κατολίσθηση:
Γεωδυναμικό φαινόμενο σε μια σεισμογενή περιοχή, χαρακτηρίζει ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας την κατολίσθηση στο Ναυάγιο της Ζακύνθου.
Μάλιστα, σημειώνει ότι ο ίδιος και η ομάδα του έχουν ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Λέκκα έχει ως εξής:
«Η κατολίσθηση στην περιοχή Ναυάγιο της Ζακύνθου αποτελεί ένα ακόμα γεωδυναμικό φαινόμενο σε μία τεκτονικά ενεργή ζώνη, όπως και η έντονη σεισμικότητα που εκδηλώνεται τοπικά και στην ευρύτερη περιοχή των Ιονίων Νήσων.
Η κατολίσθηση έχει τη μορφή κατάρρευσης βραχομάζας και κατάπτωσης βράχων όγκου περίπου 5000 κυβικών μέτρων και εκδηλώθηκε στα απότομα πρανή της περιοχής, τα οποία δομούνται από λευκούς ασβεστόλιθους, έντονα κατακερματισμένους.
Έχουμε ήδη επισημάνει τον κίνδυνο εκδήλωσης κατολισθήσεων – καταπτώσεων σε ανάλογες περιοχές των Ιονίων Νήσων και του ελληνικού χώρου.
Σχετικά με τη συγκεκριμένη περιοχή, μετά από πρόταση του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και την πρόσφατη ένταξή της στο ΕΣΠΑ Ιονίων Νήσων από τον Περιφερειάρχη κ. Θεόδωρο Γιαλιατσάτο, έχουμε ήδη ξεκινήσει τη διερεύνηση όλων των παραμέτρων που συνθέτουν το φαινόμενο με στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων και την αποφυγή ανθρώπινων απωλειών».