Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Ένταση και κόντρες για τη «Βόρεια Μακεδονία» – Τα «βέλη» της αντιπολίτευσης στους ΑΝΕΛ

Σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα και με έντονες αντιδράσεις κινήθηκε η δεύτερη μέρα της συζήτησης για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης στην Ολομέλεια της Βουλής.

Στο σύνολό τους, σχεδόν τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν σκληρή κριτική, καταγγέλλοντας ότι η συμφωνία Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη «Βόρεια Μακεδονία» δημιουργεί τελεσίμαιρες εις βάρος της Ελλάδας.

Η κατάσταση στην Ολομέλεια εκτροχιάστηκε με την παρέμβαση του βουλευτή Χρυσής Αυγής, Κώστα Μπαρμπαρούση, ο οποίος εμφανίστηκε να ζητήσει μέχρι και την παρέμβαση του στρατού, προτρέποντας σε πράξεις δόξας που ξεφεύγουν από την κοινοβουλευτική κατοχή. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής ήταν υποχρεωμένη να θέσει εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, αφού το ζήτημα έλαβε τεράστιες διαστάσεις, γεγονός που οδήγησε μέχρι και στην παρέμβαση του Προσωρινού Δικαστηρίου.

Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης επικεντρώθηκαν στην σκληρή κριτική και κυρίως στην κριτική προς τους ΑΝΕΛ για την στάση τους, αλλά και για το γεγονός ότι αυτή η συμφωνία αναγνωρίζει «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική εθνικότητα».

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της έντασης ήταν η έντονη αντίδραση μεταξύ της Ντόρας Μπακογιάννη και του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, καθώς ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κατηγόρησε τον υπουργό για τη συνεργασία με το καθεστώς Χονκεκερ και … ελλείψεις στον βιογραφικό του υπουργού.

«Παρακολουθεί ο Υπουργός Εξωτερικών να περιφέρεται στα κανάλια και να απειλεί με την δημοσιοποίηση απορρήτων εγγράφων. Είναι η γνωστή στη γενιά μας λογική της Στάζι. Άλλωστε εσείς κύριε Κοτζιά, έχετε εμπειρία από τη συνεργασία σας με το καθεστώς μνήμης Honecker »δήλωσε στην ομιλία της κυρίας Μπακογιάννη. Ο Νίκος Κοτζιάς πήρε άμεσα το λόγο, επιδιώκοντας να αποσύρει τις κατηγορίες, ωστόσο ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας απάντησε: «Να τα βάλουμε όλα κάτω, τα άρθρα σας κ.λπ. Κάνε μου τη μήνυση και να αρθεί η ασυλία μου ».

Σε ιδιαίτερα υψηλά τόνους κινήθηκε και η σύγκρουση μεταξύ του αντιπροέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνή Γεωργιάδη και του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη.

Ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παρουσίασε τον ΣΥΡΙΖΑ πώς συμπεριφερόταν «με καρέκλα» και τον τρόπο χωρίς, τονίζοντας ότι είναι το πιο διαχωριστικό κόμμα και κυβέρνηση που έχει περάσει ποτέ από την Ελλάδα. Μιλώντας προσωπικά στον Κωνσταντίνο Κατσίκη των ΑΝΕΛ, διαπιστώθηκε ότι οι θέσεις τους για τη ονομασία των Σκοπίων συμπίπτουν. «Εγώ όμως είμαι έμπορος εθνικισμού, ενώ εσείς είστε υπεύθυνος και έχετε αρχές, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας για τον αρχηγό σας. Πώς γίνεται αυτό, ενώ συμπίπτουν οι απόψεις μας; Μόνο ψεύτες σαν εσάς το ξέρουν »υπογράμμισε.

Η κοινοβουλευτική διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με τους ομιλίες των αρχηγών, την τελική σύγκρουση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη και την ψηφοφορία.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης

«Είστε ψεύτες και υποκριτές, ξεκίνησε την ομιλία του ο Άδωνις Γεωργιάδης. Φωνάζατε να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή και τώρα φορέσατε τον μανδύα της μετριοπάθειας, επισήμανε, απευθυνόμενος σε βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Πάρτο πίσω, του φώναξε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Εσείς το λέγατε στην πλατεία, εγώ το πάρω πίσω, αντέτεινε ο βουλευτής της ΝΔ.

Προκειμένου να τεκμηριώσει την ακραία επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε στα πρακτικά συνέντευξη του Πάνου Καμμένου ότι δε θα γίνει πολιτική πόρνη ούτε του Σαμαρά, ούτε του Τσίπρακαι πρωτοσέλιδα περιοδικών με τον Αντώνη Σαμαρά πυροβολημένο ή ως ψυχασθενή.

Ειδικότερα για την αντιπαράθεση Νίκυ Κοτζιά- Ντόρας Μπακογιάννη παρουσίασε το εξώφυλλο του βιβλίου του υπουργού Εξωτερικών «Η Πολωνία και εμείς», ύμνος στον Γιαρουζέλσκι όπως είπε. «Ένα σταλινικός κομμουνιστής ήτανε!» προσέθεσε.

Ό,τι και να κάνετε η ιστορία θα γράψει ποιοι παρέδωσαν το ιερό όνομα της Μακεδονίας, είπε απευθυνόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ.Ο κ. Γεωργιάδης απευθύνθηκε προσωπικά και στον κ. Κατσίκη, λέγοντάς του ότι δε θα υπάρξει δεύτερη ευκαιρία για όσους ψηφίσουν κατά της πρότασης μομφής. Αντίθετα αναγνώρισε ως… υποχώρηση από την ιδεολογική τους συνέπεια την αλλαγή του ονόματος των Σκοπίων.

Για δολοφονία χαρακτήρων έκανε λόγο ο Γιώργος Κατρούγκαλος, που ζήτησε τον λόγο για να υπερασπιστεί τον Νίκο κοτζιά. Η κυρία Μπακογιάννη δεν τον κατηγόρησε για κομμουνιστή, αλλά ως πράκτορα της Στάζι διευκρίνισε.

Αντιπαράθεση Λοβέρδου- Αναγνωστοπούλου:

Αναγνωστοπούλου: Ανακαλέστε τα περί εθνομηδενιστών, γιατί πολλοί συνάδελφοί μας είναι στις φυλακές της Τουρκίας.
Λοβέρδος: Ακατανόητη η παρέμβαση δεν εννοούα την κυρία Αναγνωστοπούλου, αναφέρθηκε θετικά στο πρόσωπό της.
Γεωργιάδης: Αυτά παθαίνετε άμα λέτε καλά λόγια για βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Καλά πάτε.

Ο Γ.Δημαράς

«Κανείς από εμάς δεν έχει την άποψη να καεί, να καεί το μπ… η Βουλή» απάντησε με τη σειρά του στον αντιπρόεδρο της ΝΔ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Δημαράς και τον κατηγόρησε ότι ενισχύει όσους το επιδιώκουν.

Παρέμβαση Πολάκη

Λίγο μετά τις 6μμ ζήτησε να παρέμβει ο Παύλος Πολάκης. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας επισήμανε πως «ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής που κάλεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε πραξικόπημα τα γύρισε αποδεικνύοντας πως οι φασίστες είναι θρασύδειλοι». Και το ΕΣΚ κάλεσε τα μέλη του να στηρίξουν τη συμφωνία, προσέθεσε.
Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, αγανακτισμένη με τον υπουργό που όπως είπε, επαναλαμβάνει γνωστές ειδήσεις, αντέδρασε:
Σ. Βούλτεψη: Και γιατι μας το λες;
Π.Πολακης: Για να νογας!
Σ. Βούλτεψη: Και τι εισαι; Δημοσιογραφος; Εκφωνητης; Σε εχουμε εδω για να μας λες το δελτιο ειδησεων;

Κωστής Χατζηδάκης:  Για μια χούφτα ψήφους… 

Επίθεση κατά της ρητορικής του ΣΥΡΙΖΑ και των βουλευτών περί ακροδεξιάς στροφής της Νέας Δημοκρατίας εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Κωστής Χατζηδάκης, λέγοντας ότι το κάνει η κυβέρνηση για να τσιμπήσει στις δημοσκοπήσεις, ενώ ανέφερε ότι ξαφνικά λένε ύμνους για τον Κωνστανίνο Μητσοτάκη και τον Κώστα Καραμανλή.

“Μιλάτε για ακροδεξιά στροφή, μπας και τσιμπήσετε κάτι στις δημοσκοπήσεις μιλάτε για την ακροδεξιά στροφή της ΝΔ. Μιλάτε εσείς που έχετε το κόμμα των ΑΝΕΛ, έναν συνέταιρο που εκείνοι χαρακτηρίζουν κατάπτυστη τη συμφωνία”, είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρόσθεσε “την ίδια στιγμή θυμηθήκατε ότι είστε καραμανλικοί και μητσοτακικοί, λέτε ύμνους.
“Για μία χούφτα ψήφους είστε ικανοί να πείτε ζήτω και η ΝΔ”, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης.

Πρόσθεσε επίσης ότι παραχώρησε η κυβέρνηση τη μακεδονική γλώσσα και στην ιθαγένεια και όπως φαίνεται δεν φαίνονται ούτε στη Βουλγαρία αυτονόητα αυτά, με δεδομένο ότι η Βουλγαρία εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία εκφράζει την ανησυχία της, καθώς  έχει αναγνωρίζει την ονομασία,  αλλά όχι την ιθαγένεια.

“Μια κυβέρνηση αποτυχημένη και πρέπει να φύγει και όλη η βουλή πρέπει να τοποθετηθεί εθνικά και υπευθυνα”, κατέληξε ο κ.Χατζηδάκης.

Νίκος Φίλης: Χαρακτηρίζει «καλή» τη συμφωνία – Επίθεση στη ΝΔ

Μια καλή συμφωνία και έναν συμβιβασμό προς όφελος των συμφερόντων των δύο χωρών, της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή, χαρακτήρισε ο πρώην υπουργός Παιδείας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης τη συμφωνία με την πΓΔΜ, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης.

Όπως υπογράμμισε ο κ Φίλης, η συμφωνία για τη «Βόρεια Μακεδονία» ανοίγει νέους οικονομικούς και γεωστρατηγικούς ορίζοντες, απαραίτητους για να βγει η χώρα από την κρίση.

«Αξιοποιείται το μομέντουμ για να επιτευχθεί η συμφωνία και να σταματήσει η εκκρεμότητα των 27 ετών, που παρήγαγε εστίες αποσταθεροποίησης. Μπορεί στον χάρτη να υπάρχει μια τρύπα, ένα αβάπτιστο κρατίδιο, όπως με υπεροψία νομίζαμε, αλλά η πραγματικότητα δεν συγχωρεί το κενό» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ Φίλης.

Ταυτόχρονα, εξαπέλυσε επίθεση στη ΝΔ και προσωπικά στον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη τονίζοντας ότι είναι απαράδεκτο να υπακούει σε εθνικιστικές φωνές, και να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματος του.

«Η ΝΔ είναι ένα μεγάλο ιστορικό κόμμα στο οποίο συνυπάρχουν φιλελεύθεροι με λαϊκούς δεξιούς και ακροδεξιούς. Αυτή την περίοδο η συνισταμένη γέρνει προς τα ακροδεξιά. Προφανώς έχει ένα διαρθρωτικό πρόβλημα φυσιογνωμίας που εκφράζεται και με τη σημερινή στάση της στο Μακεδονικό» υπογράμμισε ο κ. Φίλης και πρόσθεσε:

«Είναι απαράδεκτο όμως ο κ. Μητσοτάκης να αρνείται την εθνική ευθύνη του κόμματός του και να υπακούει στα παλαιοκομματικά κελεύσματα της κομματικής ιδιοτέλειας. Και αυτή η εθνικιστική κλίση της ΝΔ δυστυχώς αθροίζεται με τον αυταρχισμό, τον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την ξενοφοβία που απλώνονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, εις βάρος των φτωχών πολιτών αλλά και των ασθενέστερων λαών. Αυτό το μάθημα το παίρνουμε καθημερινά».

Και ο κ Φίλης συνέχισε: «Εν ονόματι, λοιπόν, ποιας προοπτικής διεκδικεί η ΝΔ την επιστροφή της στην εξουσία; Παρέα με τον Όρμπαν και τους άλλους της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς; Γιατί το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα όπως και το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα συμφωνούν με τη συμφωνία που πέτυχε η κυβέρνηση».

«Για να βγούμε από την οικονομική κρίση οφείλουμε να σχεδιάσουμε μια νέα εθνική προοπτική ενταγμένη στην ευρωπαϊκή και τη γενικότερη διεθνή πορεία. Το αδιέξοδο στο μακεδονικό, τη δεκαετία του ’90, καθήλωσε την Ελλάδα σε εθνικιστικές αντιπαραθέσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να μην μπορέσει να διαδραματίσει ουσιαστικό αναπτυξιακό ρόλο» επεσήμανε και συμπλήρωσε: «Πρώτα – πρώτα έχασε η Μακεδονία μας. Η ελληνική Μακεδονία! Που δεν κινδυνεύει από τις εθνικιστικές φαντασιώσεις των γειτόνων μας. Που αν τις υιοθετήσουμε θα είναι σε βάρος της εθνικής μας αυτοπεποίθησης».

Και ο κ Φίλης κατέληξε: «Τώρα δημιουργούνται νέες δυνατότητες, από τις οποίες μπορεί να κερδίσει τόσο η Ελλάδα όσο και οι άλλες βαλκανικές χώρες. Μπορούν να δημιουργηθούν υποδομές με επενδύσεις ευρωπαϊκές και διεθνείς, όπως η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς – Θεσσαλονίκη -Σκόπια – Βελιγράδι και εκείθεν προς την κεντρική Ευρώπη, καθώς και ενεργειακά δίκτυα π.χ. φυσικού αερίου. Μια τέτοια προοπτική είναι απαραίτητη για να βγει η χώρα μας με σταθερότητα από την οικονομική κρίση. Με χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και ενισχυμένα εισοδήματα. Μια τέτοια προοπτική προϋποθέτει τουλάχιστον ομαλές διπλωματικές σχέσεις της Ελλάδας με τους γείτονές της. Αυτό εξυπηρετεί η συμφωνία για τη Βόρεια Μακεδονία».

Επίθεση Κοντονή στη ΝΔ για ακροδεξιό κατήφορο

Επίθεση στη Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, με αφορμή το περιστατικό με τον -πρώην- χρυσαυγίτη βουλευτή, ο οποίος ανέφερε, από το βήμα της Βουλής, ότι το κόμμα έχει ακροδεξιές απόψεις και έχει πάρει τον κατήφορο και δεν έχει τέλος.

Σκληρή αναφορά και για τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, για τον οποίο ανέφερε ότι “αύριο η ΝΔ υπογράφει τη ληξιαρχική πράξη του θανάτου της και μπορείτε  μετά να μετονομάσετε το κόμμα σας σε Πολιτική Άνοιξη και να αναδείξετε τον Σαμαρά σε επίτιμο πρόεδρο”, για να προσθέσει ότι “έχει πάρει το κόμμα κατήφορο που δεν έχει τέλος”.

Ο υπουργός μίλησε στη γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου και  κατηγόρησε τη ΝΔ για πατριδοκαπηλεία, που ταυτίζεται με την ακροδεξιά ρητορεία. «Έχετε ευθύνη για αυτό που έγινε σήμερα», υποστήριξε.

Θεοχαρόπουλος: Σε θετική κατεύθυνση η συμφωνία 

Η συμφωνία μεταξύ της χώρας μας και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας κινείται σε θετική κατεύθυνση καθώς έχει σημαντικά σημεία που ανταποκρίνονται στο πλαίσιο που έχει θέσει το Κίνημα Αλλαγής, ώστε να επιλυθεί το Μακεδονικό ζήτημα, δήλωσε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος από το βήμα της Βουλής.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, δήλωσε ότι είναι επίσης σαφές ότι «δεν πρόκειται να δώσουμε καμία ψήφο εμπιστοσύνης σε αυτή την αδιέξοδη κυβέρνηση, που συσσωρεύει αντικοινωνικές πολιτικές με την πρόσφατη ψήφιση και του πολυνομοσχεδίου με τα πρόσθετα βάρη στα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα». “Ο τόπος χρειάζεται μια ενωμένη Κεντροαριστερά, μία ισχυρή προοδευτική παράταξη. Το εγχείρημα του Κινήματος Αλλαγής με τη συγκρότηση ενός νέου φορέα από κόμματα και κινήσεις θα προχωρήσει με ενωτική διάθεση, πλουραλισμό και εξωστρεφή δράση στην κοινωνία”, ανέφερε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Είπε, ότι ο χώρος μας, τo Κίνημα Αλλαγής οφείλει να μείνει αταλάντευτο προσηλωμένο στην επιλογή για πολιτική αυτονομία την οποία και πρέπει να αποδεικνύει καθημερινά όχι μόνο απέναντι στις αδιέξοδες κυβερνητικές πολιτικές αλλά απέναντι και στον απαράδεκτο τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση η ΝΔ.

Συγκεκριμένα ανέφερε ότι η πρόταση προβλέπει σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, erga omnes, με διεθνή συμφωνία και αναθεώρηση του Συντάγματος με δεσμευτικές εγγυήσεις, για να αποτραπούν τα ζητήματα αλυτρωτισμού. Πρόκειται για την εθνική γραμμή και ακολουθήθηκε από το 1995 και έπειτα.

Προβλήματα

Δήλωσε, επίσης, υπάρχουν βέβαια και ορισμένα προβληματικά σημεία στη συμφωνία όπως το ζήτημα της ιθαγένειας και της γλώσσας αλλά και άλλα θέματα όπως τα εμπορικά σήματα που παραπέμπονται σε διαδικασίες που είναι αμφίβολο αν θα οδηγήσουν σε διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων.

“Είναι βέβαια δεδομένο ότι η συμφωνία για το Μακεδονικό αποτελεί ένα συμβιβασμό και ως τέτοιος δεν μπορεί να ικανοποιεί απόλυτα καμία πλευρά. Συνεπώς οι πανηγυρισμοί από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ δεν ανταποκρίνονται στην ανάγκη μιας υπεύθυνης στάσης”, δήλωσε ο κ. Θεοχαρόπουλος.

Διαχρονικά εξάλλου, είπε, ο πολιτικός μας χώρος επιχείρησε την επίλυση του προβλήματος, πρόβλημα που συντήρησε και επέτεινε η πολιτική της Νέας Δημοκρατίας.

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να επιδεικνύει επικίνδυνη προχειρότητα με τη διγλωσσία στο εσωτερικό της και τις ακραίες και αντιφατικές δηλώσεις των ΑΝΕΛ. Οι πανηγυρισμοί του κ. Τσίπρα μετά το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δεν βοηθούν, καθώς απαιτείται να παρουσιασθεί η αλήθεια προς τον ελληνικό λαό και όχι μία επικοινωνιακή προπαγάνδα για εξυπηρέτηση μικροκομματικών στόχων.

Από την άλλη η ΝΔ, επεσήμανε ο κ. Θεοχαρόπουλος, που φέρει διαχρονικά την κύρια ευθύνη για τη δημιουργία αυτού του ζητήματος με τις συνεχείς υπαναχωρήσεις και μεταμορφώσεις της, δεν συμβάλλει στη διαμόρφωση μιας εθνικής γραμμής. Η θέση του κ. Μητσοτάκη για μη λύση στο θέμα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά συμφέροντα. Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κρατά σήμερα αυτή τη στάση.

Κατσίκης: Δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση όπως ο Σαμαράς

«Η υποκριτική εδώ δεν έχει προηγούμενο», ανέφερε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κώστας Κατσίκης, ο οποίος ανέφερε ότι «όντως γράφουμε ιστορία». Ξεκαθάρισε ότι «εμείς δεν δε μιμούμεθα τον Σαμαρά, δεν θα ρίξουμε την κυβέρνηση».

«Συζητάμε μία προκαταρκτική συμφωνία ή την πρόταση δυσπιστίας γιατί αυτό που θέλετε είναι να πέσει η κυβέρνηση», τόνισε και πρρόσθεσε: «αλλά είστε οι δεξιοί που ψηφίσατε αναδοχή από ομόφυλους, τους γκέι ή είστε εσείς οι δεξιοί που ψηφίσατε την αποτέφρωση των νεκρών;».

Ανέφερε ότι «είστε άνθρωποι με στείρα κριτική» και πρόσθεσε ότι «ο πατέρας μου στήριζε την κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη που έριξε ο Σαμαράς. Δεν ρίχνουμε κυβέρνηση».

Κουβέλης: Εύκολος, πρόχειρος και διχαστικός ο λόγος της ΝΔ

Σε μικροκομματικές σκοπιμότητες απέδωσε την κατάθεση της πρότασης μομφής από τη ΝΔ ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης.

Μιλώντας στην ολομέλεια της Βουλής, είπε ότι η συμφωνία επιλύει ένα πρόβλημα δεκαετιών και αποδεσμεύει ένα κρίσιμο πολιτικό κεφάλαιο για τη χώρα.

«Η συμφωνία καταγράφει ρητα τι θα συμβεί εαν δεν προχωρήσει η ΠΓΔΜ στις απαιτούμενες αλλαγές. Δεν θα μπει στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Καταγράφεται με σαφήνεια η αιρεσιμότητα» σημείωσε ο κ. Κουβέλης.

«Είναι εύκολος πρόχειρος και διχαστικός ο λόγος της ΝΔ» πρόσθεσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και πρόσθεσε: «Επιχειρεί η αντιπολίτευση να εκμεταλλευθεί την πολιτική συγκίνηση των Ελλήνων. Στόχος της είναι τα εκλογικά ωφέλη . Όμως αυτός ο διχασμός στηρίζει και εκθρέφει απόψεις φασιστικού χαρακτήρα».

«Ποια είναι τα τετελεσμένα γεγονότα τα 140 χώρες την αποκαλούν Μακεδονία. Δεν πείθεστε γιατί έχετε υποτάξει την πολιτική σας στο προσδοκόμενο βραχυπρόθεσμο πολιτικό όφελος» είπε ο αναπληρωτής υπουργός.

Δραγασάκης: Από τη συμφωνία θα ωφεληθεί η βόρεια Ελλάδα

Οι πρώτοι που θα ωφεληθούν από τη συμφωνία και τη λύση του προβλήματος με την πΓΔΜ, θα είναι η Β. Ελλάδα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στη Βουλή. «Η συμφωνία πρέπει να προχωρήσει εφόσον ικανοποιεί τα βασικά μας συμφέροντα, ως μια συμφωνία-προϊόν συμβιβασμού. Ας ελπίσουμε ότι θα περάσει και στη γείτονα χώρα. Αν δεν λυθεί το πρόβλημα αυτό, πρέπει να αναρωτηθούμε ποια θα είναι η προοπτική για την ανάπτυξη στη Β. Ελλάδα. Αν καταφέρουμε να λυθεί αυτό το πρόβλημα, οι πρώτοι που θα ωφεληθούν θα είναι οι κάτοικοι της Β. Ελλάδας. Αυτό δεν σημαίνει λύση άνευ όρων. Αλλά, όπως λένε οι ειδήμονες, η λύση έχει τα βασικά στοιχεία για να προχωρήσουμε μπροστά», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας. «Είναι σαφές» είπε, «ότι η πρόταση δυσπιστίας έχει τα αντίθετα από τα επιδιωκόμενα αποτελέσματα. Στόχος της ήταν, όχι η συμφωνία. Ο στόχος ήταν η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης και η συγκρότηση ενός αντικυβερνητικού μετώπου. Το αποτέλεσμα είναι η πολιτική ενδυνάμωση της κυβερνητικής πλειοψηφίας και η αποκάλυψη των αντιφάσεων και των αδιεξόδων της αξιωματικής αντιπολίτευσης».

«Η Νέα Δημοκρατία μπροστά στα διλήμματα και στις αναγκαίες επιλογές που έχουμε να κάνουμε για το μέλλον της χώρας, επιλέγει το δρόμο της δημαγωγίας και της εσωστρέφειας. Γίνεται εκφραστής μιας φοβικής και στάσιμης Ελλάδας. Το χειρότερο είναι ότι με τη στάση της, δίνει άλλοθι στη Χρυσή Αυγή και όλα αυτά που ζήσαμε το πρωί», είπε ο Γιάννης Δραγασάκης. Αναφερόμενος δε, στο Κίνημα Αλλαγής, είπε πως αποκαλύπτονται τα όρια μιας πολιτικής ίσων αποστάσεων, τα όρια και τα αδιέξοδα μιας πολιτικής που προσπαθεί να διαμορφωθεί στο κενό όταν υπάρχουν κρίσιμα διλήμματα και καυτά προβλήματα, στα οποία κανείς πρέπει να πάρει θέση.

Ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε και στο ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι με τη στάση του ακυρώνει την καθαρή θέση που είχε πάρει το 1992, και διολισθαίνει σε επικίνδυνες περιοχές για σπέρματα αλυτρωτισμού.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, κάλεσε όλες τις πλευρές να αναρωτηθούν ποια θα είναι η προοπτική αν δεν περάσει η συμφωνία, πώς θα αναπτυχθούν τα Βαλκάνια, ποια θα είναι η θέση της Ελλάδας σε αυτήν την περιοχή.

«Εμείς είχαμε από τη δεκαετία του 1990 διαμορφώσει μια στρατηγική που στηριζόταν στην παραδοχή ότι τα Βαλκάνια ήταν χώρος ιστορικά βεβαρημένος, με αντιθέσεις και εθνικισμούς, και επομένως μέλλον μπορεί να έχουν μόνο ως χώρος συνεργασίας», είπε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Μπαίνουμε σε μια φάση που η Ελλάδα μπορεί να ξαναγίνει μια δύναμη πρωτοβουλίας για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον ρόλο της χώρας μας, ως μιας δύναμης εγγυήτριας αυτής της προσπάθειας».

Ψαριανός: Συγκυβερνάτε με τα κοράκια και ζητάτε από τα περιστέρια να σας στηρίξουν

Είναι δύο διαπραγματευτές εκπροσωπώντας ένα κόμμα, όχι την κυβέρνηση, δήλωσε ο βουλευτής του Ποταμιού Γρηγόρης Ψαριανός από το βημα της Βουλής, συμπληρώνοντας “ποιον ρώτησαν από τα άλλα κόμματα, πότε έγινε σύσκεψη πολιτικών αρχηγών για να χαράξουμε εθνική γραμμή;”.

Όπως είπε, “συγκυβερνάτε με τα κοράκια και ζητάτε από τα περιστέρια να σας στηρίξουν στα δύσκολα” και πρόσθεσε: “Κατηγορούσατε τους σαμαροβενιζέλους και εμείς τώρα διαπραγματευόμαστε ένα μεγάλο θέμα, με ένα μέρος της κυβέρνησης να διαφωνεί. Θέλω να πω ότι όταν διαπραγματεύεται μία χώρα για ένα τόσο μεγάλο ζήτημα, ένα εθνικό θέμα, τι κάνει ένας σοβαρός πρωθυπουργός που θέλει να λύσει το πρόβλημα και όχι να παίξει μικροπολιτικά παιχνίδια;”.

Ο κ. Ψαριανός δήλωσε ότι είναι η χειρότερη κυβέρνηση που έχει η χώρα, η οποία, όπως λέει ο κ. Ψαριανός, γι ‘αυτό ψηφίζουμε την πρόταση δυσπιστίας.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …