Παρασκευή , 19 Απριλίου 2024

Σε αδιέξοδο η Νέα Δημοκρατία για τον δήμο Αθηναίων

Ύστερα από δύο τετραετίες Καμίνη, που αποτέλεσε την κεντροαριστερή –και όχι μόνο– «παρένθεση» στον παραδοσιακά δεξιό δήμο της Αθήνας, η ΝΔ διεκδικεί ξανά με αξιώσεις την επιστροφή της στον μεγαλύτερο δημαρχιακό θώκο της χώρας. Και αυτή η φορά δεν είναι σαν τις προηγούμενες…

Στις επόμενες τοπικές εκλογές η «γαλάζια» παράταξη έχει δύο βασικούς υποψήφιους για τον δήμο της πρωτεύουσας: τον Κώστα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Πατούλη. Παρά το γεγονός ότι το Μοσχάτο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη σε ποιον θα δώσει επίσημα το χρίσμα, θεωρείται πέραν πάσης βεβαιότητας ότι έχει κλείσει η συμφωνία με τον Κ. Μπακογιάννη. Ωστόσο, ο Γ. Πατούλης –είχε σπεύσει να τον ανακηρύξει επόμενο δήμαρχο της Αθήνας ο αντιπρόεδρος του κόμματος Αδωνης Γεωργιάδης μήνες πριν– επιμένει να διεκδικεί το «γαλάζιο» χρίσμα, απαντώντας στις φήμες περί υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής ότι προτιμά τον δήμο!

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του Documento υψηλόβαθμα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο Κυριάκο Μητσοτάκη αφήνουν να διαρρεύσει ότι το Μοσχάτο έχει ήδη συμφωνήσει με τον Γιώργο Πατούλη ώστε να είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την Περιφέρεια Αττικής. «Οι συμφωνίες, όταν υπάρχουν, δημοσιοποιούνται» απαντά χαρακτηριστικά ο κ. Πατούλης με δήλωσή του στο Documento, προσθέτοντας πως «ό,τι διακινείται (σ.σ. περί κλεισμένης συμφωνίας για την Περιφέρεια) δεν είναι από δικά μου κέντρα».

«Καρφιά» Πατούλη

Ο επί τρεις θητείες δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αλλά και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) τόνισε πάντως ξανά τη γνωστή «αγάπη μου για την Αθήνα ως γενέτειρα πόλη» και την πολύχρονη εμπειρία του στον πρώτο βαθμό αυτοδιοίκησης και διαχειριστικά, όπως σημείωσε, αλλά και από τη θέση του αντιπροέδρου του Συμβουλίου Δήμων και Περιφερειών της Ευρώπης. Και δήλωσε με νόημα μιλώντας στο Documento: «Εμείς ό,τι υπάρχει το λέμε δημόσια και ό,τι θα γίνει θα το πούμε ευθέως»…

Από την άλλη πλευρά, απέναντι στον πετυχημένο αυτοδιοικητικό Γ. Πατούλη υπάρχει ένας νέος πολιτικός, ο Κ. Μπακογιάννης, γιος της Ντόρας Μπακογιάννη και ανιψιός του σημερινού προέδρου της ΝΔ, ο οποίος, αν και γόνος της γνωστής πολιτικής οικογένειας Μητσοτάκη, μπήκε στην πολιτική μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση, ενώ κάλλιστα θα μπορούσε να ήταν εξαρχής υποψήφιος βουλευτής του κόμματος.

Εξελέγη δήμαρχος Καρπενησίου, του τόπου καταγωγής του πατέρα του Παύλου Μπακογιάννη –από το Καρπενήσι είχε ξεκινήσει άλλωστε την πολιτική καριέρα της και η μητέρα του– και στη συνέχεια εξελέγη περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, επιμένοντας να ολοκληρώσει τη θητεία του στην Περιφέρεια παρά τις φήμες και τις προτροπές να κατέλθει στην κεντρική πολιτική με τις εκλογές του 2015. Παράλληλα ο Κ. Μπακογιάννης είναι αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, μέλος του European Council on Foreign Relations, ενώ συμμετέχει και στο Συμβούλιο προσωπικοτήτων του Ελληνικού Δικτύου Λύσεων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη των Ηνωμένων Εθνών.

«Γαλάζια» ανησυχία

Γιατί διαφέρει αυτήν τη φορά η «γαλάζια» μάχη για τον δήμο της Αθήνας; Επειδή είναι η πρώτη φορά που δύο νέα πρόσωπα, με την έννοια της μη συμμετοχής τους στο κοινοβούλιο, με εμπειρία και πετυχημένη θητεία στην τοπική αυτοδιοίκηση, διεκδικούν το χρίσμα από τη ΝΔ. Και αν ο Γ. Πατούλης επιμείνει στην υποψηφιότητά του για τη δημαρχία θα διασπάσει την παράταξη, με κίνδυνο να υπάρξουν –αν όχι αρνητικά– συρρικνωμένα αποτελέσματα για το κόμμα του Κ. Μητσοτάκη, που επιθυμεί διακαώς την επιστροφή της ΝΔ στον πρώτο δήμο της χώρας.

Παρά το γεγονός μάλιστα ότι το Μοσχάτο, ανεπισήμως προς το παρόν, κάνει λόγο για κλεισμένες συμφωνίες τόσο με τον Κ. Μπακογιάννη για τον δήμο της Αθήνας όσο και με τον Γ. Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής, οι συζητήσεις για την επιμονή Πατούλη να είναι υποψήφιος δήμαρχος και η κατηγορηματική στάση του ότι καμία συμφωνία δεν έχει γίνει για την Περιφέρεια προκαλούν κλίμα εσωστρέφειας στη ΝΔ, ενώ η χώρα έχει ήδη μπει σε άτυπη προεκλογική περίοδο. Οι απόψεις για το ζήτημα μεταξύ των στελεχών του κόμματος πάντως διίστανται: άλλοι θεωρούν ότι ο Γ. Πατούλης επιδιώκει εμμέσως την επίσπευση της επίσημης ανακοίνωσης της υποψηφιότητάς του για την Περιφέρεια Αττικής από τη ΝΔ και άλλοι πιστεύουν ότι θα επιμείνει μέχρις εσχάτων για τον δήμο της Αθήνας, με ορατό τον κίνδυνο να κάψει και τα δύο ενδεχόμενα.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …