Τετάρτη , 24 Απριλίου 2024

Ανεβαίνει συνεχώς ο αριθμός των νεκρών – Δραματικές στιγμές στα συντρίμμια

Tους 40 έφτασαν οι νεκροί, ενώ περίπου 700 είναι οι τραυματίες από τα 6,4 Ρίχτερ που έπληξαν τα ξημερώματα της Τρίτης την Αλβανία. Τα σωστικά συνεργεία συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στα συντρίμμια κτιρίων που κατέρρευσαν, για να εντοπίσουν και να απεγκλωβίσουν επιζώντες. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αρχών, τουλάχιστον 20 άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι στα χαλάσματα.

AP Photo/Petros Giannakouris

Στο Δυρράχιο, σύμφωνα με την ΕΡΤ, βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα – με τη βοήθεια ειδικού σκύλου – στα ερείπια τετραώροφης πολυκατοικίας, για τον εντοπισμό μιας μητέρας με τα τρία της παιδιά κι ενός πέμπτου ατόμου.

Οι δεκάδες μετασεισμοί, πολλοί εκ των οποίων είναι ισχυροί, δυσχεραίνουν το τιτάνιο έργο των διασωστών. Ένας ισχυρός μετασεισμός ταρακούνησε τη Θουμάνα, στα δυτικά της χώρας, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Κοσοβάρου πρόεδρο Χασίμ Θάτσι στη σεισμόπληκτη πόλη.

Στο Δυρράχιο, εντατικές είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων να απεγκλωβίσουν έξι μέλη της ίδιας οικογένειας, πέντε εκ των οποίων είναι παιδιά.

Ο Έντι Ράμα ανακοίνωσε ότι όσοι δεν έχουν πού να μείνουν, θα φιλοξενηθούν σε ξενοδοχεία για όλο το χειμώνα. Ο Αλβανός πρωθυπουργός εξέφρασε την πεποίθηση ότι μέσα στο 2020 θα τους διατεθούν νέες κατοικίες.

AP Photo/Petros Giannakouris

Προς το παρόν, χιλιάδες άνθρωποι έχουν βρει καταφύγιο στο στάδιο του Δυρραχίου και σε άλλους προσωρινούς καταυλισμούς.

Η Ελληνική Αποστολή

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, το πρωί της Πέμπτης, η Ελληνική Αποστολή ανέσυρε, χωρίς τις αισθήσεις τους, δύο γυναίκες και έναν άνδρα. Χθες, Τετάρτη, απεγκλώβισε τρεις σορούς που ανήκαν σε άνδρες.

Το απόγευμα της Τρίτης, η ομάδα της 1ης ΕΜΑΚ απεγκλώβισε ζωντανή στη Θουμάνα, μια γυναίκα 45 ετών και το βράδυ της ίδιας ημέρας μια γυναίκα χωρίς τις αισθήσεις της, ενώ η ομάδα της 5ης ΕΜΑΚ που επιχειρούσε στο Δυρράχιο, απεγκλώβισε ζωντανό έναν άνδρα 24 ετών. Από χθες Τετάρτη και τα δύο συνεργεία, της 1ης και 5ης ΕΜΑΚ, από την Ελευσίνα και τα Γιάννενα αντίστοιχα, επιχειρούν μαζί στη Θουμάνα.

Πυροσβεστικό Σώμα@pyrosvestiki

Οπτικοακουστικό υλικό από τις ενέργειες της Ελληνικής Αποστολής έρευνας και διάσωσης στην Αλβανία

Συνολικά, η ελληνική αποστολή μέχρι στιγμής, έχει απεγκλωβίσει δύο ζωντανά άτομα και έχει ανασύρει επτά άτομα χωρίς τις αισθήσεις τους, με τις  επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης να συνεχίζονται.

Όπου φτωχός κι η μοίρα του

Ο Φέχμι Βάτα, 73 ετών, σώθηκε γιατί δούλευε σα νυχτοφύλακας την ώρα του φονικού σεισμού. Γύρισε πίσω για να δει ότι η γυναίκα του, δύο εγγόνια και μια από τις νύφες του είχαν παγιδευτεί στα συντρίμμια του διαμερίσματός τους, όταν κατέρρευσε η πενταόροφη πολυκατοικία όπου διέμεναν, στη Θουμάνα.

Ο 10χρονος εγγονός του Φέχμι ανασύρθηκε ζωντανός από τα χαλάσματα, όμως η γυναίκα του δεν στάθηκε τυχερή. Σκοτώθηκε, κρατώντας στην αγκαλιά της τον άλλο εγγονό της, προσπαθώντας να τον προστατεύσει. Η νύφη του επέζησε, αλλά είναι βαριά τραυματισμένη και νοσηλεύεται σε νοσοκομείο.

«Η γυναίκα μου πάντα έλεγε ότι θα πέθαινε για τα εγγόνια της, φαίνεται ότι τελικά το έκανε», είπε ο απαρηγόρητος Βάτα, καθισμένος σε έναν τσιμεντόλιθο, μπροστά στην κόκκινη ταινία που κρατά τους κατοίκους και τα μέσα ενημέρωσης μακριά από τα συντρίμμια.

Σε απόσταση μερικών μέτρων, Αλβανοί και Έλληνες διασώστες ψάχνουν αγωνιωδώς για επιζώντες. Ο άλλος εγγονός του Φέχμι, ηλικίας 7 ετών, παραμένει θαμμένος στα συντρίμμια – ίσως να βρίσκεται κάπου κάτω από τη σκάλα, όπου συνήθιζε να κρύβεται, σύμφωνα με τον παππού. «Στεναχωριέμαι γιατί δεν μπορώ να κάνω τίποτα για το εγγόνι μου, μόνο να προσεύχομαι», είπε, με το σώμα του να τραντάζεται από τους λυγμούς. «Γιατί δεν πήρε ο Θεός τη δική μου ψυχή;».

Ο 73χρονος είχε μιλήσει στο τηλέφωνο με τη γυναίκα του, όταν σημειώθηκε ένας μικρός σεισμός νωρίς το πρωί της Τρίτης. Ακολούθησε ο σεισμός των 6,4 βαθμών και το κτίριο κατέρρευσε.

Η οικογένεια Βάτα είναι φτωχή, όπως και πολλοί άλλοι κάτοικοι στη Θουμάνα, που επιβιώνουν δουλεύοντας στα χωράφια ή από τα εμβάσματα που στέλνουν οι συγγενείς τους, οικονομικοί μετανάστες σε ευρωπαϊκές χώρες.

Πριν από την ισχυρή δόνηση των 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο γιος του Βάτα, ο πατέρας των δύο αγοριών, είχε φύγει για να εργαστεί για τρεις μήνες στην Ελλάδα, αφήνοντας πίσω τα παιδιά και τη σύζυγό του με τους παππούδες. Ο άλλος του γιος έχει νοητική υστέρηση και γλίτωσε επειδή μαζί με την αδελφή του ήταν σε άλλη πόλη, που δεν χτυπήθηκε από τον σεισμό.

«Η γυναίκα μου ήταν η κολόνα του σπιτιού. Δούλευε όλη την ημέρα στα χωράφια… Μπορεί να στάθηκα τυχερός και να έζησα, επειδή δούλευα νυχτοφύλακας, αλλά τι μου χρειάζεται η ζωή μετά απ’ όσα μου συνέβησαν;», λέει με δάκρυα στα μάτια ο παππούς.

Πηγή: http://www.efsyn.gr

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …