Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024

Σταϊκούρας: Έρχονται ανακοινώσεις για μέρισμα – προτεραιότητα η μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

Αποφάσεις για νέο μέρισμα με έμφαση στη στήριξη των μακροχρόνια ανέργων και άλλων ευαίσθητων ομάδων προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ. Προανήγγειλε και νέες παροχές το 2020, αμέσως μόλις διασφαλιστεί ο αναγκαίος δημοσιονομικός χώρος.

Περιέγραψε επίσης τις παροχές 1 δισ. ευρώ που μοίρασε ήδη η κυβέρνηση, ενώ έθεσε ως επόμενη προτεραιότητα, που θα λάβει χώρα έως το 2021, τη μείωση και τη σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Επίσης δεν απέκλεισε νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ το 2020 και διέψευσε φορολόγηση χωραφιών.

Έκανε σαφές επίσης ότι η παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας έως τον Απρίλιο του 2020 είναι η τελευταία. Και τούτο διότι υπήρξε πάρα πολύ έντονη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Για το πεδίο των 2πλών αποδείξεων σε ομάδες με υψηλή φοροδιαφυγή έκανε σαφές ότι τελεί υπό εξέταση, αλλά υπάρχει ζήτημα με την ετοιμότητα της ΑΑΔΕ να το υποστηρίξει και προετοιμάζεται.

Αναλυτικά, ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε:

* Υπάρχει υπερπλεόνασμα για τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και τις αποφάσεις θα τις πάρει ο Πρωθυπουργός. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ίσως και νωρίτερα από την προσεχή Πέμπτη.

*Υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και θα θέλαμε να τις ικανοποιήσουμε όλες, αλλά υπάρχουν και οι δημοσιονομικοί περιορισμοί. Μία ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι άνεργοι. Όταν το 2013 δημιουργήθηκε ένα αντίστοιχο δημοσιονομικό περιθώριο, η τότε κυβέρνηση επέλεξε να διανείμει μέρισμα στους μακροχρόνια ανέργους. “Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ όμως δεν τους έλαβε υπόψη”, ανέφερε. Πρόσθεσε ωστόσο πως υπάρχουν πολλές ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες. Ο στόχος μας πρέπει να είναι να ενισχύσουμε με μόνιμο τρόπο αυτές τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες μέσα από μία συνεκτική πολιτική και αν μπορούμε μέσα στα περιθώρια που δημιουργούνται κάθε χρόνο να υπάρχει μία πρόσθετη στήριξη σε αυτές τις ομάδες.

*Αναφορικά με το μέρισμα, ανέφερε επίσης ότι πρόκειται για μία έκτακτη παροχή.  Φέτος δεν περιμέναμε το τέλος της χρονιάς, επιλέξαμε να κάνουμε μία ολιστική προσέγγιση σε όλες αυτές τις κατηγορίες στήριξης που προηγήθηκαν.

*Η προηγούμενη κυβέρνηση άφησε δημοσιονομικό κενό. Παραλάβαμε δημοσιονομικό κενό 400 εκατομμύρια. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άφησε τη δυνατότητα να υπάρχει υπερπλεόνασμα μετά τη 13η σύνταξη. Χτίσαμε ένα δισεκατομμύριο δημοσιονομικού περιθωρίου και μοιράσαμε. Δώσαμε επιπλέον ΕΝΦΙΑ, επίδομα θέρμανσης και μείωση προκαταβολής φόρου στις επιχειρήσεις. Πληρώσαμε επιπλέον χρηματοδότηση σε ΟΑΣΘ, νοσοκομεία και Εθνική Άμυνα. Θα διαθέσουμε επίσης στα  ΕΛΤΑ και σε υπηρεσίες ΥΚΩ της ΔΕΗ.

* Έχουμε παραπάνω έσοδα από δαπάνες αλλά δεν μπορούμε να τα δώσουμε, διότι έχουμε έναν δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ.

*Στα 35 δισεκατομμύρια ευρώ είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ελληνικού δημοσίου.

*Αναφορικά με την εισφορά αλληλεγγύης, ανέφερε ότι θα μειωθεί και θα καταργηθεί μέχρι το τέλος της τετραετίας. Θα ξεκινήσει η μείωση όταν θα δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος με ασφάλεια. Είναι η πρώτη προτεραιότητα που έχουμε θέσει ως κυβέρνηση. Ξεκινάει το αργότερο από το 2021. Διασφαλίζεται αν έχουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 και μετά, και είμαι ρεαλιστικά αισιόδοξος ότι θα το πετύχουμε.

* Η βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η μείωση φόρων. Στο μέλλον το επιπλέον δημοσιονομικό περιθώριο θα δίδεται κατά 80% σε μειώσεις φόρων και κατά 20% για την αύξηση δαπανών.

*Αναφορικά με τον ΕΝΦΙΑ ανέφερε ότι προς το παρόν η πρόβλεψη είναι για μία δημοσιονομικά ουδέτερη κίνηση το 2020. Η εικόνα θα είναι γνωστή τον Μάιο του 2020. Έχουν βρεθεί αεροφωτογραφίες, έχουν βρεθεί νέα στοιχεία από την ΑΑΔΕ για να δούμε πώς θα φορολογήσουμε πιο δίκαια την ακίνητη περιουσία ούτως ώστε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ διευρύνοντας τη βάση φορολογίας των ακινήτων. Στο ερώτημα αν θα μπει στα χωράφια ΕΝΦΙΑ ή συμπληρωματικός φόρος, απάντησε ότι υπάρχουν στοιχεία που θα μπορούσαν να μπουν στο τραπέζι όταν θα υπάρχει εικόνα της άσκησης της δημοσιονομικής πολιτικής που θα τρέξει. Υπενθύμισε ότι υπάρχει δέσμευση για επιπλέον μείωση κατά 10% του ΕΝΦΙΑ και ανέφερε ότι πιθανόν να γίνει και το 2020, αλλά η συνολική εικόνα θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και οι αποφάσεις θα ληφθούν μετά το τέλος της άσκησης. “Δεσμεύομαι ότι δεν θα υπάρχει συνολική αύξηση του ΕΝΦΙΑ, το μέτρο θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερο”, ανέφερε. Επεσήμανε επίσης ότι “η άσκηση που διενεργούμε δεν περιλαμβάνει φορολόγηση χωραφιών”. Δεν απέκλεισε και τη μείωση φόρων σε περιοχές αν κριθεί ότι φορολογούνται υψηλά.

*Αναφορικά με τη συζήτηση για τα χαμηλότερα πλεονάσματα περιέγραψε τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς: Το χαμηλό κόστος δανεισμού, το υψηλό ΑΕΠ, την πρόωρη αποπληρωμή του ΔΝΤ και την πιθανή χρήση των κερδών από τα ευρωπαϊκά ομόλογα για αναπτυξιακούς λόγους. Για το θέμα των κερδών ομολόγων ανέφερε πως το πού θα οδεύσουν αυτά τα χρήματα είναι ένα αντικείμενο συζήτησης με τους θεσμούς, γιατί μέχρι τώρα το ποσό πήγαινε στο χρέος. “Εκτιμώ ότι θα το πετύχουμε”, είπε.

*Ανέφερε ότι  οι θεσμοί δεν ήταν θετικοί στη μείωση του ΕΝΦΙΑ, στις 120 δόσεις, στις 48 δόσεις που τώρα θεσπίζονται, αλλά “τους πείσαμε ότι η κοινωνία είναι έτοιμη να μπει σε αυτήν τη ρύθμιση”. Το ίδιο πράξαμε και με την επέκταση προστασίας της πρώτης κατοικίας μέχρι τον Απρίλιο, ανέφερε. Ξεκαθάρισε ότι “είναι η τελευταία παράταση η οποία δίδεται. Δώσαμε πολύ μεγάλο πολιτικό κεφάλαιο για να κερδίσουμε αυτήν τη ρύθμιση”.

*Όλοι οι πολίτες θα δουν μειώσεις φόρων. Το διαθέσιμο εισόδημα του πολίτη στο τέλος του 2020 θα είναι υψηλότερο από αυτό του 2019, και δεσμεύομαι για αυτό.

*Όπως κάναμε και φέτος με τον ΕΝΦΙΑ, έτσι και το 2020 αν με ασφάλεια δημιουργείται δημοσιονομικός χώρος, τότε αυτός θα διανέμεται. Δεν θα περιμένουμε το τέλος της χρονιάς. Θα πηγαίνει κατευθείαν στην ελληνική κοινωνία και κυρίως στη μεσαία τάξη και στα χαμηλά εισοδήματα.

*Στο ερώτημα γιατί δεν εισάγονται διπλές αποδείξεις για το “χτίσιμο” του αφορολόγητου σε συγκεκριμένες δραστηριότητες, απάντησε ότι “μελετάμε τις διπλές αποδείξεις”. Εξετάζουμε  τον τρόπο εφαρμογής του μέτρου αλλά πρέπει να υπάρχει και η υποστήριξη, και η ΑΑΔΕ δεν είναι έτοιμη να υποστηρίξει το εν λόγω μέτρο. Εξήγησε ότι η κυβέρνηση θέλει να μειώσει τη φοροδιαφυγή και αυτή όντως διογκώθηκε τα προηγούμενα χρόνια διότι αυξήθηκαν οι φορολογικοί συντελεστές. Αναφέρθηκε στην αύξηση της φοροδιαφυγής ειδικά στον ΦΠΑ και είπε ότι με τη μείωση των φόρων μειώνεται και αυτό το κίνητρο. Αναφέρθηκε και στα επιπλέον 6 δισ. συναλλαγές που αναμένεται ότι θα εισαχθούν στην οικονομία με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …