Πάνω από 381,5 εκατομμύρια ευρώ, είναι η ζημιά που προκάλεσε ο Γιάννος Παπαντωνίουστο ελληνικό δημόσιο, σύμφωνα με την παραπεμπτική πρόταση του Εισαγγελέα Κωνσταντίνου Σπυρόπουλου.
Το ποσό αντιστοιχεί στο συνολικό τίμημα για τον εκσυγχρονισμό έξι φρεγατών του Πολεμικού Ναυτικού και, σύμφωνα με την πρόταση του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο – που έφερε στην δημοσιότητα η εφημερίδα Real News και η δημοσιογράφος Άννα Κανδύλη – ο πρώην υπουργός «αν και είχε γνώση, προχώρησε κατά παράβαση των καθηκόντων του στην άμεση, γρήγορη και απρόσκοπτη προώθηση των προσυμβατικών διαδικασιών, στην έγκριση και κατακύρωση του εν λόγω εξοπλιστικού προγράμματος, ελαττώνοντας την περιουσία του ελληνικού ∆ημοσίου και προκαλώντας σε βάρος του αντίστοιχη ζημία τουλάχιστον ύψους 381.578.580 ευρώ»
Η ροή του χρήματος
Ο εισαγγελέας κατηγορεί τον πρώην υπουργό του ΠΑΣΟΚ ότι ενέκρινε το εξοπλιστικό πρόγραμμα «δίχως να εξετάσει […] οποιαδήποτε άλλη λύση, που να αποφέρει επιχειρησιακό όφελος στο Πολεμικό Ναυτικό, χωρίς ζημία του ελληνικού ∆ημοσίου». Το χρηματικό «δώρο» προς τον ίδιο τον υπουργό, προκειμένου η επίμαχη σύμβαση να υπογραφεί με την εταιρεία Thales Nederland B.V., ήταν τουλάχιστον 2.437.962 ευρώ, σύμφωνα πάντα με τον εισαγγελέα.
Στην υπ’ αριθμ. 5/2019 εισαγγελική πρόταση περιγράφεται μια δαιδαλώδης διαδρομή χρήματος ώστε να σβηστούν τα ίχνη. Για την υπόθεση, στο μικροσκόπιο είχαν μπει εξ αρχής οι συναλλαγές του παλιού εκπροσώπου της Thales, Χαράλαμπου Μπεκατώρου, που δεν βρίσκεται πια στη ζωή. Εντοπίστηκαν χρηματικές ροές της εταιρείας προς τραπεζικούς λογαριασμούς του σε Ελλάδα και Κύπρο και διαπιστώθηκαν αναλήψεις μετρητών.
Ο εισαγγελέας συνδέει αυτές τις αναλήψεις με αντίστοιχες καταθέσεις μετρητών σε δόσεις, σε τραπεζικούς λογαριασμούς του επιχειρηματία Ανδρέα Μπάρδη, φίλου του Γ. Παπαντωνίου και συγκατηγορουμένου του. Όπως αναφέρετα, μέσω των λογαριασμών του Ανδρέα Μπάρδη, χρήματα μεταφέρονταν τμηματικά και σε τακτά χρονικά διαστήματα προς τον Γιάννο Παπαντωνίου ώστε να αποκρύπτεται τόσο η προέλευση των εν λόγω χρηματικών ποσών όσο και η ταυτότητα του Ι. Παπαντωνίου, ως τελικού αποδέκτη.
«Για τον λόγο αυτό, ο Ιωάννης Παπαντωνίου, σε άγνωστο κατά την ανάκριση ακριβή χρόνο, αλλά οπωσδήποτε πριν από της 31 Ιουλίου του 2002 ενημέρωσε πλήρως τον Ανδρέα Μπάρδη τουλάχιστον σχετικά με το όφελος των 2.437.962 ευρώ, το οποίο θα αποκόμιζε ως συνέπεια της ανωτέρω περιγραφόμενης παράνομης συμπεριφοράς του (απιστίας κατ’ εξακολούθηση). Αφού του παρέθεσε αναλυτικά τον τρόπο που θα εκταμιεύονταν τα ποσά και την πηγή προέλευσής τους, συναποφάσισαν από κοινού και με τη σύζυγό και συγκατηγορούμενή του Σταυρούλα Κουράκου τα χρηματικά ποσά που θα λάμβανε να μην εισέλθουν διατραπεζικά στους τραπεζικούς λογαριασμούς του Ανδρέα Μπάρδη, αλλά αρχικώς να κατατεθούν, κυρίως με καταβολή μετρητών, σε αυτούς, ώστε να διακοπεί κάθε σύνδεση με την αρχική τους προέλευση, προκειμένου να καταστεί αδύνατη οποιαδήποτε πιθανή έρευνα από ελεγκτική Αρχή σχετικά με τη νόμιμη ή μη προέλευσή τους».
«Σύμφωνα με τα ανωτέρω, θα ελάμβαναν χώρα ανά τακτικά χρονικά διαστήματα περισσότερες καταθέσεις μετρητών από τον Ι. Παπαντωνίου, τα οποία εν συνεχεία με συγκεκριμένη μέθοδο θα ακολουθούσαν την κατωτέρω περιγραφόμενη ροή, ώστε να εμβαστούν σε πρώτη φάση σε τραπεζικούς λογαριασμούς που ο Ανδρέας Μπάρδης ήδη διέθετε στην Ελβετία, εν συνεχεία δε, μέσω αυτών και με τη διενέργεια αλλεπάλληλων, συνεχών και σύνθετων τραπεζικών κινήσεων, να καταλήξουν σε άλλους λογαριασμούς, εκ των οποίων ο Ι. Παπαντωνίου θα ελάμβανε τελικώς το ανωτέρω όφελός του».
Τον Οκτώβριο του 2018 ο Γιάννος Παπαντωνίου κρίθηκε προφυλακιστέως αμέσως μετά την απολογία του και έκτοτε παραμένει κρατούμενος στις φυλακές Κορυδαλλού. Ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά τις κατηγορίες που του αποδίδονται.