Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

Νέα ρύθμιση οφειλών προς την εφορία- Ποιους αφορά, τι ισχύει με δόσεις που δεν καταβλήθηκαν

Νέο πλαίσιο ρύθμισης φορολογικών οφειλώνανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η νέα ρύθμιση δεν αφορά μόνο οφειλές που δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο του lockdown- από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο του 2020- αλλά και περιπτώσεις φορολογούμενων που έχασαν προηγούμενες ρυθμίσεις.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε νέα ρύθμιση φορολογικών οφειλών της περιόδου Μαρτίου- Ιουνίου 2020, «αναβίωση» προϋπάρχουσας ρύθμισης για όσους επλήγησαν από την πανδημία και δεν μπόρεσαν να πληρώσουν δόσεις και «έχασαν» τη ρύθμιση το διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020, όπως και ρύθμιση 120 δόσεων για αποπληρωμή οφειλών που προέρχονται από δάνεια με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου.

Πιο αναλυτικά, ο Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι:

1. Θεσμοθετείται μια νέα ρύθμιση που αφορά όλα τα φυσικά και νομικά πρόσωπα που επλήγησαν οικονομικά από την πανδημία. Δίνεται η δυνατότητα να εντάξουν σε αυτή όλες τις αρρύθμιστες οφειλές τους προς τη φορολογική διοίκηση, οι οποίες δημιουργήθηκαν κατά την περίοδο Μαρτίου- Ιουνίου 2020.

Οι οφειλές αυτές που τελούν σε αναστολή έως τις 30 Απριλίου του 2021 μπορούν να ρυθμιστούν από τον Μάιο του 2021 σε 12 δόσεις άτοκα, ή σε 24 δόσεις με επιτόκιο 2,5%.

Παράλληλα ο υπουργός Οικονομικών υπενθύμισε ότι όλοι οι φορολογούμενοι έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση 24 ή 48 δόσεων για όλες τις τρέχουσες αρρύθμιστες οφειλές τους.

Επίσης θα στηριχθούν φορολογούμενοι που επλήγησαν από την πανδημία, οι οποίοι είχαν ρυθμίσει τις οφειλές τους και τους δόθηκε αναστολή πληρωμών έως τις 30 Απριλίου 2021 για τις δόσεις Μαρτίου- Ιουνίου 2020.

Οι δόσεις που δεν καταβλήθηκαν θα προστεθούν από τον Μάιο του 2021 και μετά, στο τέλος των δόσεων της αρχικής ρύθμισης.

2. Όλοι όσοι έχουν πληγεί οικονομικά από την πανδημία και έχασαν για οποιοδήποτε λόγο ρύθμιση τμηματικής καταβολής οφειλών ή εξωδικαστικού μηχανισμού στο διάστημα Μαρτίου- Σεπτεμβρίου 2020 μπορούν να συνεχίσουν να πληρώνουν κανονικά τη ρύθμιση από τον Οκτώβριο του 2020.

Οι δόσεις που δεν κατέβαλαν θα προστεθούν ως υπεράριθμες μετά την τελευταία δόση.

Επίσης όλοι όσοι έχασαν τη ρύθμισή τους από 1η Νοεμβρίου 2019 και μετά και στους οποίους απαγορεύεται να ρυθμίσουν ξανά στις οφειλές τους, αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να ενταχθούν στην πάγια ρύθμιση των 24 ή 48 δόσεων.

3. Οφειλές στη φορολογική διοίκηση που προέκυψαν από καταπτώσεις δανείων τα οποία χορηγήθηκαν με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου μπορούν να ρυθμιστούν σε 120 μηνιαίες δόσεις με κλιμακούμενο πρόγραμμα απαλλαγής από προσαυξήσεις και τόκους.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …