Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχική / Κορυφαία Θέματα / Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες – Πυρ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Βουλή: Έντονη αντιπαράθεση για τους Ποινικούς Κώδικες – Πυρ κατά ΣΥΡΙΖΑ

Έντονη αντιπαράθεση στην Ολομέλεια της Βουλής μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ψήφιση των Ποινικών Κωδίκων που έγιναν μεσούσης της προεκλογικής περιόδου και ενώ ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε προκηρύξει εθνικές εκλογές.

Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που δημιούργησαν οι Κώδικες-ΣΥΡΙΖΑ σε ό,τι αφορά τα πολιτικά δικαιώματα, υπογράμμισε ο υφυπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος. Το σκηνικό πήρε φωτιά από την σημερινή πρόταση τροπολογίας του Συριζα.

Εν τω μεταξύ ο Νίκος Βούτσης σε παρέμβασή του υπερασπίστηκε πλήρως τα όσα έγιναν στο Κοινοβούλιο την περίοδο των τεσσάρων ετών (2015-2019)  που ήταν Πρόεδρος της Βουλής, έναντι της Χρυσής Αυγής, λέγοντας ότι είναι απολύτως ψευδές ότι η Βουλή συμπεριφέρονταν σαν να ήταν το ίδιο αυτό το κόμμα με τα υπόλοιπα.

“Αντί να  ζητήσει συγγνώμη που διαμόρφωσε ευνοϊκότερο νομικό πλαίσιο για τους υπόδικους του ναζιστικού μορφώματος, έρχεται σήμερα και ζητά τα ρέστα” απάντησε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος. “Δεν αντέχετε ούτε για ένα λεπτό ότι η παράταξη της Ν.Δ. και Κυριάκος Μητσοτάκης απέδειξαν ότι μπορούν να ενώνουν τους Έλληνες και να διασφαλίζουν την ενότητα των Θεσμών. Όσα δεν κάνατε τα κάνουμε εμείς. Υπάρχει απόφαση Δικαιοσύνης που στέλνει τους φασίστες στην φυλακή και αυτό δεν το αντέχετε. Και έρχεστε την επόμενη της γιορτής της Δημοκρατίας για να βρείτε ένα τρόπο να διχάσετε. Αυτοί είστε. Είστε αυτοί που διχάζετε την χώρα και τον λαό και ψάχνετε να βρείτε τον τρόπο. Δεν ξεχνάμε ότι πήγατε βόλτες στο Αιγαίο με αυτούς τους φασίστες. Με αυτούς φωνάζατε στην πάνω και κάτω πλατεία”.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιάννης Ραγκούσης κατηγόρησε την σημερινή κυβέρνηση ότι στις διορθωτικές κινήσεις που έκανε στους Ποινικούς Κώδικες δεν άλλαξε το επίμαχο, άρα άφησε να ισχύει η ρύθμιση που έγινε τον Ιούνιο του 2019. Στις αιτιάσεις Ραγκούση απάντησε ο  Γιάννης Μπούγας, πρώην Πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την διερεύνηση της υπόθεσης Δ. Παπαγγελόπουλου, υπενθυμίζοντας ότι “όπως ξέρουμε όλοι ισχύει η ευνοϊκότερη ρύθμιση”.

Πυρ κατά ΣΥΡΙΖΑ: Υποκριτική η στάση του

Η Ολομέλεια πήρε φωτιά όταν ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε σήμερα τροπολογία ώστε να αφαιρεθούν τα πολιτικά δικαιώματα από τα μέλη της Χρυσής Αυγής. Την πρωτοβουλία αυτή επέκριναν ως υποκριτική ΝΔ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, Ελλ. Λύση και ΜέΡα25.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει μεταξύ άλλων τα εξής: “με βάση τον παλαιότερο ποινικό κώδικα η Χρυσή Αυγή και τα ηγετικά της στελέχη τα οποία επρόκειτο να καταδικαστούν ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης και για τη διεύθυνση αυτής, επρόκειτο να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα μόνο μετά από αμετάκλητη απόφαση, δηλαδή μόνο μετά το τριτοβάθμιο επίπεδο δικανικής κρίσης. Με βάση, λοιπόν, τον παλαιό ποινικό κώδικα δε θα μπορούσε η Χρυσή Αυγή και τα στελέχη της να στερηθούν τα πολιτικά τους δικαιώματα με βάση τη χθεσινή απόφαση όπως αυτή τελικά θα εξειδικευτεί, με βάση τις ποινές που θα αποδοθούν.

Με βάση το νέο ποινικό κώδικα η Νομοπαρασκευαστική Επιστημονική Επιτροπή που το συνέταξε έχει διατυπώσει την άποψη ότι η στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων άπτεται της εκλογική νομοθεσίας, δηλαδή κατεξοχήν ζήτημα αρμοδιότητας, πρωτοβουλίας του υπουργείο Εσωτερικών.

Επειδή οι περιστάσεις είναι εξαιρετικές, σπουδαίες και σημαντικές διατυπώνω εκ μέρους του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και όλης της ΚΟ μας προς τον Υπουργό Εσωτερικών την πρόταση μέχρι το μεσημέρι να καταθέσει τροπολογία για τη στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής. Και ενημερώνω και τον κύριο Υπουργό και το Σώμα και ορισμένους φίλους παλαιότερα μελών και απόψεων της Χρυσής Αυγής που φωνασκούν τώρα, ότι αν δεν το κάνει μέχρι το μεσημέρι τότε θα καταθέσουμε εμείς δική μας βουλευτική τροπολογία και θα ζητήσουμε να γίνει αποδεκτή”.

Τι είπε ο πρώην ΠτΒ, Νίκος Βούτσης

Η Βουλή ήταν παρούσα και μάλιστα με ευρείες συναινέσεις του δημοκρατικού τόξου αυτά τα τεσσεράμισι έτσι ώστε να απονομιμοποιηθεί η δράση της Χρυσής Αυγής, να φτάσουμε στην απόφαση του δικαστηρίου και να έχουμε το σημερινό αποτέλεσμα υποστήριξε ο κ. Βούτσης. Και συνέχισε:

“Επιτρέψτε μου μια παρένθεση διότι έχω διαβάσει πάρα πολλά από μια προσπάθεια που γίνεται από πλευράς της κυβέρνησης με πρόθυμους δημοσιογράφους. Θα μιλήσω με γεγονότα.

Όταν ετοιμάζαμε την αναθεώρηση του Συντάγματος, υπήρχε μια άποψη που ακούγονταν στο δημόσιο χώρο, μήπως δια του Συντάγματος βγει παράνομη η Χρυσή Αυγή, που μόνο στη Γερμανία υπάρχει ως προηγούμενο στο Σύνταγμα.  Δε μπήκε αυτό το ζήτημα στη συζήτηση για την Αναθεώρηση από καμία πολιτική δύναμη γιατί υπήρχε η πλήρης συμφωνία ότι θα έπρεπε μπροστά στους φυσικούς τους δικαστές, αυτοί οι οποίοι με το προκάλυμμα και το περιτύλιγμα πολιτικού κόμματος ήταν μια εγκληματική συμμορία, να τύχουν της αυστηρότατης ποινής του κολασμού και της καταγραφής τους ως εγκληματικής συμμορίας.

Στη Βουλή τα ζητήματα αυτά είχαν έρθει από το 2012 όταν είχαν κατατεθεί εδώ από τα παρατηρητήρια για τη ρατσιστική βία όλα τα ντοκουμέντα για 82 επιθέσεις από το 2010 έως το 2012. Η απάντηση που μας είχε δοθεί τότε ότι μόνο δυο ή τρία από αυτά τα συμβάντα ήταν σε διαδικασία εξέτασης. Φτάσαμε εκεί που φτάσαμε στο να συλληφθεί η ηγεσία της ΧΑ.
Θέλω να επισημάνω πως και για το ζήτημα της μη άρσης της ασυλίας τους όπως και για το ζήτημα της χρηματοδότησης του κόμματος υπήρξε ευρύτατη συναίνεση έτσι ώστε να κοπεί ο ομφάλιος λώρος με το χρήμα, που ήταν πολύ σημαντικό για τη λειτουργία αυτής της οργάνωσης, αλλά και να γίνει δυνατό στις διωκτικές αρχές τότε να προχωρήσουν γρήγορα αυτή την εξέταση.

Αυτά τα 4 χρόνια είμαι περήφανος που ήμουν Πρόεδρος, με παρόντες αυτούς τους κυρίους και τις κυρίες. Δόθηκαν μάχες μέσα στη Βουλή από κόμματα, από βουλευτές. Τους πήραμε το δικαίωμα να εκπροσωπούν τη χώρα στο εξωτερικό.  Μετά από επεισοδιακές αντιπαραθέσεις τους πήγαμε στον κώδικα δεοντολογίας και υπήρξε ποινολόγιο και ποινές προς αυτούς. Ήμασταν παρόντες για να καταγγείλουμε την προσπάθεια για βίαιη είσοδο στη Βουλή από πέντε διαφορετικά σημεία, όπου αξιοποιήσανε το μαζικό συλλαλητήριο που είχε γίνει για τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Σε όλο το ημερολόγιο αυτής της τετραετίας δε θα βρεθεί ούτε ένα ψεγάδι να αμαυρώνει τη διάθεση ευρύτατου δημοκρατικού φάσματος απέναντι σε αυτή τη συμμορία.

Το κόμμα της ΝΔ έχει ενστερνιστεί κάτι το οποίο είναι απολύτως ψευδές πως μέσα στη συνεδρίαση της Βουλής είχα πει τάχατες ότι υπάρχουν ευπρόσδεκτες και μη ευπρόσδεκτες ψήφοι. Εγώ, σε ερώτηση δημοσιογράφου σε κανάλι είχα πει ότι θεωρητικά δε χωρίζονται οι ψήφοι, αλλά δε ζητάμε τις ψήφους της ΧΑ. Βεβαίως η ΧΑ μπλόκαρε την ψήφιση της απλής αναλογικής.

Θέλω να σας πω για το θέμα της καθυστέρησης της Δίκης. Ρωτήστε να σας πουν περί αυτού όλοι οι παράγοντες της δίκης. Το δικαστικό σώμα, οι δικηγόροι και όλοι οι δημοσιολογούντες ήταν σαφέστατοι ότι μια τέτοια δίκη είναι μεγάλη. Έπρεπε π.χ. να διαβαστούν όλες οι ερωτήσεις και επερωτήσεις κάθε βουλευτή της ΧΑ. Πραγματικά υπήρξε μετρημένη καθυστέρηση όχι για λόγους που οφείλονται στη Βουλή η στο κλείσιμο ματιού από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το γνωρίζει πρώτα από όλα το η επικεφαλής του αντιφασιστικού κινήματος η ηρωίδα Μάγδα Φύσσα πως σε αυτό το κτίριο εδώ έγιναν οι ενέργειες, οι συνηγορίες, οι πρόνοιες για να υπάρξουν λύσεις και να επισπευστεί όσο γινότανε μέσω της απόφασης που πάρθηκε να δοθεί αυτή η αίθουσα αποκλειστικά για αυτή τη δίκη και οι δικαστές να απαλλαγούν από άλλες υποθέσεις τους για να μπορέσουν να τελειώσουν.

 Είναι απολύτως ψευδές ότι η Βουλή ήταν απούσα ή συμπεριφερόταν σα να ήταν το ίδιο αυτό το κόμμα με τα υπόλοιπα. Θα παρακαλούσα πριν βγάζετε ανακοινώσεις ή αφηγήματα τα οποία μπαίνουν στην τρέχουσα πολιτική αντιπαράθεση να ρωτάτε τη γνώμη και τη γνώση όλων όσων τότε διαδραμάτιζαν κοινοβουλευτικό ρόλο και εκ μέρους του κόμματός σας”.

πηγή: http://www.capital.gr

Δείτε ακόμα

Κ. Χατζηδάκης: Τροπολογία για την καταβολή του ποσού της εθνικής σύνταξης σε όσους περιμένουν την έκδοση της

Τη Δευτέρα, 15 Φεβρουαρίου, θα κατατεθεί στη Βουλή η τροπολογία για την άμεση καταβολή του …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.