Τετάρτη , 24 Ιουλίου 2024

Με αφορμή την αναστάτωση σε δήμους και κυβέρνηση για το Άγιο Φως!

Μεγάλη η αναστάτωση που προκάλεσε σε δήμους και κυβέρνηση η ιδέα του αεικίνητου Δημάρχου Ελληνικού-Αργυρούπολης Γιάννη Κωνσταντάτου να διανείμει το Άγιο Φως πόρτα-πόρτα, σε όλους τους δημότες που θα επιθυμούσαν να το λάβουν, αφήνοντας φαναράκια έξω από την πόρτα τους ώστε κλιμάκια του Δήμου, με τους δημοτικούς υπαλλήλους, που θα γυρνούσαν από γειτονιά σε γειτονιά, να τα ανάψουν.

Η ανακοίνωση του Δημάρχου από τη στιγμή της ενημέρωσης στους social media λογαριασμούς του, γέμισαν από δεκάδες θετικά σχόλια συμπολιτών του.

Η ιδέα ταξίδεψε σε απίστευτο χρόνο σε κάθε δήμο της Αττικής και όχι μόνο αφού μέσα σε λίγες ώρες πλημμύρισε από σχόλια κάθε δημοφιλές μέσο στα social media.

Και ενώ οι ώρες περνούσαν, ο ΑΝΤ1 φιλοξενούσε στη πρωινή εκπομπή της Τετάρτης 8 Απριλίου τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης με τον παρουσιαστή της κο Γιώργο Παπαδάκη να σχολιάζει:

 «να που έρχονται ιδέες – και καλό είναι αυτό – κάποιοι Δήμοι να μοιράσουν το Άγιο Φως με εθελοντές που θα έχουν το βράδυ εκείνο {…}, μπράβο δημαρχάρα ετσι να μείνεις πάντα»

και ο Δήμαρχο Αργυρούπολης Ελληνικού να απαντά:

«Εγώ είμαι Κεφαλλονίτης και επειδή οι Κεφαλλονίτες είμαστε ευρηματικοί {…},  κάτσαμε και ακούσαμε τους πολίτες». 

(Πατήστε στο κέντρο της εικόνας που ακολουθεί και δείτε τη συνέντευξη στον ΑΝΤ1)

https://www.facebook.com/107453529357258/videos/226387815141661/

 

Δήμοι ανά την επικράτεια ο ένας πίσω από τον άλλο σαν αστραπή ακολουθούσαν την ιδέα.

Δήμος Ναυπλίου, Δήμος Επιδαύρου, Δήμος Σερρών και, όσο περνούσαν οι ώρες, οι αναφορές Δήμων που ήθελαν να μοιράσουν το Άγιο Φως πόρτα-πόρτα αυξάνονταν.

Πολλοί ήταν, επίσης, οι επικεφαλής δημοτικών συνδυασμών που με επιστολές τους ζητούσαν από τις διοικήσεις των δήμων τους που δεν είχαν εκφραστεί να προχωρήσουν σε ένα συντεταγμένο και κύρια ασφαλές σχέδιο  με τη στήριξη του προσωπικό του δήμου και με εθελοντές από κάθε δημοτική παράταξη να πραγματοποιήσουν τη διανομή του Αναστάσιμου Φωτός.

Τόσο ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, όσο και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δημήτρης Παπαστεργίου δέχονταν βροχή τηλεφωνημάτων από αναστατωμένους Δημάρχους που είτε δεν γνώριζαν πώς να αντιδράσουν είτε απλά δεν έβλεπαν με θετικό μάτι την πρωτοβουλία αυτή, αλλά δεν ήθελαν να εκφράσουν  ξεκάθαρα την αντίθεσή τους, ώστε να αποφύγουν την επικριτική στάση των ψηφοφόρων που επιθυμούσαν το Άγιο Φως στην πόρτα τους και ανέβαζαν κατά δεκάδες στα social media τις θετικές αναφορές τους για την συγκεκριμένη δράση ή δήλωναν εθελοντές.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κος Νίκος Χαρδαλιάς, έχοντας μεγάλη θητεία στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, γνωρίζοντας προσωπικά πολλούς Δημάρχους και ειδικά τον κο Κωσταντάτο, αφού ως Δήμαρχος Βύρωνα είχε συνεργαστεί μαζί του επί σειρά ετών στον ΣΠΑΥ  (Σύνδεσμο Προστασίας και Ανάπτυξης για τον Υμηττό), φάνηκε να μην έχει άμεση εικόνα της πρωτοβουλίας και της δυναμικής αποδοχής της από πολλούς Δημάρχους, Επικεφαλής εκλεγμένων συνδυασμών και κυρίως πολίτες που αγκάλιαζαν την ιδέα.

Το επιτελείο του πρωθυπουργού, επίσης, λόγω των βεβαρημένου προγράμματος  πρωινών  συσκέψεων με λοιμωξιολόγους και άλλους εμπλεκόμενους στα θέματα δεν αντελήφθη τι συνέβαινε, ώσπου καθηγητής της Ιατρικής σε μία από τις τηλεδιασκέψεις που γίνονταν στου Μαξίμου εκείνες τις ώρες αναφέρει το γεγονός και κάπου εκεί δόθηκε η εντολή να «κοπεί» άμεσα η ιδέα του κ. Κωνσταντάτου.

 

Ο κος Ν. Χαρδαλιάς στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση παρουσία του κο Σωτήρη Τσιόδρα ξεκαθάρισε ότι καμία τέτοια δράση διανομής του Αγίου Φωτός δεν θα επιτραπεί να γίνει από τη κυβέρνηση από κανένα δήμο της χώρας.

Και σε αυτό το σημείο η ιδέα του δημάρχου Αργυρούπολης – Ελληνικού έσβησε άμεσα από την κυβέρνηση από το χάρτη των δημοτικών δράσεων για την ημέρα της Αναστάσεως.

Kαι όμως, όλες αυτές τις ημέρες που ισχύουν τα μέτρα περιορισμού του πληθυσμού, εάν ψάξει κανείς στα social media των δήμων θα δει πολλά και διάφορα να συμβαίνουν και κανένας κυβερνητικός μηχανισμός δεν έδωσε αντίστοιχη κόκκινη κάρτα.

Προφανώς, είτε γιατί δεν τις πήρε ποτέ είδηση κανένας εμπλεκόμενος με την κυβέρνηση είτε και για λόγους που αυτοί ενδεχομένως να γνωρίζουν.

Εφόσον κρίθηκε ως επικίνδυνο για τη δημόσια υγεία να διανεμηθεί με προσωπικό και εθελοντές το Άγιο Φως, σύμφωνα με την ιδέα του Δημάρχου Αργυρούπολης – Ελληνικού γιατί κανείς από τους κυβερνητικούς παράγοντες δεν είδε κίνδυνο διασποράς του ιού από ενέργειες όπως αυτή π.χ του νεοκλεγέντα Δημάρχου Δάφνης-Υμηττού ο οποίος στις 24 Μαρτίου έστειλε, όπως και κάποιοι άλλοι δήμαρχοι, οχήματα και υπαλλήλους του δήμου του στην Ανθαγορά Αθηνών για να παραλάβουν δωρεά από αδιάθετα λουλούδια λόγω του κλεισίματος της αγοράς και χωρίς να ενημερώσει σε κανένα δημοτικό συμβούλιο να προχωρήσει στη διανομή τους με συγκεκριμένους συνεργάτες του δημοτικούς συμβούλους σε ευπαθείς δημότες χωρίς να λαμβάνεται κανένα μέτρο προστασίας, όπως και βλέπετε στις φωτογραφίες, που οι ίδιοι έχουν αναρτήσει στις προσωπικές social media σελίδες τους.

Η αναφορά του προέδρου της κοινότητας Υμηττού, στενού συνεργάτη του δημάρχου στο προσωπικό facebook λογαριασμό του 24/3/20

 

 

Όπως εύκολα βλέπουμε καμία σοβαρή απόσταση από τον πολίτη και κανένα απολύτως μέτρο προστασίας από την πλευρά των συμβούλων της διοίκησης με έκδηλο το μοναδικό σκεπτικό να βγουν στην πολύτιμη φωτογραφία, τη στιγμή της παράδοσης.

 

Και όλα αυτά συμβαίνουν στο δήμο Δάφνης – Υμηττού στα μέσα Μαρτίου που τα μέτρα είχαν ενταθεί και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων καθημερινά φώναζε στις τηλεοπτικές εμφανίσεις του στους πολίτες για ασφαλείς αποστάσεις, για τήρηση μέτρων προστασίας, για πρόστιμα μετακινήσεων.

 

Κανένα φρένο σε δημοτικές αρχές που με επιπόλαιους χειρισμούς και σε πολλές περιπτώσεις επικίνδυνες δράσεις για τη διασπορά του ιού, με αποστολές συμβούλων και υπαλλήλων σε καθόλου αναγκαίες ενέργειες, όπως αυτή για παράδειγμα της μεταφοράς σε λουλούδια από την Ανθαγορά Αθηνών και της ακόμα χειρότερης περίπτωσης του επικίνδυνου τρόπου διανομής τους σε ευπαθείς ομάδες συμπολιτών τους.

Μήπως μαζί με τις καθημερινές αναφορές για απαγορεύσεις ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων κος Χαρδαλιάς να προχωρήσει σε σοβαρές συστάσεις σε Δημάρχους και να επιβληθούν όπως γίνεται και στους πολίτες ακόμα και πρόστιμα, σε όσους εκλεγμένους εκπροσώπους βάζουν σε κίνδυνο τους συμπολίτες τους, το προσωπικό των εργαζομένων τους ακόμα και τους ίδιους είτε από άγνοια είτε από υπερβολικό ζήλο να φανούν ξεχνώντας ότι δεν είναι σε προεκλογική περίοδο αλλά μπροστά σε μια πρωτόγνωρη κρίση σύνθετη και με πολλές προεκτάσεις που θα σταδιακά θα ακουμπούν ευρύτερους τομείς της κοινωνίας πέρα από και από αυτόν της υγείας;

Να σημειώσουμε ότι τη Μ. Δευτέρα 13 Απριλίου με αφορμή ενημέρωσης του Δημάρχου για εντοπισμένο κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη στο τμήμα περιβάλλοντος του αμαξοστασίου του Δήμου Δάφνης Υμηττού, ο δημοτικός συνδυασμός «Λαϊκή Συσπείρωση», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει μεταξύ άλλων σε επιστολή του, απαιτεί να σταθεί ο δήμος έμπρακτα δίπλα στην εργαζομένη και την οικογένειά της και να σταματήσει κάθε εργασία των συστεγαζόμενων δημοτικών υπηρεσιών που δεν είναι επιτακτικά αναγκαίες για τη λειτουργία του Δήμου.

Δείτε ακόμα

ΕΕ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο χρέος – Στα 356 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο

Στην πρώτη θέση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ποσοστό …