Τετάρτη , 24 Ιουλίου 2024

K.Μητσοτάκης: Θα ψηφίσουμε μόνο την κατάτμηση των περιφερειών

Την απουσία του Αλέξη Τσίπρα από τη συζήτηση για τους Δήμους και τις Περιφέρειες καυτηρίασε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λέγοντας πως η πολύ σοβαρή αυτή συζήτηση θα έπρεπε να έχει προγραμματιστεί σε άλλη ημερονηνία, και όχι κατά τη διάρκεια διεξαγωγής της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

«Στις 19 Απριλίου από το βήμα του συνεδρίου των Δήμων και Κοινοτήτων, επισήμανα την απουσία του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας ότι αποφεύγει να μετέχει και ότι αυτό αποτελεί προσβολή. Συνιστούσε δημόσια υποτίμηση του πιο σοβαρού κυττάρου δημοκρατίας. Λυπάμαι που σήμερα αναγκάζομαι να επανέλθω, καθώς ο πρωθυπουργός επέλεξε να απουσιάζει. Ασφαλώς και γνωρίζω που βρίσκεται. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα μπορούσε να έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση σε κάποια άλλη στιγμή. Ο προγραμματισμός τη σπιλώνει με ακόμα ένα στίγμα: κακός νόμος εντός συνόρων συζητείται με τετελεσμένα κακής ποιότητας εκτός συνόρων.

Εντός ελλάδας υπονομεύονται οι Δήμοι και οι περιφέρειες και στις Βρυξέλλες, Τσίπρας και Καμμένος παραδίδουν στα Σκόπια το νατοϊκό διαβατήριο, έχοντας εκχωρήσει τη μακεδονική ταυτότητα και γλώσσα. Δώσαμε στους Έλληνες έργκα όμνες το όνομα Βόρεια Μακεδονία και εμείς πήραμε έργκα όμνες την μακεδονική ταυτότητα είπε επι λέξη ο Ζάεφ σε συνέντευξή του.

Εργκα ομνες επικίνδυνοι για τα ασυμφέροντα της χώρας είστε εσείς. Σταματήστε επιτέλους να επικαλείστε το φαιδρό επιχείρημα ότι παραδόσατε την ιθαγένεια, αλλά όχι την εθνότητα.  Δώσατε στους Σκοπιανούς το όνομα και τον εθνικό προσδιορισμό Μακεδόνες, κάτι που είχαν απορρίψει όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις. Διπλή ντροπή από ένα δίδυμο ντροπής. Δεν πρέπει να μας φοβίζουν οι λέξεις όταν αποτυπώνουν την αλήθεια. Δεν οδηγήσαμε εμείς τα πράγματα εκεί. Δεν είπαμε ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν. Δεν κάνουμε αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση όπως εσείς ασκείτε διακυβέρνηση καμένης γης. Θα δώσουμε σε κάθε σας ψέμα την απάντηση που πρέπει και θα το κάνουμε με τη δύναμη μιας παράταξης που έχει αξίες πεποίθηση και σχέδιο.

Δε θα εξαπατήσουμε με σλόγκαν «ήταν δίκαιο και γίνεται πράξη». Ακόμα και σήμερα έχουν θράσος να παίζουν με την αγωνία πολιτών που εσείς οδηγήσατε σε φτωχοποίηση. Τσίπρας Καμμένος παριστάνουν ότι τάχα διαφωνούν και ταυτόχρονα δένονται όλο και πιο σφιχτά στις καρέκλες. Στις Βρυξέλλες οι ΑΝΕΛ συναινούν στην πράξη σε μια συμφωνία που στα λόγια την αρνούνται. Θλιβερό το θέαμα.

ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ στριμώχνονται στην πόρτα εξόδου. Δύο βασικές προβλέψεις: απλή αναλογική και αλλαγή θητείας και χρόνου ανάδειξης τοπικών αρχόντων. Όλα τα υπόλοιπα αφορούν γραφειοκρατικές λειτουργίες.

Σε αυτές τις δύο κεντρικές επιλογές θα σταθώ. Σημείο πρώτο και τραγελαφικό: ο χρόνος εκλογών. Οι τελευταίες εξελίξεις και όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες δείχνουν ότι ακόμα και τις εκλογές δημάρχων θέλετε να τις μετατρέψετε σε εργαλείο μικροπολιτικής ευτέλειας. Εσείς δεν είπατε ότι οι τοπικές εκλογές και ευρωεκλογές δεν πρέπει να συμπίπτουν για να μην θολώσει μήνυμα. Τώρα που βλέπετε ότι οδηγείστε σε αλλεπάλληλες ήττες αλλάζετε τις ημερομηνίες. Βάλατε 16 πρόθυμους βουλευτές να αλλάξουν την αρχική σας πρόθεση. Αν δεν ήσασταν τυχοδιώκτες και επικίνδυνοι θα ήσασταν απλά γραφικοί.

Αναρωτιέμαι κ. Σκουρλέτη που είστε σε κατάσταση δυσθυμίας πως αισθάνεστε όταν σας αδειάζει ευθέως ο πρωθυπουργός; Δεν ιδρώνει καθόλου το αφτί σας; Σας άδειασε στεγνά και εσείς κάθεστε ατάραχος και αμέριμνος πραγματικά μας αιφνιδιάζετε με όσα κάνετε για να μείνετε κολλημένοι στην καρέκλα.

Με όσα κάνετε και το υπονοούμενο ότι μπορεί να έχουμε 2-3 εκλογές τον Μάιο υπονομεύετε την αυτοδιοίκηση, κανιβαλίζετε θεσμούς και προαναγγέλετε μεθοδεύσεις. Είναι μάταιο. Ο λογαριασμός θα έρθει σε όλες τις κάλπες όποτε και αν αυτές στηθούν.

Εθνικές, ευρωεκλογές, αυτοδιοικητικές. Θέλετε όλες μαζί; Δοκιμάστε το. Η κοινωνία έχει ήδη αποφασίσει να σας τιμωρήσει με την ψήφο της. Η δυσαρέσκεια ούτε θα μοιραστεί ούτε θα μπερδευτεί θα είναι μετωπική αντίδραση στην κυβέρνηση. Θα χάσετε παντού και μονομιάς.

Οι απόψεις της ΚΕΔΕ και των περιφερειαρχών δεν σας ενδιαφέρουν. Οδηγείτε την αυτοδιοίκηση σε παράλυση. Σας το είπαν όλοι. Γιατί το κάνετε; Αν η διοίκηση ενός Δήμου παραλύσει με αυτό τον εκλογικό νόμο έκτρωμα που φέρνετε θα έχει επιπτώσεις παντού: στα σκουπίδια, των φωτισμό, τους παιδικούς σταθμούς κ.α. Κάνετε τους Δήμους και περιφέρειες πειραματόζωα των μεθοδεύσεών σας. Είναι τουλάχιστον προκλητικό σε αυτή την αίθουσα και θρασύ να μιλά για κουλτούρα συνεναίσεων το κόμμα του ή μας τελειώνουν ή τους τελειώνουμε η πιο ανέντιμη κυβέρνηση και ο άνθρωπος που εξαπάτησε και ζητούσε να τελειώσουν τους πολιτικούς αρχηγούς που έβαλαν πλάτη το καλοκαίρι 2015 για να μην πέσει στα βράχια η χώρα.

Αυτό που φέρνετε δεν είναι η αντιπροσωπευτική δημοκρατία, αλλά η θεσμοθέτηση της συναλλαγής. Οδηγείτε σε υπονόμευση κάθε θεσμό. Σκεφτείτε καλά ότι με το σύστημα αυτό δίνετε την δυνατότητα σε κάθε πολιτικό τυχοδιώκτη και την Χρυσή Αυγή να κάνει συνδυασμός. Από πολιτικός χορηγός γίνεστε πολιτικός της ευεργέτης.

Το νομοσχέδιο θα μπορούσε ήταν ευκαιρία να κάνουμε θεσμική τομή .Ομως δεν ανοίγει δρόμους γιατί αποτυπώνει κλειστή αντίληψη ελέγχου της δράσης των ΟΤΑ

Όμως η τοπική αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι ξεπερνά από μόνη της προβλήματα κακοδιαχείρισης και αντιμετωπίζει παρά τα προσχώματα της κεντρικής κυβέρνησης μεγάλα ζητήματα όπως προσφυγικό.

Εντός πρώτου 6μηνου θητείας κυβέρνησής μας σχέδιο: τολμηρός αναπροσδιορισμός αρμοδιοτήτων μεταξύ κράτους, δήμων και περιφερειών με μεταφορά κρίσιμων τομέων όπως πολεοδομικός σχεδιασμός. Οι γενικοί κανόνες πρέπει να τηρούνται αλλά δεν νοείται η τελική απόφαση για πολεοδομικό σχέδιο να γίνεται από υπάλληλο υπουργείο και όχι αυτοδιοίκηση. Δυνατότητα να επιβάλλει η αυτοδιοίκηση φόρους και να εισπράττει αλλά πριν από αυτό να έχει δυνατότητα να αξιοποιεί με μεγαλύτερη ευελιξία την περιουσία της και συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα. Εποπτεία από κεντρικό κράτος όπως ορίζει το Σύνταγμα με γρήγορες και απλές κινήσεις. Απολογιστικός έλεγχος των προϋπολογισμών και όχι των σκοπών. Γενναία αναδιοργάνωση Δήμων και Περιφερειακών με αποσαφήνιση αναγκών και δυναμικού. Αποτελεσματικό σύστημα αξιολόγησης υπαλλήλων. Συστήματα αξιολόγησης που θα λαμβάνουν υπόψη την άποψη του πολίτη. Ευέλικτο σύστημα κινητικότητας μόνο με την σύμφωνη γνώμη του φορέα προέλευσης. Δεν γίνεται η κινητικότητα να είναι εργαλείο αποψίλωσης των μικρών νησιωτικών και ορεινών περιοχών.

Υπό κανονικές συνθήκες δεν θα έπρεπε να μπούμε στη συζήτηση, όμως εμείς ασκούμε υπεύθυνη αντιπολίτευση και προτείναμε έντιμη λύση. Μαζί με την κατάτμηση της Β’ Αθήνας και Αττικής που είναι σωστή και την υποστήριξα από την πρώτη στιγμή που βγήκα βουλευτής να δώσουμε τώρα την δυνατότητα στους συμπολίτες μας εγγεγραμμένους σε εκλογικές καταλόγους να ψηφίζουν από τον μόνιμο τόπο κατοικίας τους. Τι φοβάστε και δεν το φέρνετε τώρα. Η επιλογή της κυβέρνησης να φοβάται την συζήτηση – δεν τόλμησε η κυβέρνηση και ΠτΒ να ανοίξει συζήτηση για πρόταση νόμου που καταθέσαμε. Ρίξατε στις καλένδες το θέμα παραπέμποντάς το σε επιτροπή. Φοβάστε την ψήφο των νέων που διώξατε από την χώρα. Όπως φοβάστε και την κρίση των ελλήνων του εξωτερικού που έχουν εμπειρία σε σύγχρονες δημοκρατίες εκείνων που ξέρουν πως θα μπορούσε να είναι η χώρα αν δεν έβαζαν όπισθεν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Είναι προσβολή σε ένα εκλεκτό τμήμα του έθνους που η Βουλή πρέπει να απευθυνθεί και να υποσχεθεί ότι η κατάσταση θα αλλάξει. Τι λέτε στους 400 χιλ που έφυγαν γιατί τους απαγορεύετε την συμμετοχή στην λήψη αποφάσεων που αφορούν την δική τους ζωή; Εχουμε δημοκρατία πολλών ταχυτήτων; Τι φοβάστε; Είναι άξιο απορίας εκείνοι που εργαλειοποιούν τα πάντα σε μια ταξική βάση κα΄νουν ότι δεν κατανοούν το προφανές: η άρνηση να δεχθείτε την τροπολογία την δική μας δείχνει την ταξική σας μεροληψία. Οποιος έχει λεφτά να πάρει το αεροπλάνο και να ψηφίσει. Ντροπή σας να μιλάτε και από πάνω. Δεν είστε απλά κυνικοί είστε βαθειά αντιδημοκράτες με την εικόνα που εκπέμπετε.

Ολοι οι Έλληνες που μένουν στο εξωτερικό θα πάρουν το μήνυμα της σημερινής συνεδρίασης. Θα θυμούνται ποιος του στέρησε την δυνατότητα να ψηφίσουν. Τις θλιβερές σας αντιδράσεις θα τις θυμούνται. Θα μπορούσαμε να τους πούμε ότι είναι απλό τεχνικά γίνεται και θα βρουμε τρόπο να ψηφίσουν. Μπορείτε κ. Σκουρέτη να δεχθείτε σήμερα την τροπολογία. Θέλω ρητή απάντηση αν την δέχεστε και αν όχι γιατί.

Λέμε σε όλους Έλληνες εξωτερικού να έρθουν να ψηφίσουν στις επόμενες εκλογές για να είναι η τελευταία φορά που θα χρειαστεί να ταξιδέψετε για να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα. Στο νέο εκλογικό νόμο που θα φέρουμε δεν φαντάζομαι να πιστεύετε ότι θα μείνουμε για πολύ με την απλή αναλογική θα δώσουμε το δικαίωμα ψήφου στους έλληνες του εξωτερικού και τότε κανείς δεν θα μπορεί να κρύβετε πίσω από επιτροπές. Αν θέλετε να κάνετε μια στοιχειώδη δημοκρατική υπέρβαση ψηφίστε την τροπολογία μας.

Εμείς κάνουμε την υπέρβασή μας και για λόγους αρχών είμαστε υπερ της κατάτμηση περιφερειών και θα ψηφίσουμε την τροπολογία. Υπερασπιζόμαστε την ποιότητα της Δημοκρατίας και γιατί δεν σας χαρίζουμε την πολιτική που πρώτοι εμείς εισηγηθήκαμε πριν από 2 χρόνια. Η πρόκληση είναι σαφής. Η ΝΔ δίνει το πράσινο φώς να σπάσουν από τις επόμενες εκλογές οι δύο μεγάλες εκλογικές περιφέρειες φανείτε και εσείς κ. Τσίπρα για μια φορά συνεπής τολμήστε να κάνετε το ίδιο για την ψήφο των ελλήνων του εξωτερικού.

Ζούμε το λυκόφως ενός καθεστώτος που θέλει να δώσει εντύπωση ότι λειτουργεί προς όφελος πολλών ενώ κάνει τα χατίρια λίγων. Επιχειρεί να υπονομεύσει πορεία χώρας και επόμενης κυβέρνησης. Το εθνικό συμφέρον 2015 καταπατήθηκε με ψέματα και σήμερα υποσκάπτονται οι θεσμοί με νομοσχέδια. Πρόκειται για μια πτυχή μιας συνολικά σκοτεινής εικόνας. Εκείνοι που υπόσχονταν ανάπτυξη έφεραν το άτυπο 4ο μνημόνιο. Δημαγωγούν ότι κάποτε θα έρθουν αυξήσεις ενώ φόροι και εισφορές έχουν εγκατασταθεί για τα κά στις τσέπες μας. Ανταλλάσσουν τα έυκολα λόγια των ξένων με σκληρά και ακριβά μέτρα στο εσωτερικό Προπαγανδίζουν επιδόματα και κόβουν τις συντάξεις. Κάνουν πολιτική με το ψέμα και χρησιμοποιούν εξουσία για να διχάσουν. Η κλεψύδρα θητείας τελειώνει και γίνονται όλο και πιο αδίστακτοι και κυνικοί και επικίνδυνοι. Το ξέρουμε. Είμαστε εδώ για να ξαναβάλουμε την χώρα στο δρόμο δημοκρατικής ομαλότητας. Εχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε ευθύνη αναγέννησης της χώρας μαζί με όλες τις δημιουργικές δυνάμεις.

Δείτε ακόμα

ΕΕ: Πρωταθλήτρια η Ελλάδα στο χρέος – Στα 356 δισ. ευρώ στο α’ τρίμηνο

Στην πρώτη θέση ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) βρίσκεται η Ελλάδα όσον αφορά στο ποσοστό …