Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

«Το κλίμα δεν έχει ανάγκη από βραβεία» – H Γκρέτα Τούνμπεργκ αρνήθηκε τιμητική διάκριση

Η Σουηδή ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ αρνήθηκε περιβαλλοντικό βραβείο λέγοντας πως αυτό που έχει ανάγκη το κίνημα για το κλίμα δεν είναι τα βραβεία αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να αρχίσουν να «ακούν» τους επιστήμονες.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο Guardian, η νεαρή ακτιβίστρια, που έχει συσπειρώσει εκατομμύρια κόσμου στο κίνημά της «Παρασκευές για το μέλλον» τιμήθηκε σε τελετή που έγινε στη Στοκχόλμη από το σκανδιναβικό συμβούλιο, ένα περιφερειακό όργανο για τη διακοινοβουλευτική συνεργασία. Είχε προταθεί μάλιστα για το βραβείο τόσο από τη Σουηδία όσο και τη Νορβηγία και κατάφερε να κερδίσει το ετήσιο βραβείο.

Ωστόσο, εκπρόσωπος της Τούνμπεργκ ανακοίνωσε στο κοινό ότι δεν θα αποδεχόταν το βραβείο ύψους 350.000 Δανικών κορώνων (δηλαδή περίπου 46.800 ευρώ).

Την απόφασή της έκανε γνωστή και η ίδια με ανάρτησή της στο Instagram από τις Ηνωμένες Πολιτείες όπου βρίσκεται.

Η Σουηδή ακτιβίστρια αιτιολόγησε την απόφασή της λέγοντας πως αυτό που έχει ανάγκη το κίνημα για το κλίμα δεν είναι τα βραβεία αλλά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε θέσεις εξουσίας να αρχίσουν να «ακούν» την «επιστήμη».

«Το κίνημα για την προστασία του περιβάλλοντος δεν χρειάζεται άλλα βραβεία. Αυτό που έχουμε ανάγκη είναι οι πολιτικοί και τα άτομα που βρίσκονται στην εξουσία είναι να αρχίσουν να δίνουν σημασία στα επιστημονικά στοιχεία», είπε.

Αν και ευχαρίστησε το σκανδιναβικό συμβούλιο για τη μεγάλη τιμή, επέκρινε τις Σκανδιναβικές χώρες για το γεγονός ότι δεν ανταποκρίνονται στη μεγάλη φήμη που έχουν σε θέματα περιβάλλοντος.

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …