Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση και μετά από διαρκείς αναβολές της ψηφοφορίας στη Βουλή της ΠΓΔΜ εγκρίθηκε η συνταγματική αναθεώρηση στο πλαίσιο κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Ο Ζόραν Ζάεφ κατάφερε να διασφαλίσει στην πρώτη ψηφοφορία να συγκεντρώσει την πολυπόθητη πλειοψηφία των 2/3 καθώς 80 βουλευτές ψήφισαν «ναι» έναντι 39 που ψήφισαν «όχι».
Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία μετά από αίτημα του VMRO στην οποία και πάλι ψήφισαν θετικά 80 βουλευτές.
Συνολικά 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης κάτι που σημαίνει πως ψήφισαν υπέρ και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης.
Η έγκριση του κοινοβουλίου της ΠΓΔΜ σηματοδοτεί την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών
Με την αποψινή απόφαση, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.
Με την αλλαγή του ονόματος θα ανοίξει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στις επόμενες 15 ημέρες αναμένεται να ακολουθήσουν ακόμη δύο συνεδριάσεις, άρθρο-άρθρο, οι οποίες απαιτούν και πάλι πλειοψηφία δύο τρίτων, ώστε η συμφωνία των Πρεσπών να κυρωθεί οριστικά από την πλευρά της ΠΓΔΜ.
Θυελλώδης συνεδρίαση, διαρκείς αναβολές
Η συζήτηση στην Βουλή επρόκειτο να αρχίσει στις 13:00 ώρα Ελλάδος, αλλά μετατέθηκε για τις 16:00 ώρα Ελλάδος. Αργότερα, το απόγευμα, ο εκπρόσωπος Ταλάτ Ξαφερί ανακοίνωσε ότι η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στις 21:00 (τοπική ώρα, 22:00 ώρα Ελλάδος), ωστόσο, το VMRO-DPMNE ξεκαθαρίζει ότι γι’ αυτούς η συζήτηση τελείωσε.
Η συζήτηση και η ψηφοφορία ξεκίνησε τελικά μετά τις 23:00 ώρα Ελλάδος με θριαμβευτικό αποτέλεσμα για τον Ζάεφ.
VMRO: Προσφέρουν σε βουλευτές μέχρι και 2 εκατ. ευρώ
Η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος της αντιπολίτευσης νωρίτερα, προσέφυγε σε αρμόδια όργανα, μετά από τα καταγγελίες σε διάφορα ΜΜΕ, πως ασκήθηκε πίεση μέσω εκβιασμών, απειλών ή δωροδοκιών σε βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές.
Αργά το βράδυ και πριν την ψηφοφορία, ο γ.γ. του VMRO-DPMNE, Ιγκόρ Γιανούσεφ προχώρησε σε σοβαρές καταγγελίες σχετικά με τις δωροδοκίες βουλευτών, κατηγορώντας την κυβέρνηση για ισχυρές πιέσεις.
«Το κοινοβούλιο έχει καταστεί αρένα εκβιασμού. Οι υποσχέσεις είναι πολλές και εκβιάζουν μέχρι και τις οικογένειες βουλευτών», δήλωσε, σύμφωνα με το a1on.
Οπως είπε, έφτασαν να προσφέρουν σε βουλευτές από 250.000 ευρώ μέχρι 2 εκατ. ευρώ προκειμένου να πουν «ναι» στις συνταγματικές αλλαγές. Ο Γιανούσεφ υποστήριξε ότι οι βουλευτές του κόμματος δεν υπέκυψαν στις δωροδοκίες, χωρίς να αποκαλύπτει τα ονόματά τους, αφήνοντας την υπόθεση στα χέρια των αρμόδιων οργάνων.
Απειλεί με αγωγές η σκοπιανή κυβέρνηση
Οι παραπάνω απίστευτες καταγγελίες δεν έμειναν αναπάντητες από το κυβερνητικό στρατόπεδο. Σε συνέντευξη Τύπου προχώρησε και ο βουλευτής του κόμματος του Ζάεφ, Kostadin Kostadinov, χαρακτηρίζοντας τον συνασπισμό VMRO-DPMNE «αντι-δυτικό» και «αντι-μακεδονικό».
Αρνήθηκε τις καταγγελίες για απόπειρες δωροδοκίας, εκβιασμούς και απειλές μιλώντας για ψέματα και ξεκαθάρισε: «Θα καταθέσουμε αγωγές. Αφήστε αυτά τα μεγάλα ψέματα σε κρίσιμες στιγμές για το μέλλον να κριθούν στο δικαστήριο. Ο Μίτσκοσκι (σ..σ ηγέτης του VMRO-DPMNE) πέρασε όλα τα όρια. Οι δημοσιογράφοι είναι μάρτυρες στο Κοινοβούλιο, οι βουλευτές κινούνται ελεύθερα και επικοινωνούν. Ο Μίτσκοσκι και ο Γκρούεφκσι δεν θα πετύχουν. Αγαπούν μόνο το έγκλημα, αλλά όχι και τη Μακεδονία. Οι νομοθέτες δρουν ελεύθερα και αντιτίθενται στον αντιδυτικό Μίτσκοσκι», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Επέμεινε ότι η συζήτηση για τις συνταγματικές αλλαγές στα Σκόπια θα αρχίσει στις 21:00 (σ.σ. 22:00 ώρα Ελλάδος) και ότι θα διεξαχθεί ψηφοφορία, οπότε θα είναι σαφές εάν υπάρχει πλειοψηφία.
«Καταβάλλουμε προσπάθειες για να απελευθερώσουμε τους Βουλευτές από το VMRO-DPMNE και να ψηφίσουν ελεύθερα», δήλωσε ο Kostadinov σε ερώτηση γιατί η συνεδρία αναβάλλεται όλη την ημέρα.
Ζάεφ: «Προσπαθώ για την εξασφάλιση πλειοψηφίας υπό κανονικές συνθήκες»
Ο Ζόραν Ζάεφ εγκατέλειψε νωρίς το βράδυ την συνέλευση όπως μετέδωσε το TV21. «Εδώ είμαι μόνο επισκέπτης», δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, θέλοντας προφανώς να υπογραμμίσει ότι δεν βρίσκεται σε κυνήγι ψήφων των βουλευτών της αντιπολίτευσης.
«Το Κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει. Καταβάλλονται προσπάθειες για την εξασφάλιση της πλειοψηφίας. Φυσικά, θα πρέπει να γίνει υπό κανονικές συνθήκες», πρόσθεσε.