Δευτέρα , 29 Απριλίου 2024

Προκαλεί η Τουρκία με ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ

Το δρόμο της κλιμάκωσης επιλέγει η Άγκυρα με την απόφαση να στείλει το «Γιαβούζ» για γεώτρηση στο τεμάχιο 7, εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Τουρκίας η Κυπριακή Δημοκρατία. Αυστηρό μήνυμα του Ελληνικού ΥΠΕΞ.

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο «Γιαβούζ» θα ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο ανεβάζοντας στα ύψη το θερμόμετρο στην περιοχή. Οι προθέσεις της Άγκυρας εντός του τεμαχίου 7 της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) δεν έμειναν αναπάντητες τόσο από την Κυπριακή Δημοκρατία όσο και από το Ελληνικό ΥΠΕΞ.

Η Λευκωσία εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την πρόθεση της Άγκυρας και χαρακτηρίζει την επαπειλούμενη τουρκική γεώτρηση ως «εξαιρετικά σοβαρή κλιμάκωση» υπογραμμίζοντας την «κατ’ εξακολούθηση παραβίαση εκ μέρους της Τουρκίας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Η Αθήνα δεν άφησε ασχολίαστες τις τουρκικές προκλήσεις καταγγέλλοντας «σωρεία παραβιάσεων σε βάρος της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Διεθνούς Δικαίου και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου».

Η Κυπριακή Δημοκρατία στην ανακοίνωση καλεί εκ νέου την Τουρκία να «τερματίσει άμεσα τις παράνομες δραστηριότητές της και όπως αποσύρει όλα τα γεωτρητικά και σεισμικά πλοία της από την ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα» και δηλώνει «αποφασισμένη να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα νόμιμα δικαιώματά της, εντείνοντας τις προσπάθειές της σε νομικό, πολιτικό και διπλωματικό επίπεδο, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που της προσφέρονται, ειδικότερα μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Αθήνα, παρακολουθεί τις εξελίξεις σημειώνοντας ότι «τέτοιες ενέργειες ουδόλως συμβάλλουν σε αυτό, αντίθετα υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εδραίωσης της ειρήνης και συνεργασίας στην περιοχή».

Κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου

(Turkish Defence Ministry via AP, Pool)

Το τουρκικό πλωτό γεωτρύπανο αναμένεται να ξεκινήσει νέο γύρο γεωτρήσεων στις 7 Οκτωβρίου, δήλωσε Τούρκος αξιωματούχος λίγη ώρα αφού η Κύπρος καταδίκασε την κατάφορη παραβίαση του διεθνούς δικαίου από την Άγκυρα.

Ο Τσαγατάι Ερτσιγές, επικεφαλής της υπηρεσίας του υπουργείου Εξωτερικών που είναι αρμόδια για την ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε στο Τwitter ότι η περιοχή που θα ξεκινήσει τις νέες γεωτρήσεις το «Γιαβούζ» είναι εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας.

Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, είχε δηλώσει προ ημερών ότι «τις επόμενες μέρες το Γιαβούζ θα ξεκινήσει τη γεώτρηση του στο νέο σημείο» με την Άγκυρα να προχωρά σε παράτυπη δέσμευση θαλάσσιας περιοχής εντός του νόμιμα οριοθετημένου τεμαχίου 7 της κυπριακής ΑΟΖ, με σκοπό να πραγματοποιήσει τις παράνομες γεωτρητικές δραστηριότητές του το Γιαβούζ.

Σύμφωνα με την οδηγία μέσω του συστήματος Navtex, που εκδόθηκε από τον σταθμό της Αττάλειας, η Τουρκία δεσμεύει την περιοχή από τις 19 Οκτωβρίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου.

Πρόκειται για το τεμάχιο που έχει παραχωρηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία στην κοινοπραξία των εταιριών TOTAL και ENI.

Η Άγκυρα εξέδωσε Navtex, δεσμεύοντας την περιοχή μέχρι τον ερχόμενο Ιανουάριο, δηλαδή για ένα πλήρες πρόγραμμα γεώτρησης.

Πλάνο αντιμετώπισης της τουρκικής προκλητικότητας

Τάνκερ ανοιχτά της Λεμεσού

AP Photo / Petros Karadjias

Στην Κύπρο, από το βράδυ της Τετάρτης (2/10) έχουν γίνει διαδοχικές συσκέψεις στο υπουργείο Εξωτερικών, παρουσία υπηρεσιακών παραγόντων και υπουργών, με στόχο την εφαρμογή πλάνου αντιμετώπισης της άνευ προηγουμένου επικείμενης τουρκικής παραβίασης.

Η Λευκωσία, εκτός του ότι βρίσκεται σε συνεχή ανοιχτή γραμμή με την Αθήνα:

  • Έχει προβεί στα απαραίτητα διαβήματα και συνεννοήσεις με Παρίσι και Ρώμη
  • Επικοινώνησε με τις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ για τις εξελίξεις
  • Εξέδωσε ΝAVTEX χαρακτηρίζοντας κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου τις ενέργειες του Γιαβούζ
  • Αναμένεται η έκδοση διεθνών ενταλμάτων σύλληψης σε άτομα και εταιρείες που εργάζονται ή παρέχουν υπηρεσίες ή υποστήριξη στις παράνομες ενέργειες του Γιαβούζ
  • Αναμένει την εφαρμογή στοχευμένων μέτρων κατά της Τουρκίας από την Ε.Ε., όπως είχε αποφασίσει ομόφωνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 20 Ιουνίου.

⇒ Μια ακόμη Navtex στα δυτικά της Κύπρου εξέδωσε η Τουρκία στο λεγόμενο τριεθνές (Ελλάδα- Τουρκία – Αίγυπτος). Εντύπωση προκαλεί το γεγονός πως στην αγγλική της έκδοση η Navtex κάνει λόγο για άσκηση με πυρά του Ρωσικού ναυτικού.

efsyn.gr

 

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …