Τρίτη , 19 Μαρτίου 2024

Μητσοτάκης στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ: Σεβασμός στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

Η ενότητα και η αλληλεγγύη πρέπει να είναι βασικές αρχές που διέπουν τις σχέσεις μεταξύ των μελών της Συμμαχίας, τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο. Στο πλαίσιο αυτό, επισήμανε ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται και να ενεργούν σύμφωνα με αυτές τις αρχές καθώς και να απέχουν από ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προστριβές και εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Αναφερόμενος στις ανακοινώσεις περί του μνημονίου Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται σαφώς στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

Τόνισε δε ότι η χώρα μας αναμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να αντιμετωπίζει τις νέες προκλήσεις, περιλαμβανομένης της μαζικής παράνομης μετανάστευσης, ενώ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο και στην ανάγκη να ανταποκριθεί κατάλληλα στα επείγοντα ζητήματα που απηχούν τις ανησυχίες και τις προτεραιότητες των κοινωνιών μας.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα αναγνωρίζει τη σημασία της επαρκούς χρηματοδότησης στον τομέα της Άμυνας. Και ότι η χώρα μας το απέδειξε: παρά τη σοβαρή οικονομική κρίση που πέρασε την τελευταία δεκαετία, διατήρησε τις αμυντικές δαπάνες τουλάχιστον στο 2% του ΑΕΠ.

Κυβερνητικές πηγές μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ επισήμαναν πως στην κοινή δήλωση των ηγετών του ΝΑΤΟ γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην παράνομη μετανάστευση ως πρόκληση ασφαλείας για τη Συμμαχία.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr

 

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …