Πανδαιμόνιο στη Βουλή – Η ΝΔ αποχώρησε λέγοντας πως δεν συμμετέχει σε συζήτηση με απερχόμενο υπουργό – Να ανατρέψει τις πολιτικές εξελίξεις επιχειρεί ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ με νέα «κωλοτούμπα»
Από νωρίς το πρωί φαίνεται πως η σημερινή μέρα ανήκει στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ.
Εν αναμονή της συνάντησής του με τον πρωθυπουργό, ο κ. Καμμένος επιχειρεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο θέμα της αποχώρησή τους από τον κυβερνητικό συνασπισμό, με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών.
Στο Κοινοβούλιο είναι προγραμματισμένη για σήμερα η συζήτηση επί της τροπολογίας για την αναβάθμιση των μαχητικών αεροσκαφών F-16.
Ο εισηγητής της Ν.Δ. κ. Κώστας Τασούλας έλαβε τον λόγο δηλώνοντας ότι η Ν.Δ αποχωρεί από τη συνεδρίαση και δεν τη νομιμοποιεί με την παρουσία ενός απερχομένου υπουργού.
Ο κ. Τασούλας επικαλέστηκε τον χθεσινό αποχαιρετισμό του κ. Καμμένου στους αρχηγούς των όπλων στο Πεντάγωνο λέγοντας: «Η ΝΔ κατόπιν αυτού και της παρουσίας του απερχόμενου υπουργού αποχωρεί και θα έρθει να συζητήσει με τον διάδοχο του κ. Καμμένου αυτά τα πολύ σοβαρά θέματα».
Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας άρχισαν ενώ στην αίθουσα δημιουργήθηκε πανδαιμόνιο.
Το λόγο ζήτησε και έλαβε αμέσως ο Πάνος Καμμένος ο οποίος εν αναμονή της συνάντησής του με τον κ. Τσίπρα ξεκαθάρισε ότι δεν τελεί υπό παραίτηση και άφησε να εννοηθεί ότι θα αναμένει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια.
«Απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση. Το θέμα αφορά σε εμένα. Ούτε έχω υποβάλει παραίτηση από υπουργός, ούτε μπορεί να προδικάσει η ΝΔ το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. Ούτε έχω δηλώσει πουθενά, είτε επισήμως είτε ανεπισήμως ότι τελώ υπό παραίτηση. Είναι προσβλητική η στάση της Ν.Δ και την καταγγέλλω. Είναι ντροπή και προσβολή» είπε ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Τσίπρας – Καμμένος: Ο τελευταίος… χορός στο Μαξίμου
Σε ρυθμούς… Πάνου κινείται το πολιτικό σκηνικό της χώρας, με το μέλλον της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ να κρέμεται από μια κλωστή.
Η αντίστροφη μέτρηση για τις τελικές αποφάσεις έχει ξεκινήσει καθώς, σήμερα Παρασκευή (11/01) νωρίς το απόγευμα αναμένεται να γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Άμυνας.
Η συνάντηση θα έχει ένα βασικό ερώτημα; «Πάνο, θα συνεχίσεις να στηρίζεις την κυβέρνηση με οποιονδήποτε τρόπο ή έχεις αποφασίσει να κάνεις τις απειλές σου πράξη».
Το ερώτημα προφανώς θα το απευθύνει ο Αλέξης Τσίπρας, ζητώντας επί της ουσίας ψήφο εμπιστοσύνης από τον κυβερνητικό του εταίρο, θέτοντας φυσικά στο τραπέζι και το σενάριο των εκλογών και της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης.
Σύμφωνα με πηγές, ο Πάνος Καμμένος θα επιχειρήσει να λύσει το γόρδιο δεσμό με μια… ντρίμπλα.
Ο υπουργός Άμυνας, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, κατέληξε στην εξής πρόταση προς τους βουλευτές του:
Να ψηφίσουν κατά συνείδηση οι βουλευτές των ΑΝ.ΕΛ. για την Συμφωνία των Πρεσπών, χωρίς να αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση. Αλλά οι υπουργοί του κόμματός του να δεσμευτούν ότι θα τον ακολουθήσουν στην έξοδο απ’ την κυβέρνηση.
Σύμφωνα πάντα με πηγές ,εφόσον η συγκεκριμένη πρόταση γίνει αποδεκτή, ο κ. Καμμένος και διασώζει τα προσχήματα σε ό,τι αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών και διατηρεί την (σοβαρότατα τραυματισμένη) συνοχή της Κ.Ο. του και δείχνει συνεπής με την διακήρυξή του για αποχώρηση απ’ την κυβέρνηση. Παράλληλα, αποφεύγει την σύγκρουση με βουλευτές του αφού δεν θα αποσύρει την εμπιστοσύνη του απ’ την κυβέρνηση. Το τελευταίο, όπως είναι γνωστό, απορρίπτουν τέσσερις βουλευτές του κόμματός του, οι οποίοι δεν είναι διατεθειμένοι να τον ακολουθήσουν σε άρση της εμπιστοσύνης απ’ την κυβέρνηση.
Στην ουσία η δέσμευση για αποχώρηση από την κυβέρνηση, που θα ζητήσει ο Π. Καμμένος θα αφορά στην Έλενα Κουντουρά, στον Β. Κόκκαλη, τη Μ. Χρυσοβελώνη και τον Γ. Μαυραγάνη, αφού ο ίδιος και η Μ. Κόλλια-Τσαρουχά θα αποχωρούσαν έτσι κι αλλιώς, ενώ ο Τ. Κουίκ έχει κόψει κάθε δεσμό με τον αρχηγό των ΑΝ.ΕΛ.
Απομένει να δούμε, πως θα αντιδράσουν οι προαναφερθέντες, εφόσον τελικά ο Π. Καμμένος επιμείνει να τους ζητήσει τις παραιτήσεις, με αντάλλαγμα την κατά συνείδηση ψήφο, καθώς επίσης και πως θα αντιδράσει ο Α. Τσίπρας.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης πως ο κ. Καμμένος αναμένεται να ζητήσει από τον πρωθυπουργό να μην επισπευσθούν οι διαδικασίες κύρωσης της συμφωνίας από την ελληνική βουλή και να μην συζητηθεί η συμφωνία των Πρεσπών άμεσα, αλλά, να έρθει στην Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο, έτσι όπως ήταν και το αρχικό μορατόριουμ.
Από την δική του πλευρά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ως ένδειξη καλής θέλησης θα ζητήσει από τους βουλευτές του να μην ψηφίσουν την πρόταση μομφής στην περίπτωση που κατατεθεί από τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά ούτε και την συμφωνία.
Αυτό δείχνει μια κίνηση καλής θέλησης από την πλευρά του κ. Καμμένου. Υπάρχουν όμως και οι πιο επίμονοι βουλευτές που δεν σηκώνουν κουβέντα, ζητώντας να άρουν την εμπιστοσύνη τους από την κυβέρνηση επειδή η συμφωνία των Πρεσπών έτσι και αλλιώς είναι εθνικά επιζήμια κατά τους ίδιους.
Τις τελευταίες ημέρες, με όλα όσα συμβαίνουν, δίνεται η εικόνα μια έντονης συγκρουσιακής κατάστασης στο εσωτερικό της κυβέρνησης με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους να εργάζονται παρασκηνιακά σε σημείο που όλο να μοιάζει και λίγο… fake. Από την άλλη όμως -όπως υποστηρίζουν ορισμένοι από την μεριά του ΣΥΡΙΖΑ- είναι δύσκολο να πρόκειται για ψεύτικη ένταση ύστερα από τόσα που έχουν ειπωθεί.