Σάββατο , 4 Μαΐου 2024

Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών

Με αφορμή την Διεθνή Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών η Επιτροπή Ισότητας του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου συνεδρίασε και αποφάσισε μεταξύ άλλων θεμάτων την έκδοση Δελτίου τύπου.

Η Διεθνής Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών αφιερώνεται κάθε χρόνο στις γυναίκες, που έχουν υποστεί ή συνεχίζουν να υπόκεινται οποιασδήποτε μορφή βίας (σωματική, ψυχολογική, οικονομική, σεξουαλική κ.λ.π) σε όλο τον κόσμο.

Τον Δεκέμβριο του 1991 καθιερώθηκε για πρώτη φόρα από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ η 25η Νοεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών με σκοπό και στόχο την παγκόσμια και πανανθρώπινη ανάδειξη του σημαντικότατου αυτού ζητήματος, όχι μόνο για τις γυναίκες, αλλά και για ολόκληρο τον πληθυσμό.

H κακοποίηση των γυναικών, η πιο διαδεδομένη «αθέατη» βία παγκοσμίως, συνιστά την πιο ακραία έκφραση των σχέσεων εξουσίας ανάμεσα στα δύο φύλα και αφορά στο φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, της γυναικοκτονίας, του βιασμού, της σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης και του trafficking.

Τα περιστατικά βίας κατά των γυναικών παραμένουν μια θλιβερή πραγματικότητα σε ολόκληρο τον πλανήτη, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκεύματος και κοινωνικοοικονομικής κατάστασης.

Οι στατιστικές είναι περισσότερο από ανησυχητικές, με την άσκηση της έμφυλης βίας να αποτελεί μια από τις συνηθέστερες και βαθιά ριζωμένες ανά τον κόσμο παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με μελέτες που έχουν διεξαχθεί το 1/3 των γυναικών κάποια στιγμή στη ζωή τους θα αντιμετωπίσουν σωματική, ψυχολογική ή σεξουαλική (ενδοοικογενειακή) βία και 1 στις 5 γυναίκες θα πέσει θύμα ή απόπειρας βιασμού , ενώ περίπου το 40% με 50% των εργαζομένων γυναικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αναφέρει κάποια μορφή σεξουαλικής παρενόχλησης στο χώρο εργασίας τους.

Στην Ελλάδα τα τελευταία στοιχεία από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας δείχνουν πως το 85% των 5.041 τηλεφωνημάτων που δέχθηκε η γραμμή SOS μέσα σε ένα χρόνο αφορούσαν σε περιστατικά ενδοοικογενειακής / έμφυλης βίας.

Η έρευνα στον τομέα της Καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών παρεμποδίζεται σοβαρά από την έλλειψη δεδομένων. Η βία κατά των γυναικών αποτελεί ανομολόγητο έγκλημα, για το λόγο αυτό, οφείλουμε ως Δήμος, με δράσεις, ενημέρωση, καμπάνιες να ενθαρρύνουμε τα θύματα να καταγγέλλουν τα περιστατικά στις αρμόδιες αρχές.

Τέλος κρίνεται αναγκαίο και επίκαιρο το έργο των υπηρεσιών του Δήμου μας με την συνεργασία της νεοσυσταθείσας επιτροπής ισότητας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της βίας.

Δείτε ακόμα

“ΝΥΧΤΑ ΓΛΥΚΙΑ” ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΟΣΧΑΤΟΥ

Την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 7μ.μ., Πολιτιστικό Κέντρο, Σολωμού- Κωνσταντινουπόλεως