Πέμπτη , 12 Σεπτεμβρίου 2024

Αποφυλακίστηκε η καθαρίστρια με το πλαστό απολυτήριο Δημοτικού (Φωτογραφίες)

Μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεση στον Άρειο Πάγο -«Δεν ήθελα να ζήσουν τα παιδιά μου αυτά που έζησα εγώ» , δήλωσε  –  Ικανοποιημένoι δηλώνουν ο δικηγόρος της 53χρονης και η κόρη της – Το χρονικό της υπόθεσης

Αποφυλακίστηκε μετά από απόφαση που έλαβε το πρωί το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Λάρισας, η 53χρονη καθαρίστρια που είχε συγκινήσει το πανελλήνιο.

Πρόκειται για την υπόθεση που έχει απασχολήσει εκτενώς τα ΜΜΕ και αφορά την καταδίκη σε 10ετη φυλάκιση της 53χρονης γυναίκας επειδή πριν από χρόνια πλαστογράφησε το Απολυτήριο Δημοτικού, προκειμένου να καταφέρει να βρει δουλειά.

Σύμφωνα με το larissanet.gr, η γυναίκα αποφυλακίστηκε  για λόγους υγείας, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης στον Άρειο Πάγο.

Υπενθυμίζεται ότι η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από παρέμβαση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, Ξένης Δημητρίου, η οποία ζήτησε να της διαβιβαστεί η επίμαχη απόφαση προκειμένου να εξεταστεί εάν συντρέχουν λόγοι πειθαρχικού ελέγχου των δικαστών που την εξέδωσαν.

«Δεν ήθελα να ζήσουν τα παιδιά μου αυτά που έζησα εγώ»

«Το έκανα για τα παιδιά μου, δεν ήθελα να μεγαλώσουν σε ίδρυμα», τόνισε στον ΣΚΑΪ η 53χρονη καθαρίστρια.

«Δεν ήθελα να ζήσουν τα παιδιά μου αυτά που έζησα εγώ», υπογράμμισε η 53χρονη Δήμητρα προσθέτοντας παράλληλα ότι ήταν σοκαριστικό και επίπονο αυτό που πέρασε.

«Από 6 χρονών μεγάλωσα στο Χατζηκυριάκειο στον Πειραιά. Έφυγα 11 χρονών πήγα στον Βόλο στους παππούδες μας, από μικρή άρχισα να δουλεύω. Παντρεύτηκα αλλά αντιμετωπίζαμε δυσκολίες με τον άνδρα μου γιατί δεν είχαμε δουλειά. Ερχόταν η πρόνοια στο σπίτι και φοβήθηκα μην μου πάρουν τα παιδιά», είπε.

Πρόσθεσε ότι η πρόνοια της είπε να κάνει τα χαρτιά της στο δημόσιο για να μην μπουν τα παιδιά της στο ορφανοτροφείο.

Τόνισε ότι πριν μπει στην φυλακή φρόντισε να πάρει το απολυτήριο του δημοτικού και κάνει έκκληση  να βρεθεί μια θέση γι’ αυτή τώρα στο δημόσιο.

Ικανοποιημένοι, με την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας, δηλώνουν ο δικηγόρος της καθαρίστριας, αλλά και η κόρη της.

O δικηγόρος, Γιώργος Σινέλης, εξέφρασε την αισιοδοξία ότι και ο ‘Αρειος Πάγος θα κάνει δεκτή και την αναίρεση που έχει ασκηθεί. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «κατά την άποψη του ίδιου δεν υφίσταται απάτη, καθώς έχει παραγραφεί, αφού τελέσθηκε εν έτη 1997 και δεν είναι δυνατό να τελείται η απάτη δια παραλήψεως» . Μιλώντας για το ζήτημα της πλαστογράφησης, υποστήριξε σε δήλωση του ότι: «H νόθευση εγγράφου αφορούσε το πλαστό πτυχίο, δηλαδή κατηγορήθηκε ότι την 5η δημοτικού την έκανε ΣΤ’ δημοτικού, αλλά παρείχε τις υπηρεσίες της. Και κατά την άποψή μου, υπήρξε ισάξια αντιπαροχή στις υπηρεσίες και αυτό δεν επηρέασε την παροχή της υπηρεσίας, καθώς ήταν καθαρίστρια. ‘Αρα δεν έπαιζε κανένα ρόλο η 5η ή η ΣΤ’ δημοτικού στην παροχή της υπηρεσίας». Από την πλευρά της, η κόρης της καθαρίστριας, Νίκη Τσιαντάκη, δήλωσε ευχαριστημένη από την απόφαση του δικαστηρίου, αλλά και του κόσμου που συμπαραστάθηκε στην οικογένειά της, για να προσθέσει πως ανυπομονεί να δει από κοντά τη μητέρα της.

Μιλώντας στο protothema.gr, η Νίκη Τσιαντάκη είπε τα εξής: «Ευχαριστώ πάρα πολύ όλο τον κόσμο που ήταν στο πλευρό της. Ευχαριστώ την ελληνική δικαιοσύνη που είδε ότι ήταν αδικία αυτό που έγινε στο πρόσωπο της μαμάς μου. Η μαμά μου δούλευε όλα αυτά τα χρόνια, πρόσφερε στην οικογένειά της, εμάς τα παιδιά της, ώστε να γίνουμε άξιοι άνθρωποι στην κοινωνία. Ό,τι είμαστε αυτή τη στιγμή, το οφείλουμε στη μητέρα μας. Θέλω να τη δω, να την αγκαλιάσω και να περάσω τος γιορτές μαζί της. Το παιδί μου ρωτάει συνέχεια για τη γιαγιά του, έχουμε πολλές μέρες να κοιμηθούμε γιατί όλη αυτή η κατάσταση μας ταλαιπώρησε όλους. Μίλησα με τη μητέρα μου, έχει μεγάλη αγωνία και την περιμένουμε να την αγκαλιάσουμε»

Η κόρη της 63χρονης μαζί με την μητέρα του άνδρα της

Η δύσκολη ζωή της 53χρονης και το χρονικό της υπόθεσης

Η καθαρίστρια που εργαζόταν σε σχολείο του Βόλου, είχε παραποιήσει το απολυτήριο δημοτικού ενώ είχε φτάσει μόνο μέχρι την Έ Τάξη, για να διοριστεί στο δημόσιο. Το Εφετείο Λάρισας την καταδίκασε σε 10 χρόνια κάθειρξη για πλαστογραφία και απάτη.

Σε ηλικία έντεκα ετών ένα από τα εννέα παιδιά πολύτεκνης οικογένειας, που έχουν διασκορπιστεί σε ιδρύματα, φεύγει από το Χατζηκυριάκειο ορφανοτροφείο και πηγαίνει στο Βόλο προκειμένου να μεγαλώσει δίπλα στον παππού και τη γιαγιά του. Πριν καλά καλά ενηλικιωθεί, παντρεύεται τον αγαπημένο της. Τα προβληματικά χρόνια της εφηβείας της θα της στερήσουν τη δυνατότητα να τελειώσει ακόμη και το δημοτικό, σταματώντας στην πέμπτη τάξη.

Μερικά χρόνια μετά, το κορίτσι, που έχει γίνει πια μια ώριμη γυναίκα, επιστρέφει στο σχολείο όπου φοιτούσε για να πάρει ένα πιστοποιητικό. Καταθέτει το έγγραφο σε διαγωνισμό πρόσληψης τακτικού προσωπικού σε θέση καθαρίστριας ενός κρατικού παιδικού σταθμού. Για να καλύψει τις προϋποθέσεις του διαγωνισμού, παραποιεί το πιστοποιητικό, το οποίο έγραφε πως είχε φοιτήσει στην Ε’ τάξη και το αλλάζει σε ΣΤ΄ τάξη. Η αρμόδια επιτροπή και το τότε διοικητικό συμβούλιο του σταθμού δεν αντιλαμβάνονται την πλαστογραφία και τη διορίζουν το 1996.

Επί είκοσι χρόνια η γυναίκα πηγαίνει καθημερινά στην εργασία της και ανταποκρίνεται στα δύσκολα καθήκοντα της καθαρίστριας. Μέχρι που η πλαστογράφηση του πιστοποιητικού γίνεται αντιληπτή. Η καθαρίστρια κάθεται στο εδώλιο του κατηγορουμένου του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και το 2016 καταδικάζεται σε 15 χρόνια κάθειρξη για πλαστρογραφία και απάτη με αναστέλλουσα δύναμη στη έφεση. Δύο χρόνια η υπόθεση εξετάζεται από το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας. «Ήμουν σε απελπιστική κατάσταση. Δεν γνώριζα πως αυτό που έκανα ήταν τόσο επιβαρυντικό. Εγώ το έκανα το παραδέχομαι όμως δεν μπορώ να το πάρω πίσω. Ζητάω από το δικαστήριο μια δεύτερη ευκαιρία» θα πει στην απολογια τη η γυναίκα, ενώ θα επικαλεστεί τα οικονομικά και οικογενειακά προβλήματα που αντιμετώπιζε εκείνη την περίοδο, οπότε και πίστευε ότι ο διορισμός της θα της έδινε μια λύση.

Οι ισχυρισμοί της καθαρίστριας δεν θα συγκινήσουν το Πενταμελές Εφετείο Λάρισας που θα την καταδικάσει σε ποινή κάθειρξης 10 ετών. Από τις 5 Νοεμβρίου η 53χρονη πια καθαρίστρια εκτίει την ποινή της στις φυλακές της Θήβας. «Σαν πολίτης ντρέπομαι, το βράδυ δεν κοιμήθηκα. Δεν ξέρω αν ο εφέτης κακουργημάτων που την καταδίκασε, κοιμήθηκε, αλλά αυτή η απόφαση συνιστά κοινωνική ντροπή» θα δηλώσει ο καθηγητής πολιτικής επιστήμης Θανάσης Διαμαντόπουλος σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας ακαδημαϊκών, βουλευτών και απλών πολιτών έξω από τη Βουλή. Οι διαμαρτυρόμενοι κρατούσαν πανό με συνθήματα όπως «φονιάδες έξω – καθαρίστριες μέσα (νόμος Παρασκευόπουλου)».

Η καταδίκη σε δεκαετή κάθειρξη μιας καθαρίστριας επειδή πλαστογράφησε πτυχίο της Ε΄δημοτικού για να βρει δουλειά, προκάλεσε εύλογα θύελλα αντιδράσεων. Με παρέμβαση η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου ζήτησε την απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου προκειμένου να διερευνηθεί η δυνατότητα άσκησης αναίρεσης στην απόφαση που έστειλε στη φυλακή την 53χρονη, καθώς και αντίγραφο της δικογραφίας για να κρίνει αν συντρέχει λόγος να ελεγχθούν πειθαρχικά οι δικαστές που εξέδωσαν την απόφαση. Ο δικηγόρος της καθαρίστριας Γιώργος Σινέλης κατέθεσε στον Άρειο Πάγο αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής, η οποία έγινε σήμερα δεκτή.

Δείτε ακόμα

Υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Η κυβέρνηση προωθεί μια σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό δίκαιο, προβάλλοντας ως αιτιολογική βάση μεταξύ άλλων …