Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΤΡΙΗΜΕΡΟΥ ΠΟΥ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ Ο ΔΗΜΟΣ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 46η ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 15 ΕΩΣ ΚΑΙ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11
Έκθεση φωτογραφίας του διεθνούς φήμης φωτογράφου του Πολυτεχνείου Αριστοτέλη Σαρρηκώστα – Εκθεσιακός χώρος Δημαρχείου – Εγκαίνια: Πέμπτη 14 Νοεμβρίου στις 19:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Η ιστορική φωτογραφία του Αριστοτέλη Σαρρηκώστα, μαζί με το φιλμάκι των 35 δευτερολέπτων του ολλανδού οπερατέρ Άλμπερτ Κουράντ, αποτέλεσαν τα αδιάσειστα ντοκουμέντα για τα συμβάντα του Πολυτεχνείου εκείνη τη νύχτα.

Ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας

Γεννημένος στην Καισαριανή το 1937, ο σπουδαίος Έλληνας φωτορεπόρτερ με τη διεθνή καριέρα 40 ετών και τη λαμπρή συνεργασία με το Associated Press ήταν παρών σε μερικές από τις σημαντικότερες στιγμές της Ελληνικής και διεθνούς επικαιρότητας:

Από τη σύλληψη του Αλέκου Παναγούλη από τη Χούντα, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, τον Αραβο-Ισραηλινό πόλεμο των Έξι Ημερών το 1967, το τρομοκρατικό χτύπημα στους Ολυμπιακούς του Μονάχου το 1972, αλλά και την επίσκεψη των Beatles στην Ελλάδα, ο Αριστοτέλης Σαρρηκώστας έχει υπάρξει πολεμικός ανταποκριτής, φωτορεπόρτερ σπουδαίων γεγονότων, αλλά και φωτογράφος πορτρέτων μεγάλων προσωπικοτήτων της τέχνης και της πολιτικής.

(από τη 17ήμερη αεροπειρατεία της πτήσης 847 της TWA τον Ιούνιο του 1985)

Απαθανάτισε με το φακό του προσωπικότητες όπως την Μελίνα Μερκούρη, τον Μίκυ Θεοδωράκη, την Μαρία Κάλλας, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Αριστοτέλη Ωνάση με την Τζάκι Κέννεντυ, την Σοφία Λόρεν, την Λίζα Μινέλι, την Ούρσουλα Άντρες, τον Ζαν-Πολ Μπελμοντό, τον Κερκ Ντάγκλας, τον Πελέ, τον Ρόμπερτ Κέννεντυ, τον Αγιατολάχ Χομεϊνί, τον Γιάσερ Άραφατ και τον Νέλσον Μαντέλα.

Οι φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε εφημερίδες και περιοδικά σε όλη την υφήλιο.

(Οι Beatles με ντόπιους οργανοπαίχτες στην Αράχωβα – Ιούλιος 1967)

Μεγαλωμένος κατά τη διάρκεια της Κατοχής και του Εμφυλίου, σε μια οικογένεια με πέντε αδέρφια, έχοντας χάσει τον πατέρα του από νωρίς, γαλουχήθηκε στις φτωχογειτονιές της Καισαριανής σε μια από τις δυσκολότερες περιόδους της Ελληνικής ιστορίας. Αψηφόντας τον κίνδυνο και τον ίδιο το θάνατο, αφιέρωσε τη ζωή του στην καταγραφή της πραγματικότητας.

Για τις φωτογραφίες του στο Πολυτεχνείο παρασημοφορήθηκε τον Μάιο του 2008 με το μετάλλιο του Χρυσού Σταυρού του Τάγματος της Τιμής από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια.

Κυκλοφορούν δύο βιβλία του:

Από τις εκδόσεις ΜΕΝΑΝΔΡΟΣ: «Ζην επικινδύνως» – 40 Χρόνια Φωτορεπορτάζ

Από τις εκδόσεις ΠΟΤΑΜΟΣ: «Αναμνήσεις ενός Έλληνα Φωτορεπόρτερ

Σάββατο 16/11
Προβολή της ταινίας του Γρηγόρη Καραντινάκη «Η Χορωδία του Χαρίτωνα» Αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο του Δημαρχείου – στις 19:00 – Είσοδος Ελεύθερη

Το 1968, κατά τη διάρκεια της Χούντας, σε μια κωμόπολη της χώρας όπου πραγματοποιείται μια Ολυμπιάδα Χορωδιών, ο διευθυντής του Γυμνασίου και μαέστρος της σχολικής χορωδίας, Χαρίτωνας, ανταγωνίζεται για την όμορφη Ελένη, την καθηγήτρια μαθηματικών του σχολείου, με τον χουντικό ταγματάρχη Δημητρίου.

Στην πολυβραβευμένη ταινία πρωταγωνιστούν οι Γιώργος Χωραφάς, Μαρία Ναυπλιώτου, Ακύλλας Καραζήσης, Δημήτρης Πιατάς, Χρήστος Στέργιογλου

Η ταινία απέσπασε 3 βραβεία στο 46ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης, το 2005: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Ηχοληψίας και το Βραβείο Κοινού.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αλεξάνδειας, το 2006 απέσπασε το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, το Βραβείο Σκηνοθεσίας (Γρηγόρης Καραντινάκης) και το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου (Μαρία Ναυπλιώτου).

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης

Ο Γρηγόρης Καραντινάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1961. Στα μαθητικά του χρόνια έζησε στην Καισαριανή ως μαθητής στα σχολεία της πόλης. Σπούδασε Σκηνογραφία στην Κινηματογραφική Σχολή Σταυράκου και Σκηνοθεσία Κινηματογράφου & Τηλεόρασης στην Κρατική Σχολή Κινηματογράφου της Μόσχας (VGIK). Ανήσυχος καλλιτεχνικά και δημιουργικός, έχει σκηνοθετήσει τηλεοπτικές σειρές, τηλεταινίες, ντοκιμαντέρ, ταινίες μικρού μήκους και θεατρικές παραστάσεις. Μερικές από τις δημοφιλείς τηλεοπτικές σειρές που έχει σκηνοθετήσει είναι: «Τμήμα Ηθών» (1995), «Δρόμοι της Πόλης» (1996), «Όσο υπάρχει αγάπη» (2001), «Η Απλή Μέθοδος των Τριών» (2004-5).

Η «Χορωδία του Χαρίτωνα» είναι η πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

Κυριακή 17/11
«Εδώ Πολυτεχνείο» Εκδήλωση αφιερωμένη στο Πολυτεχνείο
Αίθουσα εκδηλώσεων στον 1ο όροφο του Δημαρχείου – στις 19:30 – Είσοδος Ελεύθερη

Με μια εκδήλωση που συνδυάζει διαφορετικές τέχνες κορυφώνεται το 3ήμερο των εκδηλώσεων του Δήμου Καισαριανής .

Ο Γιώργος Γουρζουλίδης στο πιάνο και το τραγούδι,
ο Βασίλης Χατζηλούκας στην κιθάρα,
ο Διονύσης Διονυσόπουλος στο μπουζούκι και
η Μαρία Αλαμανή με την υπέροχη φωνή της ερμηνεύουν εμβληματικά τραγούδια της περιόδου της Δικτατορίας.

Η Ευδοκία Σουβατζή θα διαβάσει αποσπάσματα από το βιβλίο της Κίττυς Αρσένη «Μπουμπουλίνας 18».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα προβληθούν οι ελάχιστες κινηματογραφικές λήψεις και ηχητικά ντοκουμέντα από εκείνη τη δραματική ημέρα της 17ης Νοεμβρίου.

«Μπουμπουλίνας 18»

Σε αυτό το σπαρακτικό βιβλίο, η συγγραφέας, σκηνοθέτης και ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, Κίττυ Αρσένη, αφηγείται όσα έζησε το 1967, ως κρατούμενη στη Γενική Ασφάλεια Αθηνών.

Η ταράτσα του κτηρίου της οδού Μπουμπουλίνας 18, που στέγαζε την Υποδιεύθυνση της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών

Η Κίττυ Αρσένη
Κίττυ αρσένη

Η Κίττυ Αρσένη (8/2/1935 – 14/9/2013) αποφοίτησε από τη Δραματική Σχολή του Θεάτρου Τέχνης (Κάρολου Κουν) το 1958. Ως μέλος του Πατριωτικού Μετώπου, συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα κατά του καθεστώτος της 21ης Απριλίου. Συνελήφθη το καλοκαίρι του 1967, καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλακή με αναστολή, αλλά αφέθηκε ελεύθερη το 1968, όταν η Χούντα έδωσε αμνηστία στους πολιτικούς κρατούμενους. Κατά τη διάρκεια της φυλάκισής της υπέστη τα βασανιστήρια που αφηγείται στο βιβλίο της «Μπουμπουλίνας 18». Την άνοιξη του 1968 κατάφερε να διαφύγει στο εξωτερικό.

«Η μαρτυρία τούτη γράφτηκε το 1968 στις διαδρομές του τραίνου Παρίσι – Στρασβούργο. Γράφτηκε ανάμεσα στις καταθέσεις – ανακρίσεις των νομομαθών της Επιτροπής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης… Γράφτηκε γιατί το πλαστό μου διαβατήριο, οι πεδιάδες της Αλσατίας δε μ’ έπειθαν ότι είχα φύγει από την Ελλάδα, από τη φυλακή, από την Ασφάλεια».

Η κατάθεσή της στο Συμβούλιο της Ευρώπης, με τις καταγγελίες κατά της Χούντας για βασανιστήρια και παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συνεισέφερε στην απόφαση του Συμβουλίου να αποβάλλει τη χώρα μας από τους κόλπους του.

Ο Γιώργος Γουρζουλίδης

Ο Γιώργος Γουρζουλίδης γεννήθηκε στην Καισαριανή το 1961. Σπούδασε πιάνο και Ανώτερα Θεωρητικά στο Κεντρικό Ωδείο του Κώστα Κλάββα. Η πλούσια μουσική του διαδρομή περιλαμβάνει δισκογραφία, σύνθεση μουσικής για θεατρικές παραστάσεις, συμμετοχή σε μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές, όπως το «Ελληνικό Τραγούδι» στην ΕΡΤ, συναυλίες και περιοδίες σε όλο τον κόσμο, καθώς και διδασκαλία μουσικής σε Ωδεία όπως το Εθνικό Ωδείο και το Athenaeum.

Μερικοί μόνο από τους Έλληνες καλλιτέχνες με τους οποίους έχει συνεργαστεί είναι οι Αδερφοί Κατσιμίχα, ο Δήμος Μούτσης, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Μανώλης Λιδάκης, ο Ορφέας Περίδης, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Βαγγέλης Κορακάκης και ο Πασχάλης Τερζής.

Δείτε ακόμα

Παρουσίαση του βιβλίου του τ. Δημάρχου Καισαριανής Σπύρου Τζόκα «Κραυγή της σιωπής»

Η «Κραυγή της σιωπής» το ένατο βιβλίο του τέωςΔημάρχου Καισαριανής Σπύρου Τζόκα παρουσιάζεται την Τετάρτη …