Δευτέρα , 17 Ιουνίου 2024

Άλιμος: Μεταμεσονύχτια έγκριση του προϋπολογισμού με… μόλις 14 ψήφους

«Για μία ακόμη φορά ο Δήμαρχος κ. Κονδύλης και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γαρυφαλάκης απαξιώνουν συνειδητά τις διαδικασίες και τον ρόλο του Δημοτικού Συμβουλίου», καταγγέλλει η δημοτική αντιπολιτευόμενη παράταξη «Ανω-Κάτω Καλαμάκι» με ανακοίνωσή της η οποία αναλυτικότερα έχει ως εξής:

«Την προηγούμενη Δευτέρα 26/11/18 πραγματοποιήθηκαν δύο συνεχόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου για να ασχοληθούν με τα πιο σημαντικά θέματα της πόλης, δηλαδή το Τεχνικό Πρόγραμμα και τον Προϋπολογισμό για το 2019.

Η πρώτη συνεδρίαση ξεκίνησε στις 7 μ.μ. και η ημερησία διάταξη περιελάμβανε 39 τακτικά θέματα, μεταξύ αυτών και η συζήτηση-έγκριση του Τεχνικού Προγράμματος αλλά και 6 πολύ σημαντικά έκτακτα με κορυφαία το Μουσικό Σχολείο και τα Δημοτικά Τέλη του 2019! Εκτός από αυτά, όπως ήταν αναμενόμενο, ετέθησαν από την αντιπολίτευση προ ημερήσιας διάταξης πολλά και σοβαρά θέματα της επικαιρότητας του Δήμου μας, όπως το ΣΔΟΕ, ο διαγωνισμός για τον ηλεκτροφωτισμό, οι προσλήψεις στους Παιδικούς Σταθμούς κά που απασχόλησαν για πολλές ώρες το Δημοτικό Συμβούλιο. Το αποτέλεσμα ήταν ότι η δεύτερη συνεδρίαση που είχε για θέμα την έγκριση του Ολοκληρωμένου Πλαισίου Δράσης και του Προϋπολογισμού του 2019 του Δήμου, ενώ ήταν προγραμματισμένη για τις 8.30 μ.μ. ξεκίνησε στη 1 πμ!

Η επιδίωξη της Δημοτικής Αρχής να συζητηθούν τόσο σοβαρά θέματα σε μία ημέρα με δύο διαδοχικές συνεδριάσεις δεν προβλέπεται από το θεσμικό πλαίσιο και αποδεικνύει για μία ακόμα φορά τη συνειδητή απροθυμία της να διεξάγεται ουσιαστικός και γόνιμος διάλογος στα όργανα του Δήμου. Καταδεικνύει, επίσης, και την επιλογή της να διεξαχθεί με συνοπτικές διαδικασίες η κορυφαία διαδικασία ενός Δημοτικού Συμβουλίου, όπως είναι η ψήφιση του Προϋπολογισμού του Δήμου.

Ο ίδιος ο δήμαρχος μάλιστα, χωρίς συστολή, δήλωσε ότι θα κάνει μία σύντομη τοποθέτηση …τριών λεπτών, ενώ δεν παρέλειψε, μαζί με τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, να σχολιάσει σκωπτικά την “υπέρβαση” του χρόνου κατά την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ, Ελένης Μπελιά!

Παρ’ όλες τις υποδείξεις του Δήμαρχου, οι δημοτικές σύμβουλοι του ΑΝΩ-ΚΑΤΩ κατέθεσαν όπως πάντα τις προτάσεις της Δημοτικής Κίνησης τόσο για το περιεχόμενο και τον χαρακτήρα του προϋπολογισμού όσο και για τον συνοπτικό τρόπο με τον οποίο τέθηκε σε διαβούλευση με τους κοινωνικούς φορείς της πόλης μας.

Ευτυχώς όμως για τους δημότες και προς μεγάλη λύπη του Δημάρχου, που διαφωνεί με την Απλή Αναλογική και τον νέο νόμο για την τοπική αυτοδιοίκηση “Κλεισθένης Ι”, από τον επόμενο χρόνο αλλάζει ριζικά τόσο ο τρόπος κατάρτισης του Προϋπολογισμού, με ενίσχυση των συμμετοχικών διαδικασιών και του ελέγχου της κοινωνίας όσο και η διαδικασία της ψήφισής του.

Το ίδιο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας ήταν ισχνό για τον δήμαρχο και τη διοίκησή του: σε σύνολο 33 μελών του δημοτικού συμβουλίου 14 ψήφισαν υπέρ του προϋπολογισμού και 9 κατά, με απόντα 10 μέλη εκ των οποίων δύο της πλειοψηφίας».

Δείτε ακόμα

Υποχρεωτική συνεπιμέλεια, η ανακοίνωση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας του Δήμου Αγίου Δημητρίου

Η κυβέρνηση προωθεί μια σημαντική ανατροπή στο οικογενειακό δίκαιο, προβάλλοντας ως αιτιολογική βάση μεταξύ άλλων …