Παρασκευή , 22 Νοεμβρίου 2024

Πίνακες αξίας 370.000 ευρώ στον Δήμο Αλίμου αναζητούν στέγη!

Μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του Alimosvoice.gr σχετικά με τα υπέρογκα ποσά που έχει δαπανήσει ο Δήμος Αλίμου για την αγορά έργων τέχνης και συγκεκριμένα πινάκων ζωγραφικής, ακόμη ένα τοπικό site ανέδειξε το θέμα.

Το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” καταπιάστηκε με τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης που έχει αναγγείλει ο Α. Κονδύλης και θέτει σοβαρά ερωτήματα και προβληματισμούς όσον αφορά στην υλοποίησή της. 

Κάνει λόγο επίσης για τον τρόπο που αποκτήθηκαν όλα αυτά τα έργα, για τη γνησιότητά τους αλλά και για την νομιμότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών που απαιτούνται σε αυτές τις περιπτώσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. 

Διαβάστε παρακάτω το σχετικό δημοσίευμα…

Από τις αρχές του 2017 και έως σήμερα ο Δήμος Αλίμου έχει δαπανήσει € 365.129,10 για την αγορά 72 πινάκων ζωγραφικής και 3 γλυπτών. Τα γλυπτά έχουν τοποθετηθεί σε δημόσιους χώρους, αγνοούμε όμως, πού βρίσκονται σήμερα οι πίνακες, εκτός από τους ελάχιστους που βλέπουμε στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου. Πρόθεση του Δήμου είναι, όπως έχει αναγγείλει ο δήμαρχος, η δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης.

Να πούμε κατ’ αρχάς ότι το “ΑΝΩ-ΚΑΤΩ στο Καλαμάκι” συμφωνεί με κάθε δράση που προάγει την τέχνη και τον πολιτισμό, επομένως και με τη δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης. Όμως, για τη Δημοτική Πινακοθήκη ενημερωθήκαμε εντελώς αιφνιδιαστικά, όταν για πρώτη φορά ήρθε στο Δημοτικό Συμβούλιο, πριν από δυο περίπου χρόνια, η έγκριση της πρώτης -προαποφασισμένης- δαπάνης για αγορά πινάκων. Από τότε είχαμε δηλώσει ότι διαφωνούμε ριζικά με τον τρόπο που προχωρεί στην υλοποίηση ο Δήμαρχος και είχαμε καταθέσει τις προτάσεις μας:

•   Η Δημοτική Πινακοθήκη πρέπει να ενταχθεί στον ΘΟΠΑΑ που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο ΝΠΔΔ του δήμου.

•    Να συσταθεί μια επιτροπή από ειδικούς. Να χαραχθεί και να αποφασιστεί από το ΔΣ η πολιτική και η στόχευσή της, με ποια έργα, πώς και από πού θα γίνει η προμήθεια.

•    Να υπάρχει προγραμματισμός για τον χώρο όπου θα στεγαστεί.

•    Να υπάρξει μια ανοιχτή Δημόσια Πρόσκληση από τον Δήμο ότι προτίθεται να αγοράσει έργα τέχνης, καθώς υπάρχουν κανόνες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος και μάλιστα όταν το ποσό είναι τόσο μεγάλο.

Τίποτα από τα παραπάνω δεν γίνεται. Ζητούμε, λοιπόν, για μία ακόμη φορά, να ενημερωθούμε:

1.  Ποιο όργανο του Δήμου αποφάσισε την δημιουργία δημοτικής πινακοθήκης και πού αυτή εντάσσεται διοικητικά.

2.  Ποιος και με βάσει ποια κριτήρια έκανε την επιλογή των έργων.

3.  Ποιος εκτιμητής εκτίμησε ότι το κόστος των έργων ήταν εύλογο.

4.  Αν τα έργα συνοδεύονται από πιστοποιητικά γνησιότητας. Ξέρουμε ότι δεν πήραμε κανένα τέτοιο πιστοποιητικό παρά μόνο Υπεύθυνη Δήλωση των πωλητών και αυτό όχι με πρωτοβουλία του Δήμου αλλά καθ’ υπόδειξη της Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τις πρώτες αγορές.

5.  Πόσοι από τους πίνακες εκτίθενται σήμερα και πού. Πού φυλάσσονται οι υπόλοιποι, σημαντικής αξίας, αν τηρούνται οι σωστές συνθήκες, αν είναι ασφαλισμένοι και για ποιο ποσό.

Ο Δήμος μας ζητάει χώρο στο Ελληνικό για την ανέγερση εκεί κτηρίου Δημοτικής Πινακοθήκης. Ακόμη και αν εγκριθεί η παραχώρηση χώρου, κάτι που δεν είναι καθόλου σίγουρο, θα χρειαστούν κάποια χρόνια έως την έναρξη λειτουργία της. Επιπλέον, εντός του πάρκου του Ελληνικού μόνο “δημοτική” δεν θα είναι η Πινακοθήκη!

Επισημαίνουμε ότι οι περισσότεροι πίνακες έχουν αγοραστεί λίγα μόλις ευρώ κάτω από το όριο των € 5.000 και έτσι το χρηματικό ένταλμα για τη δαπάνη δεν ελέγχεται υποχρεωτικά ως προς την νομιμότητα και την πληρότητα των δικαιολογητικών του από το Ελεγκτικό Συνέδριο. Συχνά, μάλιστα, έχουν κοπεί δύο ή και τρία χρηματικά εντάλματα την ίδια μέρα και στον ίδιο πωλητή. Με τον τρόπο αυτό το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης και η πλειοψηφία των πινάκων δεν έχουν περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο.

Ο Δήμος δεν είναι το σαλόνι κανενός για να αποφασίζει μόνος του τι θα κρεμάσει στους τοίχους του. Υπάρχει θέμα δημοκρατικής λειτουργίας του Δήμου, ιεράρχησης των αναγκών και χρηστής και διαφανούς διαχείρισης του δημόσιου χρήματος. Η χάραξη πολιτιστικής πολιτικής είναι σοβαρή υπόθεση, θέλει γνώσεις, θέλει συνέπεια και σοβαρότητα.

Ο Δήμαρχος αρέσκεται να δηλώνει “φιλόμουσος”. Μόνο που η Παιδεία και ο Πολιτισμός είναι άρρηκτα δεμένα με τον Σεβασμό. Τα δημόσια πρόσωπα οφείλουν αυτόν τον σεβασμό προς τους πολίτες της πόλης και τις ανάγκες τους και το δημόσιο χρήμα.

Τότε, μπορεί να λέει ότι προάγει τον Πολιτισμό ουσιαστικά και όχι επικοινωνιακά!

Πατήστε ΕΔΩ για να δείτε τον κατάλογο με τους πίνακες που έχει αγοράσει ο Δήμος Αλίμου. Τα στοιχεία αυτά τα έχουμε αντλήσει από το ιστότοπο «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» όπου έχει αναρτήσει ο Δήμος τις σχετικές συμβάσεις (δείτε  ΕΔΩ ).

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο με την τοποθέτηση της επικεφαλής του ΑΝΩ ΚΑΤΩ Ελένης Μπελιά στο Δημοτικό Συμβούλιο της 26/9/18 πάνω στο θέμα αυτό.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …