Π. Σκουρλέτης: Η Ν.Δ. ξέρει ένα μόνο να κάνει, να πουλάει σε ιδιώτες
Συνέντευξη του Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ στην εφημερίδα Realnews και τον δημοσιογράφο Φοίβο Κλαυδιανό
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συναινεί στην αποδέσμευση της προεδρικής εκλογής από τη διάλυση της Βουλής και στο άρθρο 86;
Η πρόταση που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο της Συνταγματικής Αναθεώρησης αποσκοπούσε στο να σπάσει η παράδοση της εργαλειοποίησης της προεδρικής εκλογής ως αφορμής για τη διάλυση της Βουλής. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται χωρίς να εξασφαλίζεται μια ευρύτερη συναίνεση. Σε σχέση με το άρθρο 86, τα πράγματα είναι απολύτως σαφή. Είναι σημαντικό να γίνει αποδεκτή η ερμηνευτική διάταξη που προτείνουμε, για να αποκλείσουμε διά παντός αντίθετες ερμηνευτικές κατασκευές και να κλείσουμε «παραθυράκια» που μπορεί κάποιοι να σκεφτούν να ανοίξουν και κυρίως για να διασφαλίσουμε ότι δεν θα οδηγηθούν στην ατιμωρησία ήδη τελεσμένες πράξεις δωροδοκίας. Τραγική ειρωνεία, που επιβεβαιώνει του λόγου το αληθές, η πρόσφατη αθώωση του Θ. Τσουκάτου λόγω παραγραφής παρά τη δική του ομολογία.
– Η Ν.Δ. λέει ότι ήταν καταστροφική για τη ΔΕΗ η επιλογή των ΝΟΜΕ. Πώς απαντάτε;
Όταν αναλάβαμε την κυβέρνηση το 2015, παραλάβαμε μια υπερχρεωμένη ΔΕΗ (5 δισ. ευρώ χρέη), με πρόβλημα στην είσπραξη των λογαριασμών λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και επειδή είχε χρησιμοποιηθεί ως μηχανισμός είσπραξης του λεγόμενου χαρατσιού για τα ακίνητα. Επίσης, με εγκατάλειψη των επενδύσεων στον τομέα των ΑΠΕ, με καθυστερήσεις στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις των νησιών, με παντελή έλλειψη στρατηγικής για την ενέργεια. Στη θέση όλων αυτών οι προ του ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεις, στο πλαίσιο των μνημονίων, πρότασσαν το σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» σε συνδυασμό με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και την ιδιωτικοποίηση του 17% της ΔΕΗ. Από αυτά ακυρώσαμε το καταστρεπτικό σχέδιο της «Μικρής ΔΕΗ» (πώληση λιγνιτικών μονάδων, υδροηλεκτρικών και πελατολογίου), διασφαλίσαμε τον δημόσιο έλεγχο του ΑΔΜΗΕ (51% στο ελληνικό Δημόσιο) και δεν προχώρησε η πώληση του 17% της ΔΕΗ. Η ζωή έδειξε ποσό λάθος ήταν η πολιτική της Ν.Δ., η οποία ξεπεράστηκε από την ίδια την πραγματικότητα. Παραδείγματος χάριν, τις λιγνιτικές μονάδες που θα πωλούσαν το ’14 τώρα λένε πως θα τις κλείσουν το 2028. Από τα ΝΟΜΕ, που ήταν μια αμυντική πολιτική απέναντι στις πιέσεις των δανειστών, η ΔΕΗ εισέπραξε 2,1 δισ. ευρώ, όταν υπολόγιζε στις καλύτερες των περιπτώσεων να εισπράξει -πουλώντας πάγια- 1,5 δισ. ευρώ. Το συμπέρασμα είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση ξέρει ένα μόνο να κάνει. Να πουλάει σε ιδιώτες, τίποτε άλλο. Έτσι, τώρα απαξιώνει την ΔΕΗ, καταστροφολογεί για να δικαιολογήσει τις αυξήσεις των τιμολογίων και ετοιμάζεται να δημιουργήσει ένα νέο ιδιωτικό μονοπώλιο, πουλώντας το δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ. Όλα αυτά συνοδεύονται από μια απίστευτη προπαγάνδα, από ψεύδη και ανακρίβειες, όπως ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ καλύπτονται από μονιμότητα.
– Τη μία επικρίνετε τον κύριο Μητσοτάκη για ακροδεξιά προσέγγιση στο προσφυγικό και την άλλη τον καλωσορίζετε στην πραγματικότητα… Στηρίζετε την επιλογή αποσυμφόρησης των νησιών;
Ακροδεξιά και ανεύθυνη ήταν η πολιτική του κ. Μητσοτάκη τα χρόνια που ήταν στην αντιπολίτευση, όταν, χαϊδεύοντας την ακροδεξιά συνιστώσα του, κατηγορούσε τον ΣΥΡΙΖΑ για ιδεοληψία στο θέμα αυτό. Τώρα, αντιμέτωπος με την πραγματικότητα και αφού προηγουμένως διέλυσε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και τους μηχανισμούς διαχείρισης του προσφυγικού, που με κόπο έστησε η κυβέρνησή μας, προσπαθεί να μαζέψει τις αντιδράσεις των δικών του ανθρώπων. Με σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα νέα προσφυγικά φορτία, αναλαμβάνοντας ο καθένας, σε κάθε περιοχή, την ευθύνη που του αναλογεί και αποσυμπιέζοντας βεβαίως τα νησιά.
– Γιατί κατηγορείτε την κυβέρνηση για αυταρχισμό;
Αυταρχισμός είναι η δικαιολόγηση της αστυνομικής βίας κατά των φοιτητών του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Η εισβολή με καταδρομικό τρόπο σε κέντρα διασκέδασης. Οι συλλήψεις ανήλικων μαθητών στους κινηματογράφους. Η ταύτιση της κοινωνικής διαμαρτυρίας με τη δράση των λεγόμενων «μπαχαλάκηδων». Είναι φανερό πως η κυβέρνηση στην προσπάθειά της να «διασκεδάσει» την αποτυχία της στη διαχείριση του προσφυγικού επιλέγει την επικοινωνιακή αντεπίθεση με βάση τη στρατηγική του «τάξη και νόμος».
– Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ανεβάζει ξανά επικοινωνιακά το θέμα της Novartis; Το ρεπορτάζ λέει ότι ορισμένοι στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν. Ποια είναι η δική σας άποψη;
Παραμένω σταθερά στην άποψη ότι χρέος των πολιτικών δυνάμεων είναι να διευκολύνουν τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της σε κάθε περίπτωση. Στη προκειμένη περίπτωση, η Ν.Δ. επιχειρεί να βάλει εμπόδια σε αυτή την υπόθεση, γι’ αυτό και έστησε όλη αυτή την παρωδία της προανακριτικής. Ωστόσο, δεν θεωρώ ότι η Novartis είναι το κορυφαίο θέμα της αντιπαράθεσής μας με την κυβερνητική πολιτική.
– Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να εκπροσωπήσει το σύνολο των προοδευτικών πολιτών; Μπορεί να το κάνει αυτό χωρίς να αλλάξει, εν μέρει, ιδεολογικά και πολιτικά; Είναι έτοιμος ο παλιός ΣΥΡΙΖΑ να κάνει μετάβαση στην πολυσυλλεκτικότητα;
Ο ΣΥΡΙΖΑ εκ των πραγμάτων, εδώ και αρκετά χρόνια, κατόρθωσε να εκφράσει το μεγαλύτερο κομμάτι του προοδευτικού και αριστερού χώρου, διευρύνοντας τα όρια της Αριστεράς. Και αυτό το έκανε πράξη στο έδαφος της Αριστεράς και στο όνομα της Αριστεράς. Δεν βρίσκεται τώρα μπροστά σε κάποιου είδους δίλημμα σαν και αυτό που περιγράφετε. Είμαστε ένα κόμμα εν κινήσει, που η πορεία του προσδιορίστηκε και επηρεάστηκε από τη βαθιά κρίση της οικονομίας των τελευταίων ετών και του πολιτικού μας συστήματος. Δεν συμφωνώ με επιδερμικές και ανιστόρητες αναλύσεις που αντιπαραθέτουν τον «παλιό» ΣΥΡΙΖΑ με τον σημερινό. Δεν υπαινίσσομαι ότι δεν έχουμε αδυναμίες ή πως δεν θα πρέπει να γεφυρώσουμε τη μεγάλη διαφορά ανάμεσα στην εκλογική μας επιρροή και την ισχνή παρουσία μας στους μαζικούς χώρους, αλλά το σχήμα ο ΣΥΡΙΖΑ του 3% έναντι του 29% είναι fake. Διότι το 3% με την πολιτική του μας οδήγησε στο κυβέρνηση το 2015 και στο 32% το 2019. Ίσως το σχήμα αυτό να εξυπηρετεί επιδιωκόμενες ομαδοποιήσεις, αναπαραγωγή μηχανισμών, αλλά κατά τη γνώμη μου δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί ένα ρεύμα της Αριστεράς που εδώ και χρόνια έχει πάρει «διαζύγιο» με τον δογματισμό, ήταν πάντα ανοιχτός στα νέα μηνύματα της εποχής μας και μπόλιασε την πολιτική ζωή του τόπου με νέες ιδέες και αναλύσεις. Οσον αφορά στο κατά ποσό ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον αποκλειστικό εκφραστή του συνόλου των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων, μακριά από εμάς οι ηγεμονισμοί. Η πολυσυλλεκτικότητα στην οποία αναφέρεστε πρέπει να ενοποιείται σε μια συνεκτική προγραμματική πρόταση με αντινεοφιλελεύθερα χαρακτηριστικά.