Εργοστάσιο παραγωγής λαθραίων ποτών ξεσκέπασαν οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Λάρισας στις εξονυχιστικές έρευνες σε αποθηκευτικούς χώρους επιχείρησης στις ευρύτερες περιοχές της Λάρισας και της Μαγνησίας.
Για τη μεγάλη υπόθεση λαθρεμπορίας αλκοολούχων ποτών, η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας έδωσε στη δημοσιότητα πλήρη στοιχεία και φωτογραφίες, ενώ οι αστυνομικοί συνεχίζουν να αναζητούν τον διαχειριστή της επιχείρησης, 35χρονο ημεδαπό, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει απασχολήσει στο παρελθόν τις αστυνομικές αρχές της Μαγνησίας με δύο παρόμοιες υποθέσεις.
Εναντίον του 35χρονου σχηματίστηκε δικογραφία για παράβαση του Τελωνειακού Κώδικα, για πλαστογραφία και για πρόσληψη και απασχόληση μη νόμιμων αλλοδαπών.
Ιδιοκτήτης της εν λόγω επιχείρησης είναι ο 60χρονος ημεδαπός, ο οποίος συνελήφθη και έχει οδηγηθεί ήδη στην Εισαγγελία και θα απολογηθεί για κακουργηματικές πράξεις στον ανακριτή Λάρισας τη Δευτέρα.
Οι δύο 22χρονοι αλλοδαποί που συνελήφθησαν ως εργάτες της επιχείρησης στερούνταν εγγράφων παραμονής στη χώρα και εναντίον τους κινήθηκε διαδικασία απέλασης.
Η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας εντόπισε μεγάλη ποσότητα λαθραίου οινοπνεύματος, η οποία προοριζόταν για την παρασκευή αλκοολούχων ποτών, σε αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης.
Κατέσχεσε δεκατρείς τόνους αιθυλικής αλκοόλης, έναν τόνο αλκοολούχο υγρού, πληθώρα πλαστών ετικετών διαφόρων επωνυμιών κ.ά. Σε συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση που οργανώθηκε και πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας, διενεργήθηκαν έρευνες σε αποθηκευτικούς χώρους της επιχείρησης, σε περιοχές του Δήμου Κιλελέρ Λάρισας και του Δήμου Ρήγα Φεραίου Μαγνησίας, κατά τις οποίες βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
-13 δεξαμενές περιέχουσες
-13 τόνους αιθυλικής αλκοόλης
-60 φιάλες αλκοολούχου ποτού των 700 ml
-6.553 πλαστές αυτοκόλλητες ετικέτες διαφόρων επωνυμιών αλκοολούχων ποτών
-1.052 λίτρα αλκοολούχου υγρού
-τέσσερα πλαστικά δοχεία των 10 λίτρων με αιθυλική αλκοόλη
-τέσσερα πλαστικά δοχεία των 10 λίτρων με αλκοολούχο υγρό
-δύο πλαστικά δοχεία του 1,5 λίτρου με διαλύτη – νέφτι.
Επιπλέον, κατασχέθηκαν δύο Ι.Χ. φορτηγά αυτοκίνητα, μία ρυμουλκούμενη κλειστή καρότσα και ένα μη αυτοκινούμενο παλετοφόρο ως μέσα για τη διευκόλυνση της παράνομης δραστηριότητας.
Κατά τις έρευνες στους χώρους κλήθηκαν και συνέδραμαν υπάλληλοι της Χημικής Υπηρεσίας Λάρισας και του Τμήματος Δίωξης του Τελωνείου Λάρισας.
Από υπαλλήλους του Τελωνείου Λάρισας δεσμεύτηκαν 13.784,5 λίτρα χύμα και εμφιαλωμένου οίνου, ενώ από υπάλληλους της Χημικής Υπηρεσίας ελήφθησαν δείγματα από τις προαναφερόμενες κατασχεθείσες ποσότητες αλκοολούχων υγρών και τη δεσμευθείσα ποσότητα οίνου για χημική ανάλυση.
Έγκλημα για τη δημόσια υγεία η νοθεία ποτών
Δεν είναι μόνο η οικονομική παράμετρος της υπόθεσης λαθρεμπορίας που εξιχνίασε η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Λάρισας με τη ζημία του Δημοσίου που απασχολεί λόγω της αποφυγής των φορών. Το σοβαρότερο είναι οι κίνδυνοι που υπάρχουν για τη δημόσια υγεία από τη νόθευση ποτών.
Η πρόεδρος του παραρτήματος Μαγνησίας της Ένωσης Ελλήνων Χημικών Χαρίκλεια Κούρτη με δηλώσεις της στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ κάνει λόγο για έγκλημα.
Όπως εξηγεί, όταν βρίσκεται ένα δοχείο με οινόπνευμα άγνωστης ταυτότητας τότε αυτό είναι παράνομο και δυνητικά επικίνδυνο.
«Το οινόπνευμα αυτό μπορεί να προέρχεται από μία άλλη χώρα, μπορεί να είναι μετουσιωμένο και να προοριζόταν για άλλο σκοπό και όχι για την παρασκευή ποτών. Μπορεί να μην είναι καν γεωργικής προέλευσης. Να είναι συνθετικό. Όλα αυτά συνεπάγονται σοβαρούς κίνδυνους για την υγεία», τονίζει.
Εν προκειμένω σημειώνει ότι το οινόπνευμα είχε 95 βαθμούς αλκοόλης. Η κ. Κούρτη λέει ότι «με αυτό θα έφτιαχναν ποτά μπόμπες με τη βοήθεια αρωμάτων».
Εξαιτίας αυτών των αρωμάτων η ίδια λέει ότι ο πολίτης δεν μπορεί να αντιληφθεί εύκολα τη νοθεία των ποτών.
Η κ. Κούρτη επισημαίνει ακόμη ότι ανάλογα με τις ουσίες που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή των ποτών μπορεί να προκληθεί ακόμη και τύφλωση και επικαλείται παρόμοιο περιστατικό πριν χρόνια με ποτό που περιείχε μεθανόλη.
Η ίδια διερωτάται πώς είναι δυνατόν το οινόπνευμα να πέρασε ασφράγιστο τα σύνορα της χώρας και να έφθασε χωρίς έλεγχο σε Μαγνησία και Λάρισα.
Για την επικινδυνότητα σημειώνει ότι ακόμη και τα δοχεία στα οποία φυλάσσεται το οινόπνευμα αν δεν είναι κατάλληλα για τρόφιμα τότε αυτό είναι ένας παράγοντας κινδύνου.
«Η αλκοόλη συνιστά έναν καλό διαλύτη για να παρασύρει στοιχεία από το πλαστικό και να τα μεταφέρει στο ποτό που προορίζεται για κατανάλωση», προσθέτει μεταξύ άλλων τονίζοντας πως πρόκειται για έγκλημα και οικονομικό και για τη δημόσια υγεία.