Δευτέρα , 25 Νοεμβρίου 2024

Αυξάνονται κατά 52,5 ευρώ κάθε μήνα 465.112 επικουρικές

Με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο θα καλυφθούν αυξήσεις, που κατά μέσον όρο θα κινούνται στα 52,2 ευρώ τον μήνα, σε 465.112 συνταξιούχους που είδαν τον Ιούνιο του 2016 τις επικουρικές τους συντάξεις να μειώνονται. Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε χθες επίσημα στοιχεία σύμφωνα με τα οποία, μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) που «γκρέμισε» τον νόμο Κατρούγκαλου, περίπου το 1/3 όσων λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις θα δει αυξήσεις της τάξης του 30%. Ο νέος νόμος, που θα έρθει να θεραπεύσει τις αντισυνταγματικές διατάξεις, δεν αποκλείεται να κατατεθεί στη Βουλή τον Ιανουάριο του 2020, όμως θα ισχύει αναδρομικά, από τις 4 Οκτωβρίου 2019, όταν και εκδόθηκαν οι σχετικές δικαστικές αποφάσεις.

Να σημειωθεί ότι το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικό τον υπολογισμό τόσο των νέων επικουρικών –λόγω έλλειψης αναλογιστικής μελέτης– όσο και τον επανυπολογισμό των παλαιών. Στην πράξη, το ΣτΕ ζήτησε την κατάργηση των μειώσεων που επιβλήθηκαν το καλοκαίρι του 2016 σε όσους συνταξιούχους το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης ήταν άνω των 1.300 ευρώ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό στο υπουργείο Εργασίας και τις εισηγήσεις των ειδικών που επεξεργάζονται διατάξεις για το νέο σχέδιο νόμου, οι αυξήσεις στις επικουρικές συντάξεις εκτιμώνται σε 52,5 ευρώ τον μήνα μεσοσταθμικά ή 630 ευρώ ετησίως. Τις αυξήσεις θα λάβουν 465.112 συνταξιούχοι και μάλιστα αναδρομικά από τις 4 Οκτωβρίου 2019, καθώς θα αποσυνδεθεί το ύψος των επικουρικών από το άθροισμα των 1.300 ευρώ τον μήνα από συνολικές συντάξεις (κύριες και επικουρικές).

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ξεκαθαρίζοντας ότι όσοι λαμβάνουν επικουρικές συντάξεις χαμηλότερες από όσο δικαιούνται με βάση την απόφαση του ΣτΕ θα λάβουν τη διόρθωση που τους αναλογεί από τις 4 Οκτωβρίου και μετά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κόστος των αυξήσεων ανέρχεται σε 292,87 εκατ. ευρώ τον χρόνο και θα καλυφθεί από την περιουσία του υπερεπικουρικού ΕΤΕΑΕΠ, όπως προβλέπεται από τον νόμο Κατρούγκαλου. Συνολικά, το ύψος της περιουσίας του Ταμείου ανέρχεται σε 2,57 δισ. ευρώ. Μάλιστα, το 2016, το ΕΤΕΑΕΠ παρουσίασε έλλειμμα ύψους 646 εκατ. ευρώ το οποίο περιορίστηκε σε 101 εκατ. ευρώ, λόγω εκποίησης περιουσίας ύψους 545 εκατ. ευρώ. Τα τελευταία τρία χρόνια το Ταμείο παρουσιάζει πλεόνασμα (87 εκατ. ευρώ το 2017, 17 εκατ. ευρώ το 2018 και 109 εκατ. ευρώ για το 2019).

Να σημειωθεί ότι το ΣτΕ έκρινε επίσης ότι η υποχρεωτική επικουρική ασφάλιση βρίσκεται υπό την εγγύηση του κράτους, το οποίο οφείλει να καλύπτει τα ελλείμματα του Ταμείου. Ομως η χώρα, στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής της αξιολόγησης από τους εκπροσώπους των δανειστών, είναι υποχρεωμένη μεν να εφαρμόσει τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με μηδενική όμως δημοσιονομική επιβάρυνση. Συνεπώς, η χρηματοδότηση των αυξήσεων από την περιουσία θεωρείται αναγκαία. Σύμφωνα δε με πληροφορίες, το ετήσιο κόστος θα βαίνει μειούμενο, έως ότου μηδενιστεί, με την εφαρμογή της νοητής κεφαλαιοποίησης για το σύνολο των ετών ασφάλισης όσων βρίσκονται σήμερα μέσα στο σύστημα.

Οσο για τις αναδρομικές διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη από τον Ιούνιο του 2016 και μετά, είτε κατά της διαδικασίας επανυπολογισμού των επικουρικών τους συντάξεων είτε πολύ περισσότερο κατά των περικοπών, η πλειονότητα των δικηγόρων συμφωνεί ότι δεν έχουν τύχη.

Οποια αναδρομικά δοθούν θα αφορούν το διάστημα από τις 4 Οκτωβρίου 2019 και έως την ψήφιση του σχετικού νόμου, καθώς το ΣτΕ όρισε ξεκάθαρα ότι «τα αποτελέσματα της αντισυνταγματικότητας επέρχονται από τη δημοσίευση της απόφασης και μετά».

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …