Παρασκευή , 7 Οκτωβρίου 2022
Αρχική / Πολιτική / Τσίπρας στην ΕΡΤ: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου

Τσίπρας στην ΕΡΤ: Οι εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου

Ο Αλέξης Τσίπρας στην συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ανακοίνωσε ότι θα πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Δευτέρα 10 Ιουνίου και δήλωσε ότι οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στις 7 Ιουλίου 2019, τονίζοντας ότι «είναι επιβλαβής για την χώρα η μακρά προεκλογική περίοδος»

«Ειναι μια συνειδητή δημοκρατική ευαισθησία, δεν είναι θρίλερ. Ειναι η πρώτη φορά που πρωθυπουργός λαμβάνει το μήνυμα των εκλογών. Ειναι μια ευαισθησία συμβατη με την περπατησιά μου. Σε κρίσιμα ζητήματα προσφεύγω στην κρίση του λαού. Αυτό κάνω και τώρα, μετά το μήνυμα δυσαρέσκειας που έλαβα. Προανήγγειλα την επίσπευση των εκλογών μετά τον β γύρο των εκλογών. Μετά την επικοινωνία με Γαβρόγλου για τις πανελλήνιες, μεταθέσαμε τις εκλογές για τις 7 Ιουλίου. Συνταγματικά η μέγιστη προθεσμία είναι 30 μέρες. Είναι εκμετάλλευση της μέγιστης ευαισθησίας που επέδειξα. Την Δευτέρα 10 του μηνός θα πάω στον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Όσον αφορά τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει στην αντιπολίτευση η σχεδιαζόμενη ψήφιση τεσσάρων νομοσχεδίων και πιθανόν δεκάδων τροπολογιών από το προεδρείο της Βουλής πριν τη διάλυσή της, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι «κάποιες αναγκαίες και κοινής αποδοχής πρωτοβουλίες οι οποίες είχαν προαναγγελθεί πριν διαλυθεί η βουλή δεν βλέπω τον λόγο γιατί να μην συμφωνήσουμε ώστε να ψηφιστούν».

«Η Βουλή θα μείνει ανοικτή μέχρι το Σάββατο αφού υπάρχουν εκκρεμείς υποθέσεις κρίσιμες για τους πολίτες, δεν πρόκειται για φωτογραφικές τροπολογίες όταν μιλάμε για τις καθαρίστριες ή της αναγκαίες ρυθμίσεις που αφορούν την ζωή των πολιτών. Μέχρι να κλείσει η Βουλή θα είμαστε εκεί για να διευκολύνουμε τη ζωή των πολιτών» είπε και συνέχισε:

«Καλώ τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή και να ψηφίσει την τροπολογία για την κατάργηση της μείωσης του αφορολογήτου την ερχόμενη Παρασκευή, τελευταία ημέρα λειτουργίας της Βουλής».

«Υπάρχει κρυφή ατζέντα που δεν ομολογεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο υπουργός που έκανε 3000 απολύσεις. Αυτές τις πολιτικές τις ζήσαμε. Μίλησε για 7ημερο εργασίας», είπε ακόμα.

Για τον κίνδυνο δημοσιονομικού εκτροχιασμού είπε: «Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση, η ανάπτυξη θα τρέξει σύμφωνα με τις προβλέψεις του οικονομικού επιτελείου για 3η χρονιά στο 2,3%».

«Πετύχαμε νίκες και προστατεύσαμε τους πιο αδύναμους. Δέχομαι την κριτική για την υπερφορολόγηση, αλλά οι επιλογές μας ήταν απολύτως περιορισμένες».

«Η διαφορά των 9,5 μονάδων από τη ΝΔ στις ευρωεκλογές είναι μεγάλη, όμως ο ΣΥΡΙΖΑ, έχασε από τις προηγούμενες ευρωεκλογές, 2 μονάδες (είχαμε λάβει τότε 26% και στις φετινές 24%), δηλαδή 200.000 ψήφους που δεν τη θεωρώ μεγάλη απώλεια για ένα κόμμα που κυβέρνησε σε αυτές τις συνθήκες. Ωστόσο, η ΝΔ πέτυχε να μεγαλώσει τις δυνάμεις της», είπε ο Αλέξης Τσίπρας σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.

Οσο για τις αλλαγές στη Δικαιοσύνη ο Πρωθυπουργός είπε πως ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία.

«Δεν υπάρχουν δικοί τους και δικοί μας δικαστές, είναι κρίμα και ανοησίες να λέγονται αυτά και να υποβαθμίζουμε το θεσμό», είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας ότι ζήτησε τη συναίνεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης την οποία αρνήθηκε, καθώς όπως είπε η αντίδραση αυτή «κρύβει βαριές πολιτικές σκοπιμότητες».

Δείτε ακόμα

Τα συγχαρητήρια του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Τζο Μπάιντεν

Συγχαρητήριο μήνυμα προς τον Τζο Μπάιντεν και την Καμάλα Χάρις για την ανάληψη των καθηκόντων …