Πέμπτη , 29 Σεπτεμβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις / Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα στήριξη στο ισχύον καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Νέα στήριξη στο ισχύον καθεστώς της Αγίας Σοφίας

Μία μέρα μετά την έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επανέρχεται με νέο μήνυμα

Νέα τοποθέτηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη διατήρηση του πολυθρησκευτικού χαρακτήρα της Αγίας Σοφίας.

Το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει εκ νέου τη στήριξή του στη διατήρηση του υφιστάμενου καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, μόλις μια μέρα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο.

«Η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Εξακολουθούμε να θεωρούμε την Αγία Σοφία μνημείο ιδιαίτερης σημασίας και στηρίζουμε τη διατήρησή της με τρόπο που θα σέβεται την πολύθρησκευτική ιστορία της», δήλωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σε Έλληνες ανταποκριτές.

Στην έκθεση για τις θρησκευτικές ελευθερίες ανά τον κόσμο αναφερόταν ότι ανώτεροι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνέχισαν να θέτουν το θέμα στους Τούρκους συναδέλφους τους, υποστηρίζοντας τη διατήρησή της Αγίας Σοφίας κατά έναν τρόπο που θα είναι σύμφωνος με την πολυθρησκευτική της ιστορία.

Όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, «αναφορικά με την αμερικανική πολιτική για την προστασία των θρησκευτικών ελευθεριών στην Τουρκία, τονίζεται ότι ο πρέσβης, άλλα στελέχη της πρεσβείας και των προξενικών αρχών, καθώς και επισκέπτες αξιωματούχοι των ΗΠΑ θέτουν το ζήτημα σε συνεχή βάση κατά τις συναντήσεις τους με Τούρκους αξιωματούχους».

Η απάντηση της Τουρκίας

Ως κωμικοτραγικά χαρακτήρισε η Τουρκία τα όσα λέει η αμερικανική έκθεση για την Αγία Σοφία.

Κάλεσε δε τις ΗΠΑ να ασχοληθούν με τα δικά τους θέματα. Ο εκπρόσωπος του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών έκανε λόγο για «κωμικοτραγική» προσπάθεια αποπροσανατολισμού από τις ΗΠΑ, ενώ διεμήνυσε πως η απόφαση για την Αγία Σοφία αποτελούν εσωτερικό ζήτημα, το οποίο δεν αφορά καμία άλλη χώρα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πάρει την τελική απόφαση σε ό,τι έχει να κάνει με την Αγία Σοφία. Τις τελευταίες ημέρες στη γειτονική χώρα έχει αρχίσει ξανά η συζήτηση για το ενδεχόμενο να ανοίξει και ως τζαμί η Αγία Σοφία, που είναι χαρακτηρισμένη ως μουσείο.

«Η Ελλάδα είναι μία από τις τελευταίες χώρες που θα κάνουν μάθημα στον κόσμο για τα δικαιώματα των μειονοτήτων καθώς είναι η μόνη χώρα της Ευρώπης χωρίς τέμενος στην πρωτεύουσα της και έχει τιμωρήσει τις θρησκευτικές μειονοτικές αρχές στη δυτική Θράκη για την προσευχή της Παρασκευής», είπε στο NTV.

Στην ίδια συνέντευξη δήλωσε ότι δεν τον ανησυχεί η συμφωνία της Ελλάδας με την Ιταλία για τις θαλάσσιες ζώνες, σημειώνοντας ότι αυτή δεν αφορά την ανατολική Μεσόγειο ή το Αιγαίο. «Η συμφωνία αποδεικνύει την εγκυρότητα του επιχειρήματος της Τουρκίας για τέτοιες συμφωνίες», είπε.

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: 1.222 νέα κρούσματα – 300 διασωληνωμένοι – 26 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 1222 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 8 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.