Τις τελευταίες τηλεδιασκέψεις θα πραγματοποιήσει σήμερα ο πρωθυπουργός, προκειμένου την Τρίτη σε τηλεοπτικό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό να ανακοινώσει το τελικό πλάνο για την σταδιακή έξοδο από την καραντίνα. Τις τελευταίες ώρες γίνονται ορισμένες προσθαφαιρέσεις με βάση και τις εισηγήσεις της επιστημονικής ομάδας του υπουργείου Υγείας, ωστόσο ο γενικός σχεδιασμός δεν αλλάζει.
Ωστόσο όλοι σημειώνουν πως τα πάντα μπορούν να ανατραπούν ανά πάσα στιγμή καθώς κανείς δεν γνωρίζει ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου το επόμενο διάστημα. Σίγουρα θα πρέπει να θεωρηθούν μόνο τα όσα θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Μαΐου, τα υπόλοιπα θα επαναξιολογούνται συνεχώς και ανάλογα με την εικόνα που θα παρουσιάζει εκείνη την χρονική στιγμή ο κορονοϊός.
Τα δύο “αγκάθια”: Σχολεία και Εκκλησίες
Δύο είναι οι πονοκέφαλοι για το Μαξίμου, ο πρώτος είναι εδώ και μέρες γνωστός και αφορά τα σχολεία, ο δεύτερος προστέθηκε χθες και είναι οι εκκλησίες.
Ο Αρχιεπίσκοπος με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ζητά να ανοίξουν οι ναοί μέσα στον Μάιο. Ο κ. Ιερώνυμος ζητά να συμπεριληφθούν και οι εκκλησίες στις προβλέψεις για σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων με βάση τα τις προϋποθέσεις που θέτουν οι ειδικοί. Δηλαδή τήρηση της απόστασης των δύο μέτρων, ένα άτομο ανά 15 τ.μ., χρήση αντισηπτικών και μασκών και απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς υγειονομικά ομάδες.
Τέλη Μαΐου ή αρχές Ιουνίου ανοίγουν οι εκκλησίες
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλάνο που ετοιμάζει η κυβέρνηση για την σταδιακή άρση των μέτρων, το άνοιγμα των ναών περιλαμβάνεται στη δεύτερη φάση, καθώς μέχρι τα τέλη Μαΐου θα ισχύει η απαγόρευση για την συνάθροιση των δέκα ατόμων.
Παράλληλα στο Μαξίμου σημειώνουν πως το πρώτο λόγο σε τέτοιου είδους ζητήματα τον έχει η επιστημονική ομάδα του υπουργείου Υγείας. Πιθανότατα με βάση τον σχεδιασμό που υπάρχει οι εκκλησίες θα ανοίξουν τις πόρτες τους προς τους πολίτες το αργότερο έως στις αρχές Ιουνίου.
Παράταση του σχολικού έτους έως τα τέλη Ιουνίου
Το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζεται να ανακοινώσει τις επόμενες ημέρες την ημερομηνία διεξαγωγής των Πανελλαδικών εξετάσεων οι οποίες πιθανότατα θα ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου και θα ολοκληρωθούν στις αρχές Ιουλίου. Η Νίκη Κεραμέως έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο της παράτασης του σχολικού έτους μέχρι τα τέλη Ιουνίου, ενώ η σχολική χρονιά αναμένεται να ξεκινήσει λίγες μέρες νωρίτερα, με το επικρατέστερο σενάριο να είναι αυτό της 1ης Σεπτεμβρίου.
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, καθώς τα δεδομένα αλλάζουν συνεχώς, στις 11 Μαΐου το κουδούνι θα χτυπήσει μόνο για την Γ΄ λυκείου προκειμένου να ολοκληρώσουν οι μαθητές την ύλη του Μαρτίου για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Στις 25 Μαΐου θα ξεκινήσουν τα μαθήματα για την Α΄ και Β΄ λυκείου αλλά και για τις τάξεις του γυμνασίου και 1η Ιουνίου θα επιστρέψουν στις αίθουσες οι μαθητές του δημοτικού. Ερώτημα αποτελεί τι θα γίνει με το νηπιαγωγεία, τους παιδικούς σταθμούς αλλά και με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών.
Οι σίγουρες κινήσεις
Δεδομένο θεωρείται πως η αρχή για την επιστροφή στην μερική κανονικότητα θα γίνει στις 4 Μαΐου με το άνοιγμα των μικρών καταστημάτων, των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής. Θα ακολουθήσει η κατάργηση του 13033 ενώ στα τέλη του ίδιου μήνα αρχίσουν να λειτουργούν οι καφετέριες και τα εστιατόρια χρησιμοποιώντας όμως, μόνο τους εξωτερικούς χώρους.
Παράλληλα θα κάνουν την εμφάνιση τους στους δρόμους της Αθήνας περισσότερα μέσα μεταφοράς ενώ και το μετρό και ο ηλεκτρικός θα κάνουν πιο τακτικά δρομολόγια.
Ανησυχία για τον τουρισμό
Αναμφίβολα ο κλάδος που έχει πληγεί περισσότερο και από τον οποίο επηρεάζεται και η πορεία της ελληνικής οικονομίας, δεν είναι άλλος από τον τουρισμό. Η κυβέρνηση αναζητά τρόπους ώστε η ζημιά να είναι όσο το δυνατόν μικρότερη και γι’ αυτό τον λόγο ο πρωθυπουργός έθεσε το ζήτημα και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα για την στήριξη του συγκεκριμένου τομέα.
Το γεγονός ότι η χώρα μας έχει χτυπηθεί λιγότερο από τον Κορονοϊό σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες του νότου αλλά και την Τουρκία είναι ένα θετικό στοιχείο, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει πότε η Ε.Ε. θα πάρει την απόφαση να ανοίξει τα σύνορα και να επιτραπούν οι πτήσεις τους εξωτερικού.
Παράλληλα έχει συρρικνωθεί η καλοκαιρινή σεζόν καθώς μετά τις 15 Ιουνίου αναμένεται η σταδιακή επαναλειτουργία των ξενοδοχειακών μονάδων, 12μηνης λειτουργίας, ενώ αρχές Ιουλίου πιθανότατα θα ξαναλειτουργήσουν τα εποχικά καταλύματα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται υπάρξει καμπάνια υπό τον τίτλο “Μένουμε Ελλάδα”, προκειμένου να τονωθεί ο εσωτερικός τουρισμός, ενώ θα δοθεί έμφαση στο γεγονός ότι η χώρα μας αποτελεί τον ασφαλέστερο υγειονομικά προορισμό στη Μεσόγειο.
πηγή: http://www.thetoc.gr