Δευτέρα , 25 Νοεμβρίου 2024

“Μπαζούκας” για την Οικονομία – Ποια μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Κ. Μητσοτάκης

Στις 6 το απόγευμα, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα απευθύνει ακόμα ένα τηλεοπτικό μήνυμα προς τους πολίτες, φέρνοντας στην πρώτη γραμμή της παρέμβασής του το στρατηγικό πλάνο της κυβέρνησης για την ενίσχυση της εργασίας, της οικονομίας και του τουρισμού.

Το μοτίβο αυτού του νέου πρωθυπουργικού μηνύματος αναμένεται ότι θα είναι το ίδιο με τα προηγούμενα. Ο κ. Μητσοτάκης θα αποτυπώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του σχεδίου, ενώ, στη συνέχεια, η…σκυτάλη θα περάσει σε τέσσερις υπουργούς. Οι κύριοι Σταϊκούρας, Γεωργιάδης, Βρούτσης και Θεοχάρης θα εξειδικεύσουν τα μέτρα ανά κατηγορία, οι τελικές πινελιές των οποίων τέθηκαν επί τάπητος στις συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν χθες το απόγευμα.

Πρόγραμμα-γέφυρα

Όπως επισημαίνουν κυβερνητικά στελέχη, μιλώντας στο Capital.gr, οι τομές που θα έρθουν σήμερα στο προσκήνιο δομούν ένα πρόγραμμα-γέφυρα προς τον Οκτώβριο-Νοέμβριο.

“Θα μπορούσε να πει κανείς ότι το απόγευμα θα ανακοινωθεί ένα ολοκληρωμένο…μπαζούκας για την οικονομία, που θα συμπεριλαμβάνει όλα τα εργαλεία για τη στήριξη των κλάδων, την τόνωση της ρευστότητας και την ανάκαμψη της οικονομίας”, είναι το σχόλιό τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα σκιαγραφήσει τις δυσκολίες που ανοίγονται στον ορίζοντα της χώρας για την τρέχουσα χρονιάς, τονίζοντας, παράλληλα, ότι τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση θα θέσουν τις βάσεις για μία ισχυρή ανάπτυξη εντός του 2021. Το τρίπτυχο των δράσεων θα περιλαμβάνει:

-Τη μείωση της φορολογίας, με στόχο να γίνει ανταγωνιστικό το τουριστικό προϊόν και να ανοίξει ο δρόμος της έλευσης τουριστών στη χώρα.

-Την ενίσχυση του εσωτερικού τουριστικού κύματος.

-Τη στήριξη της εργασίας, με στόχο να μην υπάρξουν απολύσεις, με ειδικές προβλέψεις για τις κατηγορίες των εργαζομένων, που δε θα επανέλθουν σε καθεστώς πλήρους απασχόλησης.

-Την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων.

“Η οικονομία έχει έσοδα από τον τουρισμό, τα οποία ανέρχονται στα 19 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο, ενώ διανύουμε τον πέμπτο μήνα του έτους τα εφετινά έσοδα δεν υπερβαίνουν το ένα δισεκατομμύριο. Υπάρχει ενδιαφέρον στο εξωτερικό για τους προορισμούς που διαθέτει η χώρα μας, όμως η κυβέρνηση δεν τρέφει αυταπάτες ότι το εφετινό καλοκαίρι θα είναι διαφορετικό και από πλευράς οικονομικής συμβολής του τουρισμού. Αυτό που θα είναι βασικό, για να έχουμε αναπλήρωση ενός μέρους των εσόδων που θα είχαμε, θα είναι το συνεκτικό σχέδιο”, σημειώνουν κυβερνητικά στελέχη.

“Υπάρχουν τρεις κατηγορίες εργαζομένων που θα μπουν κάτω  από την ομπρέλα προστασίας, που θα ανοίξει η κυβέρνηση. Είναι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα στηριχθούν όχι μόνο στο κομμάτι των εισφορών, αλλά και στο μισθολογικό κόστος. Υπάρχουν οι εποχικά εργαζόμενοι πλήρους ή μερικής απασχόλησης που έχουν συνηθίσει να μπαίνουν στο ταμείο ανεργίας για αρκετούς μήνες και όταν ανοίγει η τουριστική σεζόν, να επαναπροσλαμβάνονται στις επιχειρήσεις στις οποίες δούλευαν. Και αυτοί θα τύχουν στήριξης από την Πολιτεία.

Οι επαγγελματίες που σκέφτονται να ανοίξουν στις 25 Μαΐου έχουν το φόβο ότι εάν προσλάβουν εργαζόμενους, κάνουν την ανακαίνιση που είχαν σχεδιάσει ή οποιοδήποτε άλλο έξοδο συνδέεται με τη λειτουργία της επιχείρησής τους, θα “μπούνε μέσα”. Θα δουν όμως ότι με το σχέδιο που θα παρουσιάσουμε  δεν θα συμβεί αυτό. Επομένως, αυτό που κάνουμε, είναι να στηρίξουμε το χώρο αυτό, για ένα ικανό διάστημα, μέχρι να επανέλθει ο τζίρος σε ικανοποιητικά επίπεδα”, ανέφερε (Αντέννα) ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Τα μέτρα στήριξης

Σύμφωνα με πληροφορίες, στα μέτρα που θα ανακοινωθούν περιλαμβάνονται:

-Μείωση του ΦΠΑ από 24% σε 13% για όλη την τουριστική περίοδο στα αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια και σε ροφήματα, καφέ και μη αλκοολούχα ποτά.

-Μείωση της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες που θα το επιλέξουν.

-Παράταση της ειδικής αποζημίωσης.

-Μείωση ενοικίου και αναστολή πληρωμών σε φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, για τις επιχειρήσεις εκείνες που δε θα…σηκώσουν ρολά.

Κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, υιοθετήθηκαν πέντε κινήσεις:

-Διευκόλυνση των ιδιωτών, ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, μέσω της αυτόματης τρίμηνης αναστολής καταβολής δόσεων στις τράπεζες. Σε συνεννόηση με τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων, η μετάθεση της καταβολής μέρους ή και του συνόλου των δόσεων μπορεί να φτάνει τους έξι και πλέον μήνες.

-Παράταση του νόμου για την προστασία της κύριας κατοικίας για τρεις ακόμη μήνες, έως το τέλος Ιουλίου 2020.

-Υλοποίηση ενός νέου προγράμματος υποστήριξης δανειοληπτών, μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με αυτό το πρόγραμμα ενισχύονται, για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες, με εξυπηρετούμενα δάνεια, οι οποίοι έχουν πληγεί από την πανδημία. Υποστηρίζεται το σύνολο των δανειοληπτών που επλήγησαν από την υγειονομική κρίση, και έχουν “κόκκινο” δάνειο, ακόμη και μετά το τέλος του 2018. Αποτρέπεται η εκμετάλλευση του νέου πλαισίου από στρατηγικούς κακοπληρωτές. Περιορίζεται ο κίνδυνος δημιουργίας μιας νέας γενιάς “κόκκινων” δανείων. Ενισχύεται η κοινωνική συνοχή και καλύπτονται πολλαπλάσιοι δανειολήπτες σε σχέση με το υφιστάμενο πλαίσιο.

-Νέο θεσμικό πλαίσιο ρύθμισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιμέρους εργαλεία ρύθμισης οφειλών που υπάρχουν σήμερα. Θα περιλαμβάνει δυνατότητα συνολικής ρύθμισης και αναδιάρθρωσης όλων των χρεών, δυνατότητα παροχής δεύτερης ευκαιρίας για υπερχρεωμένους δανειολήπτες οι οποίοι αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις οφειλές τους, δυνατότητα πτώχευσης και παροχής δεύτερης ευκαιρίας και στα φυσικά πρόσωπα, πέραν των νομικών. Θα έχει ακόμα πρόνοιες για τους δανειολήπτες που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες και δικλίδες ασφαλείας για τον εντοπισμό των στρατηγικών κακοπληρωτών.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …