Πέμπτη , 25 Απριλίου 2024
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος παρευρίσκεται στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση, Τετάρτη 16 Ιανουαρίου 2019. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί με ονομαστική ψηφοφορία το βράδυ της Τετάρτης. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Πρώτη ήττα για την κυβέρνηση! Μπλόκο σε νομοσχέδιο – Δεν το ψηφίζουν οι ΑΝΕΛ

Το πρώτο «μπλόκο» στην κυβέρνηση μετά το διαζύγιο με τους ΑΝΕΛ είναι γεγονός. Δεν περνά το νομοσχέδιο για τον ΑΣΕΠ αφού δεν υπάρχει πλειοψηφία. Ονομαστική ψηφοφορία αναγκάζεται να ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πρώτο νομοσχέδιο που έρχεται στην Ολομέλεια για ψήφιση μετά το κυβερνητικό διαζύγιο ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, φαίνεται να μην υπάρχει η απαραίτητη πλειοψηφία προκειμένου να “περάσει”.

Το “βραχυκύκλωμα” έχει σημειωθεί σε τρία επίμαχα άρθρα του νομοσχεδίου για την ενίσχυση του ΑΣΕΠ που συζητείται στην Ολομέλεια και κανονικά είναι να ψηφιστεί σήμερα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης ωστόσο έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν τα τρία αυτά επίμαχα άρθρα, μαζί και ο εισηγητής των ΑΝΕΛ. Αυτό σημαίνει ότι με την βάση τη δύναμη των κοινοβουλευτικών ομάδων, τα άρθρα αυτά δεν συγκεντρώνουν την απαιτούμενη πλειοψηφία καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει 145 βουλευτές.

Αυτή η εξέλιξη, αναγκάζει τον ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία, που σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει την Τετάρτη (30.01.2019).

Τα τρία επίμαχα άρθρα στα οποία έχουν επιφυλαχθεί οι ΑΝΕΛ είναι το 15, το 19 και 20 του νομοσχεδίου.

Βορίδης: Τώρα θα δούμε αν υπάρχει

Αίσθηση προκάλεσε πάντως, ο τρόπος της κοινοβουλευτικής πίεσης που άσκησε ο βουλευτής της ΝΔ Μάκης Βορίδης, μιλώντας στην Ολομέλεια και λέγοντας πως «εγώ είμαι πολύ προσεκτικός σε αυτά τα θέματα και αυτά τα χρόνια τα έχω μάθει πως γίνονται. Αυτό είναι το πρώτο νομοσχέδιο που συζητάμε με την κυβέρνηση πια της μειοψηφίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έχει σήμερα 145 βουλευτές . Όλα τα άλλα κόμματα έχουν αντιταχθεί σε αυτό το νομοσχέδιο. Περιμένουμε από τον εισηγητή των ΑΝΕΛ Αριστείδη Φωκά να δούμε εάν μέχρι το τέλος θα στηρίξει ή όχι το νομοσχέδιο. Χωρίς την στήριξη των ΑΝΕΛ δεν υπάρχει πλειοψηφία.

Μέχρι τώρα η κρίσιμη ψήφος – το τονίζω κ. Φωκά – είναι η ψήφος ΑΝΕΛ σε όλα τα άρθρα. Ότι δεν ψηφιστεί απορρίπτεται από το κοινοβούλιο… Εάν τελικά αλλάξετε άποψη θα δούμε, και θα δούμε εάν υπάρχει κάποια κρυφή συνεργασία μεταξύ ΑΝΕΛ και ΣΥΡΙΖΑ και όλα αυτά που λέτε είναι προσχηματικά. Σε κάθε περίπτωση εγώ εύχομαι στην κυβέρνηση καλή αρχή να έχουμε αφού αποφασίσατε να συνεχίσετε να κυβερνάτε με μειοψηφία.»

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …