Με την επίκληση της θέσεως ότι η χώρα δέχεται ασύμμετρη απειλή και δεν βρίσκεται ενώπιον προσφυγικού-μεταναστευτικού, ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Ι. Πλακιωτάκης σήμερα στη Βουλή κατέστησε σαφές τί εννοεί η Αθήνα όταν κάνει λόγο για ενεργοποίηση του Λιμενικού στον ύψιστο βαθμό, προκειμένου να διαφυλαχθούν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας.
Το θέμα ετέθη με αφορμή ερωτήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφορικά με το λεγόμενο “push back”, ή αλλιώς την επαναπροώθηση πλωτών, που έχουν προέλευση την Τουρκία, και το οποίο είναι απαγορευμένο ως πρακτική καθώς θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές – εκείνων που βρίσκονται επί των συγκεκριμένων πλωτών.
Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι το Λιμενικό στις ενέργειές του τηρεί όλους τους κανόνες του διεθνούς δικαίου. Παράλληλα, σε ανεπίσημες συζητήσεις με αφορμή τις επισημάνσεις αυτές, διευκρινιζόταν ότι η εντολή είναι για αποτροπή εισόδου στα χωρικά ύδατα της χώρας της όποιας βάρκας έχει κατεύθυνση την Ελλάδα, έχοντας ως αφετηρία τα παράλια της Τουρκίας. Η αποτροπή εισόδου δεν είναι “push back”.
Δεδομένου ότι τα όρια σε τέτοια ζητήματα (δηλαδή διαχωρισμού ανάμεσα σε «ασύμμετρη απειλή» και «προσφυγικό-μεταναστευτικό») είναι εξαιρετικά λεπτά, καθώς μέσα στις βάρκες παγίως υπάρχουν γυναικόπαιδα, αρμόδιος παράγοντας περιοριζόταν να υπογραμμίσει: «Οταν οι βάρκες αυτές συνοδεύονται έως τα θαλάσσια σύνορά μας από τουρκικές ακταιωρούς, πώς πρέπει να αντιμετωπίσεις την κατάσταση; Στο Φαρμακονήσι η βάρκα που προσπάθησε να προσεγγίσει, σε όλη της την διαδρομή από τα παράλια της γείτονος έως τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα συνοδευόταν δεξιά και αριστερά, δηλαδή κατευθυνόταν ουσιαστικά, από δύο τουρκικές ακταιωρούς».