Σάββατο , 5 Οκτωβρίου 2024
epa08315564 Health workers transport a patient on a stretcher upon arrival at the Bellvige Hospital in Barcelona, Catalonia, 23 March 2020. Spain is on a ninth day of a national lockdown aimed to slow down the spread of the pandemic COVID-19 disease caused by the SARS-CoV-2 coronavirus. EPA/Andreu Dalmau

Πάνω από 70 χώρες του πλανήτη σε καραντίνα λόγω κορωνοϊού – Ραγδαία αύξηση θανάτων και κρουσμάτων

Πάνω από τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι σε περίπου 70 χώρες και εδάφη έχουν τεθεί σε καραντίνα προκειμένου να αναχαιτιστεί η εξάπλωση της ασθένειας Covid-19, σύμφωνα με μια νέα καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου. Την ίδια ώρα παρατηρείται ραγδαία αύξηση των θανάτων και των κρουσμάτων από τον φονικό ιό, με την Ευρώπη να βρίσκεται στο επίκεντρο και τις ΗΠΑ να μετατρέπονται σε νέο κέντρο της πανδημίας.

Ο αριθμός των ανθρώπων σε καραντίνα ξεπερνά το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΗΕ, ανέρχεται στα 7,8 δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Στις περισσότερες από τις χώρες και τα εδάφη (περίπου 40, όπου κατοικούν τουλάχιστον 2,3 δισεκ. άνθρωποι) η καραντίνα είναι υποχρεωτική: στην Ινδία, σε πολλές αμερικανικές Πολιτείες, την Κολομβία, την Αργεντινή, το Ιράκ, το Νεπάλ, τη Μαδαγασκάρη αλλά και πολλές ευρωπαϊκές χώρες (Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία κλπ). Ο Παναμάς είναι η τελευταία μέχρι στιγμής χώρα που εντάχθηκε στν κατάλογο. Η Νότια Αφρική θα προστεθεί από αύριο.

Πάντως, στις περισσότερες από αυτές τις χώρες είναι δυνατόν να βγει κανείς από το σπίτι του για να εργαστεί, να αγοράσει είδη πρώτης ανάγκης ή να πάει στον γιατρό.

Τουλάχιστον επτά χώρες (συνολικός πληθυσμός 416 εκατομμύρια) όπως το Ιράν, η Γερμανία και ο Καναδάς, καλούν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους, χωρίς όμως να λαμβάνονται συγκεκριμένα περιοριστικά μέτρα. Η Ρωσία έκανε μια παρόμοια σύσταση σήμερα.

Απαγόρευση της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας έχει επιβληθεί σε τουλάχιστον 18 χώρες και εδάφη (300 εκατομμύρια κάτοικοι), όπως στην Αίγυπτο, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Χιλή, τη Μανίλα και τη Σερβία. Στον Ισημερινό οι κάτοικοι μπορόυν να βγουν από το σπίτι τους μόνο από τις 5 το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι.

Τέλος, τουλάχιστον σε πέντε χώρες έχουν τεθεί σε καραντίνα οι μεγαλύτερες πόλεις τους: αυτό συμβαίνει μεταξύ άλλων στην Κινσάσα (Λ.Δ. Κονγκό), στο Ριάντ, τη Μεδίνα, τη Μέκα (Σαουδική Αραβία) και το Μπακού (Αζερμπαϊτζάν). Ο συνολικός πληθυσμός των πόλεων αυτών φτάνει τα 30 εκατομμύρια.

Ραγδαία αύξηση θανάτων και κρουσμάτων σε όλο τον κόσμο

Η Ιταλία πρόσθεσε στη λίστα των νεκρών ακόμα 683 ανθρώπους. Τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα είναι 3.491, ενώ 1.036 ασθενείς ξεπέρασαν τον Covid-19 και πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο.

Ο συνολικός αριθμός των περιστατικών κορωνοϊού στην Ιταλία είναι 74.386 Οι νεκροί έφτασαν τους 7.503. Παράλληλα, 9.362 άνθρωποι έχουν ιαθεί. 3.489 ασθενείς βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας και, συνολικά, 23.112 έχουν εισαχθεί σε νοσοκομείο. Για 30.920 έχει αποφασιστεί ο κατ΄οίκον περιορισμός.

Στην Λομβαρδία τα συνολικά περιστατικά είναι 32.346 και οι νεκροί 4.474 . Στην Εμίλια Ρομάνια τα κρούσματα είναι 10.054 με τους νεκρούς να έχουν φτάσει τους 1.077. Στην περιφέρεια Βένετο, οι θετικοί στον ιό είναι 6.442 , με 258 νεκρούς.

Η Ισπανία την Τετάρτη έγινε η δεύτερη χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία, που ξεπέρασε σε νεκρούς την Κίνα, τη χώρα από όπου άρχισε η πανδημία. Σε διάστημα 24 ωρών, καταγράφηκαν στην Ισπανία 738 θάνατοι. Ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε σε 47.610 από 39.673 χθες. Η κατάσταση είναι τόσο τραγική, που παγοδρόμιο στη Μαδρίτη αναμένεται να χρησιμοποιηθεί ως αυτοσχέδιο νεκροτομείο.

Στη Γαλλία, οι θάνατοι από τον φονικό ιό ανέρχονται πλέον στους 1.331, αφού μέσα σε 24 ώρες άλλοι 231 άνθρωποι άφησαν την τελευταία τους πνοή. Η αύξηση αυτή, της τάξης του 21%, συνιστά πάντως μια ελαφριά κάμψη στον αριθμό των θανάτων σε σύγκριση με τις δύο προηγούμενες ημέρες. Ο διευθυντής των υπηρεσιών υγείας Ζερόμο Σαλμόν πρόσθεσε ότι τα κρούσματα αυξήθηκαν στα 25.233, δηλαδή κατά 13% μέσα σε μία ημέρα. Από τους ασθενείς, οι 2.827 είναι σε σοβαρή κατάσταση και χρειάζονται μηχανική υποστήριξη.

Άλλοι 28 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από την πανδημία του Covid-19 στη Βρετανία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 465, μετέδωσαν απόψε πολλά βρετανικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα μια ανακοίνωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS).

Τα 149 έφτασαν τα θύματα από την πανδημία του κορωνοϊού στη Γερμανία, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που προσφέρει το Ινστιστούτο Ρόμπερτ Κοχ. Μόνο την τελευταία ημέρα προστέθηκαν άλλοι 36 άνθρωποι στη λίστα των όσων έχασαν τη ζωή τους από την covid-19. Όσον αφορά των αριθμό των κρουσμάτων που έχουν διαγνωστεί ήδη στη χώρα, προστέθηκαν άλλα 4.191 νέα και το σύνολό τους ανέρχεται στα 31.554.

Στην Ελβετία, ο αριθμός των νεκρών από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε στους 103, ανακοίνωσε σήμερα η κυβέρνηση, από 90 που ήταν την Τρίτη. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα έφτασαν τις 9.765, διαπιστώθηκε δηλαδή αύξηση κατά 765 μέσα σε διάστημα 24 ωρών.

Στην Τουρκία, οι νεκροί από την επιδημία Covid-19 στην Τουρκία αυξήθηκαν στους 59 σήμερα (15 περισσότεροι από προχθές) ενώ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται πλέον στα 2.433, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Φαχρετίν Κοτζά.

Στη Σουηδία η κυβέρνηση ανακοίνωσε νέα μέτρα για τη στήριξη της οικονομίας, παρέχοντας δανειακές εγγυήσεις ύψους έως και 100 δισεκατομμυρίων κορώνων στις μικρές επιχειρήσεις. Στα προηγούμενα μέτρα που είχαν ανακοινωθεί περιλαμβανόταν η δέσμευση να αναλάβει το κράτος το πλήρες κόστος των αδειών ασθενείας για μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο. «Τα μέτρα αυτά από κοινού θα σώσουν τις σουηδικές εταιρίες και τις θέσεις εργασίας», σχολίασε η υπουργός Οικονομικών Μαγκνταλένα Άντερσον.

Στην Πολωνία στα 1.031 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα και στους 14 οι θάνατοι, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας σήμερα. Η κυβέρνηση έχει κλείσει σχολεία, θέατρα και κινηματογράφους μέχρι το Πάσχα, επιτρέπει στους κατοίκους να βγαίνουν από τα σπίτια τους μόνο για να καλύψουν κατεπείγουσες ανάγκες και έκλεισε τα σύνορα μέχρι τις 13 Απριλίου.

Στο Λουξεμβούργο, το Δουκάτο δέχεται Γάλλους ασθενείς που χρειάζονται νοσηλεία σε μονάδες εντατικής θεραπείας, έγινε γνωστό σήμερα από επίσημη πηγή. Μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί έξι ασθενείς από τη Μιλούζ και ένας έβδομος αναμένεται να φτάσει αργότερα απόψε. Στο Λουξεμβούργο των 610.000 κατοίκων έχουν καταγραφεί 1.333 κρούσματα και οκτώ θάνατοι. Συνολικά χρειάστηκε να νοσηλευτούν 143 άνθρωποι, οι 21 από αυτούς στην εντατική.

Στην Ουγγαρία, ο Στίβεν Ντικ, ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Βρετανίας στη Βουδαπέστη, πέθανε αφού προσβλήθηκε από τον νέο κορωνοϊό, ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις. Ο 37χρονος διπλωμάτης υπέκυψε στην ασθένεια της Τρίτη, στην Ουγγαρία όπου βρισκόταν από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

Στην Ουκρανία από την Παρασκευή 27 Μαρτίου θα διακοπεί κάθε αεροπορική και σιδηροδρομική σύνδεση με άλλες χώρες, μετέδωσε το πρακτορείο Interfax Ukraine επικαλόυμενο τον υπουργό Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ. Ο υπουργός προέτρεψε τους Ουκρανούς να αποφασίσουν γρήγορα αν θα επιστρέψουν στη χώρα τους ή αν θα παραμείνουν στο εξωτερικό.

Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των θανάτων που οφείλονται στην πανδημία του κορωνοϊού αυξήθηκε αλματωδώς για να φθάσει τους 1.031 χθες Τετάρτη, ενώ στη χώρα καταγράφονται πλέον 68.572 επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης. Πλέον οι ΗΠΑ περνούν στην τρίτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, πίσω από την Κίνα και την Ιταλία. Αξίζει να σημειωθεί πως η Νέα Υόρκη συγκαταλέγεται στις αμερικανικές πολιτείες που δέχονται το πιο βαρύ πλήγμα, με 280 νεκρούς στην μητρόπολη της Νέας Υόρκης αφότου εμφανίστηκε ο ιός SARS-CoV-2 στα τέλη Δεκεμβρίου του 2019 και άρχισε να εξαπλώνεται η ασθένεια COVID-19.

Στη Ρωσία δύο ηλικιωμένοι που είχαν βρεθεί θετικοί στον νέο κορωνοϊό πέθαναν σήμερα στη Μόσχα, ανακοίνωσαν οι υγειονομικές αρχές της ρωσικής πρωτεύουσας. Πρόκειται για δύο ασθενείς ηλικίας 88 και 73 ετών οι οποίοι «έπασχαν από πνευμονία» και από «υποκείμενα νοσήματα», σύμφωνα με την ανακόινωση. Μέχρι στιγμής, στη Ρωσία δεν έχει αναφερθεί κανένας θάνατος που να συνδέεται άμεσα με τον ιό SARS-Cov-2.

Στην Ασία, παραμένει ο κίνδυνος να έρθει η Κίνα αντιμέτωπη με ένα νέο «κύμα» της πανδημίας. Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, στην ηπειρωτική Κίνα δεν καταγράφηκε κανένα κρούσμα εγχώριας μετάδοσης του κορωνοϊού το 24ωρο που ήρθη το μεγαλύτερο μέρος των περιορισμών στην επαρχία Χουμπέι, επίκεντρο της κρίσης, όμως τα κρούσματα που οι κινεζικές αρχές χαρακτηρίζουν «εισαγόμενα» αυξήθηκαν, ενώ το Πεκίνο εφαρμόζει αυστηρότερα μέτρα για την αποτροπή της αναζωπύρωσης της εξάπλωσης. Ως τα μεσάνυχτα της Τετάρτης, εντοπίστηκαν 67 νέα κρούσματα, από 47 την προηγουμένη, σε όλες τις περιπτώσεις άνθρωποι που επέστρεψαν από το εξωτερικό, ενημέρωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας με ανακοίνωση που δημοσιοποίησε σήμερα. Το σύνολο των κρουσμάτων αυξήθηκε έτσι στα 81.285. Το υπουργείο Υγείας ανέφερε επίσης ότι καταγράφηκαν έξι νέοι θάνατοι χθες Τετάρτη, με το σύνολο των νεκρών εξαιτίας της πανδημίας στην ηπειρωτική Κίνα να ανέρχεται πλέον σε 3.287.

Από την πλευρά τους, οι υγειονομικές αρχές της Νότιας Κορέας κατέγραψαν 104 νέα κρούσματα μόλυνσης από τον κορωνοϊό, με το σύνολο των ανθρώπων που προσβλήθηκαν να φθάνει πλέον τους 9.241, ανακοίνωσαν τα Κορεατικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (KCDC).

Ο απολογισμός των θυμάτων της πανδημίας αυξήθηκε κατά 5, με τους ασθενείς που υπέκυψαν στη χώρα της Ασίας που έχει υποστεί το πιο βαρύ πλήγμα μετά την ηπειρωτική Κίνα να ανέρχονται πλέον σε 131.

Τέλος, στην Αφρική η χώρα που πλήττεται περισσότερο είναι η Νότια Αφρική, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης από τον νέο κορωνοϊό κατέγραψε νέα αύξηση χθες, στα 709 έναντι 554 χθες, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Εμκίζε. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί θάνατος, ωστόσο δύο άνθρωποι νοσηλεύονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας, σύμφωνα με τον υπουργό.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …