Συνέντευξη Παύλου Γερουλάνου στην ΕΡΑ ΡΟΔΟΥ στις δημοσιογράφους Ρένα Βενιανάκη και Μαριέττα Γαβριλιώτη.
Μία από τις τάσεις στην Αμερική στην Ουάσιγκτον είναι τα λόμπι των γυναικών, που είναι από τα πιο ισχυρά αυτή τη στιγμή και διεκδικούν την εξουσία με τις μεγαλύτερες αξιώσεις. Δεν είναι τυχαίο ότι οι New York Times προχθές υποστήριξαν για Πρόεδρο της Αμερικής δύο γυναίκες. Και η εξήγηση που δίνουν είναι πολύ ενδιαφέρουσα. Λένε ότι ο κόσμος άλλαξε και χρειαζόμαστε κάτι διαφορετικό πια για να φέρει την αναγκαία αλλαγή. Για αυτές τις τάσεις μιλάω, που αργά ή γρήγορα θα έρθουν και στην Ελλάδα. Μία γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ένα συμβολισμό. Δεν αρκεί από μόνο του κι αν μείνουμε σε αυτό τότε καθυστερούμε να πάρουμε τις μεγάλες αποφάσεις. Αλλά είναι μια αρχή. Και δεν μπορεί κανείς να μην την εκτιμήσει.
Αλλάζουν οι δυναμικές μεταξύ των ανθρώπων, αλλάζει καταιγιστικά το ποιος μπορεί να διεκδικήσει την εξουσία, αλλάζει το τι κάνει την εξουσία κάποιος που την κατακτά. Όλα αυτά θα αλλάξουν μοιραία και την ίδια τη φύση της εξουσίας. Αντί να είναι κάτι που κερδίζεις και το χαίρεσαι θα πρέπει να είναι κάτι που το τιμάς και το υπηρετείς, για να υπηρετείς τους ανθρώπους που στην εμπιστεύτηκαν. Αυτή είναι μια μετάβαση που θα τη δούμε να παίρνει σάρκα και οστά σιγά σιγά. Σίγουρα υπάρχουν οι συντηρητικές δυνάμεις που θέλουν τα πράγματα να μείνουν όπως ήταν αλλά αυτό δεν γίνεται. Σήμερα βλέπουμε εντελώς νέες μορφές εξουσίας να εξελίσσονται και να πηγαίνουν πολύ πιο κοντά στην κοινωνία κι αυτό πιστεύω ότι θα αλλάξει και τη φύση της.
Ακόμα βρισκόμαστε σε παλιές μορφές εξουσίας κι αυτό φαίνεται από τον τρόπο που το κεντρικό κράτος κρατά την εξουσία στα χέρια του. Η σχέση της εξουσίας με την ελληνική κοινωνία ήταν πάντα βαθιά άρρωστη γιατί οι εξουσιαστές έβλεπαν τους πολίτες ως κάποιους που δεν είναι ικανοί να συνδιαμορφώσουν το μέλλον τους. Για παράδειγμα, πάντα όλη η εξουσία κρατιόταν στα χέρια των υπουργών και εκείνοι ως από μηχανής θεοί έδιναν τη λύση στα προβλήματα. Αν θέλουμε να αλλάξουν τα πράγματα πρέπει να πάμε την εξουσία όσο πιο κοντά σε θεσμούς που λογοδοτούν στους πολίτες. Κι αυτό είναι το στοιχείο που θα αλλάξει τα πράγματα στη χώρα.