Δευτέρα , 22 Απριλίου 2024

O Ανδρέας Κονδύλης μιλά στο Πρώτο Θέμα για τη φιλοζωική δράση του Δήμου

Με αφορμή τον πρώτο χρόνο του προγράμματος Dog’s Voice στον Δήμο Αλίμου, το οποίο αποτελεί μία πρωτοβουλία του Δημάρχου Ανδρέα Κονδύλη και τη συνεργασία του Αντιδημάρχου, Στέφανου Διαμαντή, ο Ανδρέας Κονδύλης μίλησε στο Πρώτο Θέμα για την επιτυχία του προγράμματος, αλλά και τα επόμενα πλάνα του.

Το Dogs’ Voice είναι ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε τη λειτουργία του τον Ιούνιο του 2015 και έχει ως στόχο να «βγάλει μπροστά» το έργο των φιλοζωικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται σε κάθε πόλη της χώρας και να προσελκύσει υπεύθυνους εθελοντές που θα βοηθήσουν πραγματικά και ενεργά το έργο τους.

Από το 2016, το Dogs’ Voice ασχολείται συστηματικά με τη δημιουργία προγραμμάτων διαχείρισης και προστασίας αστικής πανίδας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η συνέντευξη του Ανδρέα Κονδύλη στο protothema.gr:

Γιατί ο Δήμος Αλίμου επέλεξε να εφαρμόσει το ολοκληρωμένο πρόγραμμα του Dogs’ Voice για την προστασία αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων;

Θεωρήσαμε ότι ήταν ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, εναλλακτικό, που μπορούσε να δώσει στον Δήμο μας την τεχνογνωσία για την προώθηση των υιοθεσιών, την εφαρμογή εκπαιδευτικών προγραμμάτων και την εισροή ιδιωτικών επενδύσεων προκειμένου να γίνουν στοχευμένα κάποιες στειρώσεις.

Το πρόγραμμά έχει πέντε πυλώνες: α) την ψηφιοποίηση όλου του αρχείου και μητρώου των αδέσποτων του δήμου, β) τη δήλωση δεσποζόμενων ζώων προκειμένου να βοηθάμε τους δημότες με το να τους θυμίζουμε τον ιατρικό έλεγχο του κατοικίδιού τους, να τους επιδοτούμε στειρώσεις, είτε να γίνεται τοποθέτηση ηλεκτρονικού τσιπ, γ) τις υιοθεσίες και φιλοξενίες αδέσποτων ζώων του δήμου, δ) εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές δημοτικού, που γίνεται σε σύμπραξη με τις ζωοφιλικές ενημερώσεις σχολείων και ε) τις εκδηλώσεις με ένα πρόγραμμα στειρώσεων δεσποζόμενων ζώων.

Ποια ήταν η ανταπόκριση που βρήκε το πρόγραμμα από τους δημότες;
Οι δημότες που ενδιαφέρονται για τα δημοτικά δρώμενα κι ενημερώνονται για τα κοινά έδειξαν θερμή ανταπόκριση. Μίλησαν και στους γνωστούς και στους φίλους τους για την προσπάθεια. Τα παιδιά, μετά τις ενημερώσεις στα σχολεία, επέστρεφαν στο σπίτι και μιλούσαν στους γονείς τους για το πρόγραμμα. Έτσι, υπήρξε μια κινητοποίηση που βοήθησε πολύ στο να εντοπιστούν αρκετά αδέσποτα και να στειρωθούν.

Ποια ήταν τα αποτελέσματα του προγράμματος για το Δήμο Αλίμου;
Πραγματοποιήθηκε ζωοφιλικό πρόγραμμα σε 2.360 μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης του Δήμου Αλίμου (όλα τα δημοτικά σχολεία) και σε 130 μαθητές του 2ου Γυμνασίου Αλίμου. Στειρώθηκαν με το πρόγραμμα επιδοτούμενων στειρώσεων του Dogs’ Voice 95 αδέσποτες γάτες του Δήμου, καθώς το πρόγραμμα περιλαμβάνει και τις γάτες. Ψηφιοποιήθηκε το μητρώο αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων του Δήμου Αλίμου για τα έτη 2017 και 2018. Παραδόθηκε micro-site που αφορά σε κάθε θέμα αστικής πανίδας του Δήμου (www.strayvoice.org/alimos) για διασύνδεση με το κεντρικό site του Δήμου Αλίμου και στόχο την καλύτερη εξυπηρέτηση των Δημοτών. Επίσης, πραγματοποιήθηκε εκπαίδευση της δημοτικής αστυνομίας του Δήμου Αλίμου και παραδόθηκε από το Dogs’ Voice προς χρήση ειδικό scanner αναγνώρισης microchip. Μας παραδόθηκε ειδική γατοπαγίδα και πραγματοποιήθηκε καμπάνια υιοθεσίας των 9 σκύλων του καταφύγιου που επέλεξε να ανεβάσει στην πλατφόρμα ο ΣΑΖΑ (Σωτηρία Αδέσποτων Ζώων Αλίμου).

Τι σημαίνει η εφαρμογή ενός τέτοιου προγράμματος για τον πολιτισμό και τη φιλοζωική κουλτούρα του Δήμου και με ποιους τρόπους συνέβαλε σε αυτή;
Ο Μίλαν Κούντερα λέει σ’ ένα έργο του το εξής: «Η αληθινή ηθική δοκιμασία της ανθρωπότητας, η θεμελιώδης δοκιμασία της, αποτελείται από τη στάση της απέναντι σε εκείνους που είναι στο έλεός της: τα ζώα». Κακά τα ψέματα. Ο τρόπος που συμπεριφερόμαστε στα ζώα δείχνει την ποιότητα του ήθους μας και του πολιτισμού μας. Ως εκ τούτου κάθε πρόγραμμα ειλικρινούς ζωοφιλίας, όπως αυτό που υιοθετήσαμε, συμβάλλει σε μια κουλτούρα υπευθυνότητας απέναντι στα ζώα και στον πολιτισμό.

Ποιο είναι το επόμενο βήμα της συνεργασίας και ποιος ο στόχος του Δημάρχου για το δήμο Αλίμου αναφορικά με την αντιμετώπιση που έχουν τα αδέσποτα ζώα;
Εφ’ όσον υπήρξαν θετικά τα αποτελέσματα αυτής της πρώτης φάσης, θα συνεχιστεί η συνεργασία και η προσπάθεια. Στόχος μας είναι να προσφέρουμε στα ζώα αξιοπρεπή διαβίωση κι αγάπη.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …