Παρασκευή , 12 Ιουλίου 2024

Oι 7 ερωτήσεις της Νέας Δημοκρατίας που ζητούν απαντήσεις για τις πυρκαγιές με θάρρος, όχι θράσος

Συγκεκριμένες απαντήσεις ζητά η Νέα Δημοκρατία από την κυβέρνηση, την οποία κατηγορεί για «απύθμενο θράσος». Η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, θέτει επτά ενδεικτικά ερωτήματα αναφορικά με τη διαχείριση της πυρκαγιάς, σημειώνοντας και επισημαίνοντας ότι όχι μόνο δεν ακούστηκε συγγνώμη αλλά όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους.

«Η Νέα Δημοκρατία, με απόλυτο σεβασμό στο πένθος και την οδύνη που προκαλεί η απώλεια δεκάδων συνανθρώπων μας, αντιμετώπισε από την πρώτη στιγμή, και εξακολουθεί να αντιμετωπίζει, την πρωτοφανή εθνική τραγωδία με υπευθυνότητα», τόνισε η κ. Σπυράκη.

«Δυστυχώς, η κυβέρνηση από χθες πρόσθεσε στην ανικανότητά της να προστατεύσει τη ζωή και την περιουσία των πολιτών και απύθμενο θράσος. Δεν ακούστηκε ούτε μια συγγνώμη, κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν απομακρύνθηκε. Αντιθέτως, όλοι δήλωσαν περήφανοι για το πόσο καλά έκαναν τη δουλειά τους, την ώρα που ακόμη μετράμε νεκρούς», επισήμανε η κ. Σπυράκη.

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. έθεσε κρίσιμα ενδεικτικά ερωτήματα που αφορούν τόσο στην πρόληψη όσο και στη διαχείριση της πυρκαγιάς στα οποία οφείλει, επιτέλους, η κυβέρνηση -όπως ανέφερε- να δώσει σαφείς απαντήσεις:

1. Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή; Ολοι γνώριζαν ότι θα ήταν η πιο επικίνδυνη μέρα από την αρχή του καλοκαιριού για εκδήλωση πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική. Ο βαθμός επικινδυνότητας προσδιορίστηκε στο 4.

2. Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν, όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση,, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

3. Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός 112, που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

4. Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

5. Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

6. Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο λιμάνι της Ραφήνας και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος προς το Μάτι;

7. Πώς είναι δυνατόν όταν από τις 8:15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;

«Οι πολίτες ζητούν απαντήσεις. Προτεραιότητα της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η χώρα να μη ζήσει ποτέ ξανά μια τέτοια τραγωδία. Στην κατεύθυνση αυτή, η Νέα Δημοκρατία καταθέτει συγκεκριμένες προτάσεις για να αισθανθούν οι πολίτες ασφαλείς. Αλλά για να συμβεί αυτό, τα ερωτήματα πρέπει να απαντηθούν και οι ευθύνες να αποδοθούν», σημείωσε η κ. Σπυράκη.

Την ίδια στιγμή, με εντολή του κ. Μητσοτάκη η Ν.Δ. έχει αναλάβει σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών για την ανακούφιση των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, έχει τεθεί το σύνολο του κομματικού μηχανισμού και των οργανώσεων σε ετοιμότητα προκειμένου να υλοποιήσει, σε συνεργασία με το Συντονιστικό της περιοχής, δράσεις και πρωτοβουλίες ανακούφισης των πληγέντων. Ηδη από το πρωί της Τρίτης, ξεκίνησε από τις γραμματείες και τις τοπικές οργανώσεις της Νέας Δημοκρατίας, τόσο της Αττικής όσο και πανελλαδικά, η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης και φαρμάκων για τη στήριξη των πυρόπληκτων.

Συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχουν υλοποιηθεί ήδη από την Τρίτη είναι οι εξής:

● Παραδόθηκαν κιβώτια με φάρμακα στα Κέντρα Υγείας Ραφήνας-Πικερμίου και Νέας Μάκρης.
● Εστάλησαν παλέτες με νερά, τα οποία δόθηκαν στο Δήμο Ραφήνας, στην 5η κατασκήνωση του Αγίου Ανδρέα και στο Λύρειο Ιδρυμα.
● Εθελοντές της Νέας Δημοκρατίας και της ΟΝΝΕΔ βρίσκονται από τις πρώτες κιόλας ώρες στις πληγείσες περιοχές και προσφέρουν βοήθεια. Συνολικά, πάνω από 300 εθελοντές συμβάλλουν στην προσπάθεια που καταβάλλεται σε συνεννόηση με την Πολιτική Προστασία.
● Υστερα από πρόσκληση της Νέας Δημοκρατίας, ομάδα 13 εθελοντών-διασωστών ήρθαν από τη Θεσσαλονίκη και στηρίζουν τις επιχειρήσεις διάσωσης σε πλήρη συντονισμό με την Πυροσβεστική. Πρόκειται για 12 πιστοποιημένους δασοπυροσβέστες και έναν χειριστή drone, μέλη της εθελοντικής διασωστικής ομάδας OΦΚΑΘ.

Η παράδοση προϊόντων συνεχίζεται και τις επόμενες μέρες και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων: παλέτες με νερά, χυμούς και γάλατα, κιβώτια με ξηρά τροφή, παλέτες με είδη ατομικής υγιεινής και καθαριότητας.

Δείτε ακόμα

Στις φλόγες αυτοκίνητο στη Γλυφάδα

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε σε αυτοκίνητο τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής (12/7), στη συμβολή των οδών …