Κυριακή , 17 Νοεμβρίου 2024

«Μαύρες» εκτιμήσεις από τους FT: 60% περισσότεροι οι θάνατοι παγκοσμίως από τον κορωνοϊό

Σοκάρει το δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο οι θάνατοιπαγκοσμίως από την πανδημία του νέου κορωνοϊού ενδέχεται να είναι ακόμη και 60% περισσότεροι από αυτούς που αναφέρονται επίσημα από όλες τις χώρες.

Τα στοιχεία από τις συγκριτικές στατιστικές θνησιμότητας που επικαλείται το δημοσίευμα των FT επιβεβαιώνουν το χειρότερο σενάριο, δηλαδή την πιθανότητα λάθους έως και 60% στην εκτίμηση των θυμάτων από την πανδημία Covid-19!

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times για τουλάχιστον 14 χώρες, οι στατιστικές θνησιμότητας δείχνουν επιπλέον 122.000 θανάτους από τους 77.000 που έχουν ανακοινωθεί, κάτι που, εάν επιβεβαιωθεί, παγκοσμίως θα φέρει τεράστια άνοδο στις απώλειες με τους νεκρούς να φτάνουν περίπου τις 318.000.

Για να υπολογίζουν τους θανάτους οι FT συνέκριναν τους θανάτους από όλες τις αιτίες τον Μάρτιο και Απρίλιο με τον μέσο όρο των θανάτων για τις ίδιες χρονικές περιόδους από το 2015 έως το 2019.

Ο αριθμός των επιπλέον 122.000 θανάτωναντιστοιχεί σε αύξηση 50% σε σχέση με τον μέσο όρο των περιόδων που εξετάστηκαν. Σε όλες τις χώρες, εκτός από τη Δανία, οι επιπλέον θάνατοι ξεπερνούν κατά πολύ τα επίσημα στοιχεία για τις απώλειες από κορωνοϊό.

Η ακρίβεια των επίσημων στατιστικών από τον ιό είναι περιορισμένη, ανάλογα με το πόσο αποτελεσματική είναι η διαδικασία των τεστ σε κάθε χώρα. Ορισμένα κράτη, ανάμεσά τους και η Κίνα, έχουν ήδη αναθεωρήσει προς τα πάνω τον αριθμό των νεκρών.

Σύμφωνα με την ανάλυση των Financial Times, το ποσοστό των θανάτων ανεβαίνει κατά 60% στο Βέλγιο, 51% στην Ισπανία, 42% στην Ολλανδία και 34% στη Γαλλία, σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, Ορισμένοι από αυτούς τους θανάτους θα μπορούσαν να έχουν προέλθει από άλλες αιτίες και όχι από τον Covid-19, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να αποφεύγουν τα νοσοκομεία λόγω πανδημίας. Όμως η θνησιμότητα έχει αυξηθεί πολύ σε περιοχές όπου έχουν πληγεί από τα χειρότερα ξεσπάσματα του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι οι περισσότεροι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με τον ιό ή τις παρενέργειες της καραντίνας.

Σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Σπίγκελχαλτερ, καθηγητή στο Κέιμπριτζ, οι ημερήσιες καταμετρήσεις στη Βρετανία ήταν πολύ χαμηλότερες επειδή υπολόγιζαν μόνο τους νοσοκομειακούς θανάτους. «Η μόνη αμερόληπτη σύγκριση που μπορεί κάποιος να κάνει μεταξύ διαφορετικών κρατών είναι με το να κοιτάξει όλους τους θανάτους. Υπάρχουν τόσο πολλές ερωτήσεις για την άνοδο των θυμάτων που δεν αναφέρεται ο κορωνοϊός στα πιστοποιητικά θανάτου, κι όμως αισθανόμαστε ότι είναι μοιραία συνδεδεμένοι με την πανδημία», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε τους τρόπους που οι διάφορες χώρες ανταποκρίθηκαν στην πανδημία και πόσο αυτή επηρέασε την υγεία του πληθυσμού τους, ο καλύτερος τρόπος είναι να μετρήσουμε τους έξτρα θανάτους», δήλωσε από την πλευρά του ο καθηγητής επιδημιολογίας Ντέιβιντ Λέον της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Κάτι που, σύμφωνα με τους ειδικούς, αφορά ιδιαίτερα τους θανάτους σε οίκους ευγηρίας.

Στη βόρεια επαρχία της Ιταλίας, τη Λομβαρδία, που ήταν η καρδιά του ξεσπάσματος στην Ευρώπη, υπολογίζεται ότι υπάρχουν περισσότεροι από 13.000 επιπλέον θάνατοι σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία των 1.7000 δήμων της περιφέρειας. Πρόκειται για ποσοστό 155% από τον ιστορικό μέσο όρο και πολύ μεγαλύτερος αριθμός από τις 4.348 απώλειες που έχουν ανακοινωθεί επισήμως.

Στην επαρχία Γκουάιας του Εκουαδόρ έχουν ανακοινωθεί μόλις 245 θάνατοι σχετιζόμενοι με τον κορωνοϊό μεταξύ 1 Μαρτίου και 15 Απριλίου, όμως τα στοιχεία καταγράφουν ότι ο συνολικός αριθμός των θανάτων την περίοδο αυτή είναι περίπου 10.200 περισσότεροι. Τα νούμερα σηματοδοτούν αύξηση 350% σε σχέση με μια τυπική χρονιά.

Στη Νέα Υόρκη παρατηρείται αύξηση 200%, στη Μαδρίτης της τάξης του 161%.

Στην πρωτεύουσα της Ινδονησίας, Τζακάρτα, τα στοιχεία από τις ταφές δείχνουν μία αύξηση 1.4000 νεκρών σε σχέση με το ιστορικό μέσο όρο για την ίδια περίοδο, αριθμός 15 φορές μεγαλύτερος από τους 90 θανάτους που έχουν ανακοινωθεί.

Στην Αγγλία και την Ουαλία ο αριθμός των νεκρών την δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου ήταν ο πιο υψηλός του αιώνα και κατά 76% μεγαλύτερος για την ίδια εβδομάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Παράλληλα, ήταν 58% μεγαλύτερος από τον επίσημο αριθμό νεκρών από την πανδημία.

Ειδικοί, αναφέρουν οι Financial Times, προειδοποιούν ότι υπάρχει σημαντικά χαμηλότερος αριθμός καταγεγραμμένων θανάτων σε δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων. Ακόμη και οι πιο υψηλοί αριθμοί θανάτων που έχουν καταγραφεί στην πανδημία ίσως είναι συντηρητικοί, καθώς, εν μέσω καραντίνας, θάνατοι από άλλες αιτίες, όπως τα τροχαία, έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί.

πηγή: http://www.newpost.gr

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …