Παρασκευή , 15 Νοεμβρίου 2024

Κορωνοϊός: «Μάχη» φαρμακευτικών κολοσσών για το εμβόλιο – Ποιες εταιρείες βρίσκονται πιο κοντά στη δημιουργία του

Οι Pfizer και BioNTech είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες, που έχουν παρουσιάσει επιτυχή αποτελέσματα από μία ευρείας κλίμακας δοκιμή, σε ένα ορόσημο για τη μάχη κατά της Covid-19. Δεν είναι ωστόσο οι μόνες, που «τρέχουν» με υψηλές ταχύτητες στην κούρσα για το εμβόλιο, προσφέροντας ελπίδα στον πλανήτη. Η AstraZeneca σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και η Moderna έχουν επίσης προχωρήσει πολύ, ενώ συνολικά 47 εμβόλια δοκιμάζονται αυτή την περίοδο σε ανθρώπους. Αξίζει να δούμε σε ποια φάση βρίσκεται το καθένα.

Pfizer/BioNTechΤο εμβόλιο εμφάνισε αποτελεσματικότητα άνω του 90% σε μεγάλη κλινική δοκιμή. Την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου αναμένονται σημαντικά δεδομένα και για την ασφάλειά του. Ο ελληνικής καταγωγής επικεφαλής της Pfizer χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών «μια μεγάλη ημέρα ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα». Σύμφωνα με τον σχεδιασμό των δύο εταιρειών, θα καταθέσουν αίτηση για έκτακτη έγκριση του σκευάσματος έως το τέλος του Νοεμβρίου. Στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να έχουν κατασκευαστεί τόσες δόσεις ώστε να παράσχουν ανοσία σε 15 – 20 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με στελέχη της Pfizer.

AstraZenecaΟι κλινικές μελέτες συνεχίζονται κανονικά ύστερα από διακοπή, που είχε αποφασιστεί όταν ένας από τους εθελοντές εμφάνισε σπάνια νόσο. Δεν υπήρξαν στοιχεία που να συνδέουν τη νόσο με το εμβόλιο. Ανοσία τόσο σε νέους όσο και σε ηλικιωμένους.

Moderna: Δοκιμή με 30.000 εθελοντές άρχισε στις 27 Ιουλίου. Τα ενδιάμεσα αποτελέσματα αναμένονται μέσα στο Νοέμβριο.

CureVac: Άρχισε η τελική φάση της δοκιμής με 25.000 εθελοντές. Σήμερα, 10 Νοεμβρίου, η γερμανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στα πρόθυρα «σημαντικής ανακάλυψης». Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της εταιρίας Φραντς – Βέρνερ Χάας, ο οποίος ήταν προσκεκλημένος την Τρίτη στο πόντκαστ του Στάινγκαρντ, οι πρώτες μελέτες δείχνουν «δυναμική και πολύ αποτελεσματική ανοσοαπόκριση» και τώρα έχει ξεκινήσει η αποφασιστική φάση 2b/3, με 25.000 συμμετέχοντες. Ο κ. Χάας εξέφρασε την εκτίμηση ότι η εταιρία του θα λάβει άδεια από τις αρμόδιες αρχές στις ΗΠΑ το αργότερο την άνοιξη, επισημαίνοντας ότι βρίσκεται περίπου τρεις μήνες πίσω από τον ανταγωνισμό.

Sinopharm:Τα προκαταρκτικά στοιχεία από δοκιμή τελικού σταδίου στη Βραζιλία έδειξαν ότι είναι ασφαλές.

Sinovac Biotech: Το CoronoVac έλαβε άδεια επείγουσας χρήσης στην Κίνα για τον εμβολιασμό ομάδων υψηλού κινδύνου. Η δοκιμή που ήταν σε εξέλιξη στη Βραζιλία διεκόπη σήμερα εξαιτίας «σοβαρού συμβάντος» κατά το οποίο διαπιστώθηκαν «δυσμενείς επιπτώσεις» στην υγεία εθελοντή. Δεν δόθηκαν περισσότερα στοιχεία στη δημοσιότητα. Οι δοκιμές συνεχίζονται σε Ινδονησία και Τουρκία. Το εμβόλιο της Sinovac είναι ένα από τα τρία πειραματικά σκευάσματα που χρησιμοποιεί η Κίνα για την ανοσοποίηση χιλιάδων πολιτών.

CanSino BiologicsΠροκαταρκτικά αποτελέσματα έδειξαν ότι εμβόλιο είναι ασφαλές. Έχει εγκριθεί για χρήση στον κινεζικό στρατό.

Inovio Pharma: Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές έχουν παγώσει τα σχέδια της εταιρείας να αρχίσει δοκιμές, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες.

Ινστιτούτο Ερευνών Gamaleya: To πρώτο ρωσικό εμβόλιο που έλαβε έγκριση από τις ρωσικές αρχές και παρήγαγε αντιστώματα σε όλους τους συμμετέχοντες στις πρώτες φάσεις των δοκιμών. Η Ρωσία έχει προσωρινά σταματήσει τον εμβολιασμό νέων εθελοντών.

Ινστιτούτο Vector: Το δεύτερο ρωσικό εμβόλιο έλαβε έγκριση των ρυθμιστικών αρχών στις 14 Οκτωβρίου.

Chongqing Zhifei: Δοκιμές μεσαίου σταδίου σε ανθρώπους.

Bharat BiotechΣτις δοκιμές πρώτου και μεσαίου σταδίου δεν υπήρξαν ανησυχίες για την ασφάλειά του. Η εταιρεία θέλει να συγκεντρώσει 25.000 με 26.000 εθελοντές στο τελικό στάδιο των δοκιμών με στόχο να κυκλοφορήσει το εμβόλιο το δεύτερο τρίμηνο του 2021.

Johnson & JohnsonΜεγάλη κλινική δοκιμή που είχε διακοπεί στις ΗΠΑ ύστερα από ασθένεια εθελοντή αναμένεται να αρχίσει και πάλι. Η Βραζιλία έχει ήδη δώσει σχετική έγκριση. Τα αποτελέσματα της δοκιμής αναμένονται στα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021.

Novavax: H αρμόδια αμερικανική αρχή (FDA) έδωσε την έγκριση ώστε το εμβόλιο να εισέλθει στην Τρίτη και τελική φάση των κλινικών δοκιμών. Σε εξέλιξη μεγάλη δοκιμή σε Μεξικό και Βρετανία.

GlaxoSmithKline– SanofiΤα πρώτα αποτελέσματα του εμβολίου τους αναμένονται έως τα τέλη του έτους.

Clover Biompharmaceuticals: Σχεδιάζει να μπει στην τελική φάση των δοκιμών στις Φιλιππίνες.

Genexine: Η νοτιοκορεατική εταιρεία έχει αρχίσει δοκιμές σε ανθρώπους, αλλά αυτές βρίσκονται σε αρχική φάση.

Walvax BiotechnologyΔοκιμές σε συνεργασία με ινστιτούτο ερευνών του κινεζικού στρατού βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο Μεξικό η δοκιμή θα εισέλθει στην τελική φάση της.

Σε αρχική φάση βρίσκονται οι δοκιμές των ακόλουθων οργανισμών/ εταιρειών: 

Medicago, Cadila Healthcare, Arcturus, Osaka University/AnGes/Takara Bio, Kentucky Bio, Vaxine Pty/Medytox, Medigen Vaccine, Merck & Co, ReiThera/Leukocare/Univercells, Instituto Finlay de Vacunas, Mercks’s unit/Institute Pasteur/University of Pittsburg, Research Institute for Biological Safety Problems (Kazakhstan), West China Hospital, Sichuan University, Wantai Biological/Xiamen, COVAXX, University Hospital Tuebingen, Institute of Biotechnology/PLA of China, IDT Biologika, Vaxart, Imperial College London, SpyBiotech/Serum Institute of India.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …