Τετάρτη , 27 Ιανουαρίου 2021
Αρχική / Ειδήσεις / Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων

Κοινωνικό μέρισμα: Άνοιξε η εφαρμογή για την υποβολή αιτήσεων

Σε λειτουργία τέθηκε η εφαρμογή για την υποβολή των αιτήσεων για το “κοινωνικό μέρισμα 2019”.

Το ποσό του κοινωνικού μερίσματος ορίζεται στα 700 ευρώ ανά ωφελούμενη μονάδα.

Υπενθυμίζεται ότι το κοινωνικό μέρισμα αφορά 250.000 νοικοκυριά (που αριθμούν 953.000 μέλη) και διανέμεται ως έκτακτη ενίσχυση συνολικού ύψους 175 εκατ. ευρώ, όπως είχε αναφέρει από του βήματος της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Συγκεκριμένα, αφορά τις ακόλουθες κοινωνικές ομάδες:

1η Ομάδα: Οικογένειες με 4 τέκνα και άνω, με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα, με βάση τις δηλώσεις έτους 2019, έως 20.000 ευρώ. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών; 19.140.
2η Ομάδα: Οικογένειες που τουλάχιστον ο ένας γονέας είναι μακροχρόνια άνεργος, δηλαδή άνω των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και με φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών; 163.778.
3η Ομάδα: Οικογένειες που και οι δύο γονείς είναι βραχυχρόνια άνεργοι, κάτω δηλαδή των 12 μηνών, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο, και φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα έως 15.000 ευρώ. Λαμβάνονται υπόψη και μονογονεϊκές οικογένειες. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών; 40.927.
4η Ομάδα: Οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα ΑΜΕΑ, δικαιούχοι του σχετικού επιδόματος. Αριθμός οφελούμενων νοικοκυριών: 25.632 (σ.σ. ο αριθμός έχει διαφοροποιηθεί μετά την απάλειψη του ηλικιακού ορίου για τα τέκνα ΑΜΕΑ).

Υπάρχουν και επιπλέον κριτήρια για τη χορήγηση του κοινωνικού μερίσματος:

– Τουλάχιστον ένας από τους δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να διαμένει, νόμιμα και μόνιμα, στην ελληνική επικράτεια τα τελευταία 10 έτη, όπως προκύπτει από την υποβολή φορολογίας εισοδήματος κατά την τελευταία δεκαετία.
– Και οι δύο γονείς του νοικοκυριού θα πρέπει να είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας.
– Το άθροισμα των καταθέσεων όλων των μελών του νοικοκυριού, σε όλα τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας ή του εξωτερικού, καθώς και η τρέχουσα αξία μετοχών και ομολογιών, να μην υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ.

Δείτε ακόμα

Μητσοτάκης στο Monocle: “Θέλω να μετατρέψω την Ελλάδα σε μια χώρα ανοιχτή και ανταγωνιστική”

Ως έναν «πρωθυπουργό με σημαντικό όραμα» παρουσιάζει το περιοδικό Monocle τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο πρωτοσέλιδό …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *