Παρασκευή , 12 Ιουλίου 2024

Κλείδωσε η μέρα του ανασχηματισμού: Έτοιμοι για αλλαγές στο Μαξίμου

Ετοιμοι εμφανίζονται στο Μαξίμου να ανακοινώσουν τις αλλαγές στο υπουργικό σχήμα. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και διαρροές σε μέσα που πρόσκεινται στο κυβερνητικό στρατόπεδο, κλείδωσε και η μέρα του ανασχηματισμού, για την Πέμπτη εκτός και αν οι καραμπόλες της τελευταίας στιγμής τον αναβάλλουν για τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Η συγκεκριμένη ημέρα, η Πέμπτη δεν επιλέχθηκε τυχαία για την ανακοίνωση του ανασχηματισμού καθώς εχουν κλείσει οι εκκρεμότητες για την Συμφωνία των Πρεσπών, κλείνει ο πρώτος γύρος της κοινοβουλευτικής διαδικασίας για την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ την επόμενη ημέρα ο Αλέξης Τσίπρας αναχωρεί για το Μόναχο.

Οι αλλαγές αναμένεται να είναι περιορισμένες, με επίκεντρο το υπουργείο Εξωτερικών το οποίο έχει αναλάβει ο Πρωθυπουργός, μετά την αποχώρηση του κ. Νίκου Κοτζιά. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να παραδώσει την ευθύνη του υπουργείου στον Γιώργο Κατρούγκαλο καθώς κάποια σενάρια για υπουργοποίηση του προερχόμενου από την κεντροαριστερά, Χάρη Παμπούκη, φαίνεται να έπεσαν στο κενό, όπως δεν ευδοκίμησαν και ορισμένες εισηγήσεις για την επαναφορά του κ. Κοτζιά στο ίδιο ή σε άλλο υπουργείο.

Αμετακίνητοι στις θέσεις τους αναμένεται να παραμείνουν οι προερχόμενοι από τους ΑΝΕΛ υπουργοί που δεν ακολούθησαν τον Πάνο Καμμένο, δηλαδή ο υφυπουργός Εξωτερικών Τέρενς Κουίκ, η υπουργός Τουρισμού Ελενα Κουντουρά και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης.

Βέβαιη θεωρείται επίσης η αντικατάσταση της κ. Κατερίνας Νοτοπούλου στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης προκειμένου να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υποψηφιότητά της για τον δήμο Θεσσαλονίκης, ενώ ανοιχτό ερώτημα παραμένει το εάν θα πληρωθεί και η θέση του – επίσης υποψήφιου για τον δήμο της Αθήνας – Νάσου Ηλιόπουλου στο υφυπουργείο Εργασίας ή οι αρμοδιότητές του θα περάσουν στην υπουργό Εφη Αχτσιόγλου.

Το χαρτοφυλάκιο των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, με παράλληλη αναβάθμισή του σε αυτόνομο υπουργείο, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr, είναι πιθανό να αναλάβει, ο καθηγητής Σωτήρης Βαλντέν, παλαιό στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς και υπέρμαχος του λεγόμενου προοδευτικού τόξου – δηλαδή, της σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ, κεντροαριστεράς και ανανεωτικής αριστεράς. Ο Σωτήρης Βαλντέν ήταν, άλλωστε, και από τους βασικούς ομιλητές στην, υψηλού συμβολισμού, εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής για την συμφωνία των Πρεσπών.

Για το ίδιο υπουργείο, των Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, «ακούστηκε» και το όνομα του νυν υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής Νίκου Παππά, αλλά τελικώς δεν φαίνεται πως θα υπάρξει τέτοια μετακίνηση.

Κενές θέσεις υφυπουργών υπάρχουν επίσης στα υπουργεία Αμυνας και Μεταφορών μετά την αποχώρηση των προερχόμενων από τους ΑΝΕΛ Μαρίας Κόλλια Τσαρουχά και Νίκου Μαυραγάννη, ενώ το κλίμα που εκπέμπεται από κυβερνητικές όσο και κομματικές πηγές είναι πως θα υπάρξει προσπάθεια να αξιοποιηθούν περισσότερα στελέχη από την βόρεια Ελλάδα λόγω της πολιτικής φθοράς που έχει προκαλέσει εκεί η υπόθεση του μακεδονικού.

Σε θέσεις υφυπουργών είναι επίσης πιθανό να τοποθετηθούν νεώτερα πρόσωπα που κρίνεται ότι έχουν ήδη επιτυχή παρουσία στον κυβερνητικό μηχανισμό όπως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, ενώ υπάρχου εισηγήσεις για την υπουργοποίηση και προσώπων που έχουν «βγει μπροστά» στο εγχείρημα σύγκλισης ΣΥΡΙΖΑ και κεντροαριστεράς όπως ο Νίκος Μπίστης.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …