Σάββατο , 1 Οκτωβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις / Δημοσκόπηση: Υποχωρεί ο κορωνοϊός, διευρύνεται η επιρροή της κυβέρνησης

Δημοσκόπηση: Υποχωρεί ο κορωνοϊός, διευρύνεται η επιρροή της κυβέρνησης

Στις 28 μονάδες η διαφορά υπέρ Μητσοτάκη για την καταλληλότητα για πρωθυπουργός – Το 75% στη δημοσκόπηση της Pulse  για τον ΣΚΑΪ επικροτεί τους χειρισμούς της κυβέρνησης – «Θετική» αξιολόγηση από το 90% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛ και το 64% του ΣΥΡΙΖΑ

Την κατάλληλη στιγμή έγινε η χαλάρωση των μέτρων αυτοπεριορισμού από την πανδημία απαντά η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών στη δημοσκόπηση της εταιρίας Pulse, που πραγματοποιήθηκε για τον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, με την αγωνία να επικεντρώνεται τώρα στην επαύριον της οικονομίας.

Παρότι το 63% των ερωτηθέντων δεν κρύβει την ανησυχία του για την εξέλιξη της διασποράς του ιού επί ελληνικού εδάφους το επόμενο διάστημα, η ίδια ανησυχία διακατείχε το 78% των πολιτών τον περασμένο Απρίλιο, διαφορά που αποτυπώνει την σταδιακή αποκλιμάκωση της υγειονομικής κρίσης στη συνείδηση της πλειοψηφίας, σε σχέση με το προηγούμενο διάστημα.

Η πανδημία του κορωνοϊού, ωστόσο, εξακολουθεί να προβληματίζει το 72% των ηλικιωμένων, δηλαδή όσους συμμετείχαν στην έρευνα ηλικίας από 60 ετών και άνω, με το φόβο να βαίνει μειούμενος στις μικρότερες ηλικίες, καταγράφοντας χαμηλό στην ηλικιακή ομάδα 33-44 ετών. Μικρότερη επίπτωση σε σχέση με τον περασμένο μήνα διαβλέπει η πλειοψηφία των πολιτών και ως προς την επίδραση της πανδημίας στην οικονομικής της κατάσταση, καθώς το 53% απαντά θετικά στην έρευνα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό κυμαινόταν τον Απρίλιο στο 57%.Φοβούνται οι νέοι

Παρόλα αυτά, οι επιπτώσεις του κορωνοϊού θα είναι παρούσες στον οικονομικό προγραμματισμό θεωρεί το 66% των ερωτηθέντων, αναδεικνύοντας σχεδόν πηγαία την αβεβαιότητα για το αύριο. Ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι μεγαλύτερο άγχος για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας εμφανίζουν οι νεότεροι Έλληνες, απαντώντας σε ποσοστό 73% ότι οι επιπτώσεις αυτές θα είναι «αρκετές ή πολλές».

Η σταδιακή μείωση των επιπέδων αγωνίας από την πανδημία δεν συνεπάγεται και την μείωση των ποσοστών εμπιστοσύνης απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά μάλλον το αντίθετο. Σε ποσοστό 75% «σίγουρα θετικά» και «θετικά» αξιολογεί τις αποφάσεις και τις ενέργειες της κυβέρνησης, με την οριζόντια εμπιστοσύνη της συντριπτικής πλειοψηφίας του ελληνικού λαού απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου να επιβεβαιώνεται και με αυτή την μέτρηση.


Διεύρυνση της σφαίρας επιρροής

Δηλωτικό αυτής της τάσης αποτελεί το γεγονός ότι «σίγουρα θετικά» και «θετικά» αξιολογεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία το 90% των ψηφοφόρων του ΚΙΝΑΛκαι το 64% του ΣΥΡΙΖΑ αντίστοιχα, επεκτείνοντας και άλλο τη σφαίρα επιρροής της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Την διείσδυση του κυβερνητικού σχήματος και σε άλλους πολιτικούς χώρους μαρτυρά και η τοποθέτηση των πολιτών απέναντι στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου οι απαντήσεις στο ισοζύγιο θετικών – αρνητικών γνωμών κλίνουν προς τις δεύτερες. Συγκεκριμένα, το 50% των συμμετεχόντων χαρακτηρίζει «μάλλον αρνητικά» και «σίγουρα αρνητικά» τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στη διάρκεια της πανδημίας (εκ των οποίων και το 18% των παραδοσιακών ψηφοφόρων του), ενώ μόλις το 44% των ερωτηθέντων θεωρεί «μάλλον θετικά» και «σίγουρα θετικά», τα όσα έπραξε η αξιωματική αντιπολίτευση στην περίοδο της πανδημίας.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης

Σε πολιτική σταθερά για όλη την ελληνική κοινωνία αναδεικνύεται με αφορμή την πανδημία ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς κρίνεται ως «καταλληλότερος» για το αξίωμα από το 51% των ερωτηθέντων, με τον Αλέξη Τσίπρα να ακολουθεί με ποσοστό 23%, καθώς η απόσταση των δύο πολιτικών αρχηγών διαμορφώνεται στις 28 μονάδες.

Διψήφια διαφορά και μετρημένη στην δεύτερη δεκάδα των αριθμών παρουσιάζεται και η απόσταση που χωρίζει τα δύο μεγάλα κόμματα, Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ ως προς την πρόθεση ψήφου, η οποία με βάση την έρευνα διαμορφώνεται ως εξής:

ΝΔ 42,5%
ΣΥΡΙΖΑ 22%
ΚΙΝΑΛ 6%
ΚΚΕ 5,5%
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ 4%
ΜΕΡΑ25 2,5%

Με την Νέα Δημοκρατία να προηγείται 20,5 μονάδες από το ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από το κυβερνών κόμμα, ελαφρά αύξηση παρουσιάζει από την εκλογική της επίδοση του Ιουλίου 2019 η Ελληνική Λύση, τη στιγμή που το ΜέΡΑ25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν φαίνεται να εξασφαλίζει το όριο εισόδου του στη Βουλή.

πηγή: http://www.protothema.gr

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: 1.222 νέα κρούσματα – 300 διασωληνωμένοι – 26 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 1222 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 8 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.