Παρασκευή , 12 Ιουλίου 2024
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος παρίσταται στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής με θέμα: Κύρωση της Τελικής Συμφωνίας για την Επίλυση των Διαφορών οι οποίες περιγράφονται στις Αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 817 (1993) και 845 (1993), τη Λήξη της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995 και την Εδραίωση Στρατηγικής Εταιρικής Σχέσης μεταξύ των Μερώv, Τετάρτη 23 Ιανουαρίου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΣΥΜΕΛΑ ΠΑΝΤΖΑΡΤΖΗ

Διάλυση προ των πυλών για την ΚΟ των ΑΝΕΛ

Αρνητική είναι η γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής για τον Πάνο Καμμένο.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο δεν υιοθετεί τον ισχυρισμό των ΑΝΕΛ ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του μπορεί να διατηρήσει τα προνόμια της εντάσσοντας στη δύναμη της, βουλευτή που έχει εκλεγεί με άλλο κόμμα.

Βούτσης: Αύριο η απόφαση

Το βράδυ της Πέμπτης, ο πρόεδρος της Βουλής έκανε μια αμφίσημηδήλωση που έδωσε τροφή σε νέα σενάρια. «Υπάρχει μια ολόκληρη μέρα αύριο για την οποία θα κάνετε ρεπορτάζ. Γι’ αυτο τις προηγούμενες μέρες αφήσαμε αυτόν το χρόνο, θα πω και κάτι ακόμα, υπάρχει αύριο ολόκληρη μέρα έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί θέμα. Αφήσαμε χρόνο για να μπορούν να θεραπευτούν πράγματα πριν έρθει η διάλυση» είπε χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα, πάντως, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο Νίκος Βούτσης επανέλαβε ότι ουδέποτε έχει θέσει ο ίδιος ζήτημα διάλυσης Κοινοβουλευτικής Ομάδας απαντώντας έτσι στις καταγγελίες του Πάνου Καμμένου που τον εμφανίζει ως ενορχηστρωτή της μεθόδευσης αυτής.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι αν και η τελική απόφαση είναι δική του, ενημέρωσε ότι θέλει να ακούσει πριν αποφασίσει τις απόψεις των άλλων κομμάτων για τη Γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Για τον λόγο αυτό συγκαλεί αύριο το πρωί Διάσκεψη Προέδρων της Βουλής.

Επανέλαβε τέλος ότι για να υπάρξουν αλλαγές επί του Κανονισμού της Βουλής απαιτούνται ευρύτατες συναινέσεις

«Είμαστε αποφασισμένοι να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό» δήλωσε αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι θα κινηθεί εντός της γνωμοδότησης του Επιστημονικού Συμβουλίου.

H πρώτη αντίδραση από τους ΑΝΕΛ

Στον “αέρα” κι ενώ σχολίαζε τις πολιτικές εξελίξεις για τους ΑΝΕΛ στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN και την Έλλη Στάη άκουσε το ρεπορτάζ για την αρνητική γνωμοδότηση ο Θεόδωρος Τοσουνίδης, η οποία πρακτικά σημαίνει διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

“Ο Πάνος Καμμένος απέστειλε ένα μήνυμα προς αυτούς που απεργάστηκαν την ΚΟ των ΑΝΕΛ. Η έδρα ανήκει σε εμάς”, υπογράμμισε δείχνοντας τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον Τέρενς Κουίκ ως παραλήπτες του μηνύματος.

Σχετικά με τη διάλυση της ΚΟ, σημείωσε ότι “ακόμα και να μας αφαιρέσουν τα δικαιώματα, η πορεία των ΑΝΕΛ δεν θα σταματήσει”.

Προς διάλυση της ΚΟ

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή η Κοινοβουλευτική Ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων αριθμεί έξι βουλευτές με τη συμμετοχή ωστόσο του μέχρι πρότινος ανεξάρτητου Αριστείδη Φωκά που είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων.

Στην περίπτωση, όμως, που ο Πάνος Καμμένος κάνει πράξη την απειλή του και διαγράψει τον Θανάση Παπαχριστόπουλο, η ΚΟ των ΑΝΕΛ απομένει με το minimum των βουλευτών που ορίζει και το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής για τη συγκρότηση ΚΟ, πλην όμως ο Αριστείδης Φωκάς προέρχεται από άλλο κόμμα. Κατά συνέπεια, αν ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος διαγραφεί αύριο, η ΚΟ θα οδηγηθεί σε διάλυση.

Τον τελευταίο λόγο τον έχει τώρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής η οποία και θα αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτή την γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής. Η Επιτροπή αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί στις 9.30 π.μ..

Η γνωμοδότηση προκάλεσε κατήφεια στο εσωτερικό των ΑΝΕΛ. Στελέχη του κόμματος με φανερή δυσφορία για την εξέλιξη έλεγαν ότι το Επιστημονικό Συμβούλιο έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενη γνωμοδότηση του το 2013 οπότε και είχε επιτρέψει την δημιουργία ΚΟ δέκα ανεξάρτητων βουλευτών.

«Το θέμα θα τεθεί στην Διάσκεψη των Προέδρων και εκεί θα δούμε αν ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Βούτσης έχουν αποφασίσει να διαλύσουν τους ΑΝΕΛ. Ας αναλάβουν τις ευθύνες τους» τόνιζαν στελέχη του κόμματος

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …