Σάββατο , 15 Ιουνίου 2024

ΔΕΗ: Από τις ζημιές, βάζει πλώρη για κέρδη 900 εκατ. το 2020

Σε αναθεώρηση προς τα πάνω της πρόβλεψης για τη λειτουργική κερδοφορία της ΔΕΗ, προχώρησε χθες η διοίκηση της επιχείρησης κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των αναλυτών για τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου.

Συγκεκριμένα όπως ανέφερε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Γιώργος Στάσσης, τα EBITDA της επιχείρησης για το 2020 αναμένεται να κινηθούν στην περιοχή των 850 – 900 εκατ. ευρώ, δηλαδή αναμένεται συνέχιση της της θετικής πορείας του πρώτου εξαμήνου, κατά το οποίο η επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία ανήλθε σε 457,3 εκατ. ευρώ.

Όπως τόνισε η διοίκηση της επιχείρησης, η ΔΕΗ για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο πέτυχε αύξηση της λειτουργικής της κερδοφορία: από τις εκτεταμένες ζημιές, το turnaround ξεκίνησε στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 με τη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να διαμορφώνεται στα 236,8 εκατ. ευρώ, η θετική πορεία συνεχίστηκε στο πρώτο τρίμηνο του 2020 με λειτουργική κερδοφορία 182 εκατ. ευρώ, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο του έτους τα επαναλαμβανόμενα EBITDA ανήλθαν σε 275,3 εκατ. ευρώ.

Σημαντική εξάλλου ήταν η αντιστροφή των μεγεθών στην προ φόρων κερδοφορία η οποία ανήλθε στα 51,2 εκατ. ευρώ αντί ζημιών 318,4 εκατ. ευρώ στο πρώτο μισό του 2019. Επίσης η εταιρεία μείωσε τον καθαρό δανεισμό της κατά 233,8 εκατ. ευρώ, σε σχέση με το τέλος του 2019, κυρίως εξαιτίας της αυξημένης ρευστότητά της.

Σε ό,τι αφορά στη μείωση των επενδύσεων αυτή συνδέεται με το lockdown αλλά και με την ολοκλήρωση της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 για την οποία η εταιρεία μελετά σχέδια μετατροπής σε μονάδα φυσικού αερίου ή υδρογόνου, έργο που μπορεί να είναι επιλέξιμο για χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Πάντως όπως αναφέρθηκε, το προσεχές διάστημα αναμένεται σημαντική ενίσχυση των επενδύσεων στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Η εταιρεία στον τομέα των ΑΠΕ αναμένεται να επιδείξει αυξημένη εξωστρέφεια και αναμένονται συμφωνίες (ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη συζητήσεις) εξαγορών και συνεργασιών με εστίαση στον τομέα των φωτοβολταϊκών.

Η διοίκηση της ΔΕΗ εξάλλου αναφέρθηκε και στα οφέλη των συναλλαγών ορόσημο για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών, τονίζοντας ότι αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης από μεγάλους διεθνείς επενδυτές για τη ΔΕΗ και τη στρατηγική που ακολουθεί. Μέσω των συναλλαγών η εταιρεία χτίζει στρατηγική σχέση με τους μεγάλους διεθνείς επενδυτικούς οίκους (JP Morgan, Pimco), ενώ πέτυχε να αξιοποιήσει αντλώντας ανταγωνιστική χρηματοδότηση τις ανεξόφλητες οφειλές πελατών της.

Υπενθυμίζεται ότι χθες η επιχείρηση ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους πωλήσεις ύψους 2,2496 δισ. ευρώ από 2,3052 δισ. ευρώ το 2019, με την επαναλαμβανόμενη λειτουργική κερδοφορία EBITDA να εκτινάσσεται από τα 9,3 στα 457,3 εκατ. ευρώ (περιθώριο EBITDA 20,3% από 0,4%). Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης κέρδη προ φόρων 51,2 εκατ. ευρώ από ζημιές 318,4 εκατ. ευρώ και κέρδη μετά από φόρους 29,3 εκατ. ευρώ αντί ζημιών 274,8 εκατ. ευρώ.

πηγή: http://www.capital.gr

Δείτε ακόμα

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, ανάβει το «Δέντρο της Αγάπης», στο Παλαιό Φάληρο

Tην Κυριακή 10 Δεκεμβρίου, στις 19:00 θα ανάψει το μεγάλο Χριστουγεννιάτικο «Δέντρο της Αγάπης» , …