Παρασκευή , 7 Οκτωβρίου 2022
Αρχική / Ειδήσεις / Ανησυχία Τσιόδρα στην επανεμφάνισή του δίπλα στον Χαρδαλιά

Ανησυχία Τσιόδρα στην επανεμφάνισή του δίπλα στον Χαρδαλιά

Δεν έκρυψε τον προβληματισμό του ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας για την αύξηση των κρουσμάτων. Έστειλε μήνυμα για υπεύθυνη συμπεριφορά και τήρηση των μέτρων

Για τις εξελίξεις όσον αφορά τη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα μας, μετά τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων μέσα σε μία μέρα (από 77 χθες σε 121 σήμερα), ενημέρωσε σήμερα (Τρίτη) ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, τόνισε, διαπίστωσε ότι υπάρχουν και αυξάνονται οι ενεργές εστίες μετάδοσης του κορονοϊού και ως αιτίες για αυτό περιέγραψε:

  • την αύξηση των εργαστηριακών ελέγχων και των στοχευμένων ελέγχων
  • την αύξηση της κινητικότητας πληθυσμού μετά το τέλος του lockdown
  • την αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συγχρωτισμού, όπως στην κρεατοβιομηχανία στην Καβάλα, σε εστιατόρια-μπαρ και σε γάμους.

Διαπιστώνεται επίσης ξεκάθαρη μετατόπιση κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες, οι οποίες πλέον ελέγχονται περισσότερο και επειδή οι ταξιδιώτες είναι κατά κύριο λόγω νέοι, όπως και οι επαφές τους που ελέγχονται.

Ωστόσο ο Σωτήρης Τσιόδρας απέφυγε να συνδέσει την αύξηση των κρουσμάτων στον τουρισμό, λέγοντας ότι μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγόμενων κρουσμάτων, αλλά μόνο το 10% των τελευταίων 113 περιστατικών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη είναι εισαγόμενα.

Επίσης, τόνισε ότι υπάρχει μικρή αύξηση σε νοσηλείες και εισαγωγές, ωστόσο τόνισε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην υπάρξει μεγάλη πίεση στο σύστημα υγείας. Εξήγησε δε ότι στιγμιαίος ρυθμός μετάδοσης του ιού είναι 1, πράγμα που σημαίνει ότι η επιδημία διατηρείται και αν συνεχίσουμε έτσι θα οδηγηθούμε σε αύξηση μολύνσεων και κρουσμάτων.

Αν και δεν διαφαίνεται προς το παρόν εκθετική αύξηση κρουσμάτων, τόνισε ότι είναι σημαντική η λήψη μέτρων και ότι όλοι πρέπει να συμπεριφερθούν με υπευθυνότητα.

Εξάλλου, ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό είπε μεταξύ άλλων πως τα επιστημονικά δεδομένα καθιερώνουν και επιβάλλουν τη χρήση μάσκας, την οποία χαρακτήρισε πιο αποτελεσματικό μέτρο από τη χρήση ασπίδας.

Σημείωσε επίσης πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μαγική λύση για την αντιμετώπιση της νόσου, αλλά ελπίδα για ένα ασφαλές εμβόλιο.

Εξάλλου, έστειλε μήνυμα προς τις νέες ηλικίες να μην αμελούν τα μέτρα προστασίας, υπογραμμίζοντας πως «οι νέοι δεν είναι άτρωτοι».

Δείτε ακόμα

Κορονοϊός: 1.222 νέα κρούσματα – 300 διασωληνωμένοι – 26 νεκροί

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε σήμερα, Σάββατο 13 Φεβρουαρίου, 1222 νέα κρούσματα του κορονοϊού, εκ των οποίων 8 …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.