Πέμπτη , 21 Νοεμβρίου 2024

Ωρα προϋπολογισμού με σενάρια για περαίωση εκκρεμών υποθέσεων

Ενώ κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, η συζήτηση με τους θεσμούς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό συνεχίζεται.

Ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε περαίωση εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων προκειμένου να εξασφαλίσει τον απαιτούμενο δημοσιονομικό χώρο για να κλείσει το όποιο «κενό» στον προϋπολογισμό του 2020 άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος με τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΣΚΑΙ. Ενώ σήμερα κατατίθεται το προσχέδιο του προϋπολογισμού στη Βουλή, η συζήτηση με τους θεσμούς για το ενδεχόμενο να υπάρξει δημοσιονομικό κενό την επόμενη χρονιά συνεχίζεται.

Ο προϋπολογισμός του 2020 θα στηριχτεί στην εκτίμηση ότι η ανάπτυξη την επόμενη χρονιά θα είναι υψηλότερη σε σχέση με αυτή του 2019. Η κυβέρνηση κρατάει κλειστά τα χαρτιά της όσον αφορά στα νούμερα και τα αποκαλυπτήρια θα γίνουν αύριο με την κατάθεση του προσχεδίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το 2019, ο πήχης της ανάπτυξης θα κατέβει οριακά κάτω από το 2% ενώ για το 2020, η κυβέρνηση θέλει να εμφανίσει ένα υψηλό ποσοστό ακόμη και πάνω από το 2,5%.

Το προσχέδιο –το οποίο πιθανότατα θα γραφτεί με διπλό σενάριο (ένα σενάριο βάσης και ένα προτεινόμενο σενάριο το οποίο θα περιλαμβάνει και όλα μέτρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ) θα προβλέπει πρωτογενές πλεόνασμα λίγο υψηλότερο από το 3,5%. Βέβαια, οι θεσμοί εξακολουθούν να αμφισβητούν αυτή την επίδοση και γι’ αυτό οι συζητήσεις θα συνεχιστούν μέχρι και τις 15 Οκτωβρίου οπότε και θα κατατεθεί ο προϋπολογισμός στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο των διαδικασιών του ευρωπαϊκού εξαμήνου.

Η θέση της ελληνικής πλευράς είναι πολύ συγκεκριμένη και διατυπώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο. Η Ελλάδα εκτιμά ότι ο στόχος του 3,5% για το 2020 θα επιτευχθεί. Αν αυτό αμφισβητηθεί μέχρι τέλους από τους θεσμούς, θα εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο να προχωρήσει η περαίωση των εκκρεμών υποθέσεων για όλες τις χρήσεις που είναι «ανοικτές». Αυτές αφορούν στα έτη από το 2013 και μετά καθώς πλέον η παραγραφή επέρχεται στην 5ετία μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας. Η «ιδέα» είναι να  πληρώσουν ένα ποσό από 500 έως 1000 ευρώ κατ’ ελάχιστον ανά χρήση όλοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Οι ανέλεγκτες χρήσεις είναι περίπου 6 εκατομμύρια για φυσικά και νομικά πρόσωπα οπότε οι προσδοκώμενες εισπράξεις μπορούν να φτάσουν ακόμη και στο ένα δις. ευρώ. Η τελευταία φορά που είχε γίνει περαίωση ήταν το 2010 και τότε το Ελληνικό Δημόσιο είχε εισπράξει πάνω από 1,5 δις. ευρώ.

Δείτε ακόμα

Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 3% στην εφάπαξ εξόφληση του φόρου εισοδήματος – Τι προβλέπει η τροπολογία του ΥΠΟΙΚ

Έκπτωση φόρου 3% δικαιούνται οι φορολογούμενοι οι οποίοι θα εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις …