Η εν λόγω πρωθυπουργική επιλογή έγινε περισσότερο αισθητή καθώς σε αυτήν προσέκρουσε η εμφανής από την πρώτη στιγμή διάθεση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης να πυρπολήσει εκ νέου το πολιτικό σκηνικό, εκτοξεύοντας υβριστικούς χαρακτηρισμούς κατά του κ. Μητσοτάκη: ο κ. Αλ. Τσίπρας απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό έκανε χρήση όρων όπως «δεν είστε μόνο ψεύτης αλλά και δειλός», «αυτοδιασύρεστε στο Κοινοβούλιο με θεατρινισμούς», «διασύρετε τη χώρα μας διεθνώς», σε συνέχεια σειράς ανάλογης επιθετικής και υβριστικής στάσης που είχε υιοθετήσει τα προηγούμενα χρόνια.
«Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας με ύβρεις και χαρακτηρισμούς. Είναι ξεκάθαρο ότι δεν επιδιώκατε να αξιοποιήσετε αυτήν τη δυνατότητα που σας δίνει ο Κανονισμός, για να συζητήσουμε νηφάλια μια επίκαιρη ερώτηση. Θέλατε για άλλη μια φορά να πέσουμε σε μια παγίδα έντασης και ανταλλαγής χαρακτηρισμών», απάντησε ευθύς εξαρχής ο πρωθυπουργός, για να συνεχίσει: «Σας λέω, λοιπόν, από τώρα: Εάν θέλετε εσείς να κινηθείτε σ’ αυτήν την κατεύθυνση, είναι δικαίωμά σας. Εγώ δεν πρόκειται να ακολουθήσω. Έχω μια χώρα να κυβερνήσω και έναν λαό να ενημερώσω». Η στάση αυτή είχε ως πρώτη επίπτωση το να αναγκαστεί να αποφύγει νέους υβριστικούς χαρακτηρισμούς στην δευτερολογία του ο κ. Τσίπρας, ενώ εκτιμάται ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη θα αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού για την προσεχή στρατηγική εκ μέρους της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ.
«Εάν εσείς επιλέξετε, κύριε Τσίπρα, να ακολουθήσετε και πάλι μία ακραία ρητορική, αυτό είναι δικό σας δικαίωμα» επανήθλε ο κ. Μητσοτάκης: «Εμάς μας κάνετε χάρη με αυτή την πολιτική, μας διευκολύνετε με το να γυρίζετε στην κοιτίδα του 3%, ενός ακραίου ΣΥΡΙΖΑ. Η βολική αντιπολίτευση για εμάς, όμως, είναι κακή αντιπολίτευση για τον τόπο. Όμως, αυτό θα είναι δικιά σας επιλογή. Εγώ εύχομαι και ελπίζω να μην ακολουθήσετε αυτόν τον τρόπο και αυτό το στυλ και να μπορέσουμε να συζητήσουμε και -γιατί όχι;- σε ορισμένα ζητήματα να συμφωνήσουμε».
Αντιστοίχως, πάντως, σχολιάζεται πως το σημερινό μήνυμα του κ. Μητσοτάκη μένει να αποδειχθεί εάν θα βρει αποδέκτες και εντός της ΝΔ, ούτως ώστε και σε όλα τα κατώτερα επίπεδα της «γαλάζιας» πλευράς να καταγραφεί στροφή απομάκρυνσης από ακραίες εμφανίσεις και δηλώσεις.
Μπαχαλάκηδες των «λευκών κολάρων»
Στο πλαίσιο αυτό, αξιοπρόσεκτο ήταν το λογοπαίγνιο μεταξύ των δύο, αναφορικά με τα πρόσωπα εκείνα τα οποία έχουν παραβατική συμπεριφορά και ανήκουν στις υψηλές κοινωνικές τάξεις, εκείνα για τα οποία δημιουργήθηκε ο χαρακτηρισμός «λευκά κολλάρα», βάσει ενός ενδυματολογικού χαρακτηριστικού τους.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε μια προσπάθεια να απαντήσει ετεροχρονισμένα στην κατηγορία που έχει δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ για προστατευτική στάση έναντι της παραβατικότητας των «μπαχαλάκηδων» στις διαδηλώσεις, είπε σε μια αποστροφή του λόγου του: «Τους μεγάλους και τους ισχυρούς, αυτούς εγώ σήμερα θα ονομάσω «μπαχαλάκηδες με κουστούμια και με γραβάτες που κλέβουν το δημόσιο χρήμα και περνάνε ζωή χαρισάμενη στο εξωτερικό εις υγείαν των κορόιδων».
Ο πρωθυπουργός απάντησε αμέσως: «Είναι και πολύ υποκριτικό να αναμασάτε διαρκώς αυτήν την καραμέλα περί «λευκών κολάρων». Μας τους είπατε τώρα και «μπαχαλάκηδες των λευκών κολάρων», τους διακρίνατε από άλλους «μπαχαλάκηδες».
Εμείς δεν θέλουμε ούτε «μπαχαλάκηδες λευκών κολάρων» ούτε «μπαχαλάκηδες» στα πανεπιστήμια. Ο νόμος σ’ αυτήν τη χώρα θα εφαρμόζεται για όλους, είτε είναι δυνατοί είτε είναι αδύναμοι. Εάν σας αρέσει». Για να συμπληρώσει με καυστική διάθεση και παραπέμποντας στη γνωστή ενδυματολογική επιλογή αρκετών στον (κυβερνητικό) ΣΥΡΙΖΑ να φορούν κοστούμια μεν, αλλά χωρίς γραβάτα: «Προσέξτε τα λόγια σας όταν μιλάτε για «λευκά κολλάρα», μπορεί ενίοτε να είναι και λερωμένα και γραβάτα να μη φοράνε».
Το κινητό του Αλ. Τσίπρα
Η εικόνα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθισμένου στο έδρανό του να δίνει προσοχή στο κινητό του τηλέφωνο, την ώρα που ο πρωθυπουργός από του βήματος της Ολομέλειας είχε αρχίσει ήδη να του απαντά, προκάλεσε την ενόχληση του κ. Μητσοτάκη:
«Νομίζω ότι μπορείτε να προσέχετε εμένα και όχι να στέλνετε μηνύματα, μιας και μιλάμε για σεβασμό στη Βουλή. Εκτός εάν σας στέλνουν μηνύματα, για να σας ετοιμάσουν για τη δευτερολογία σας. Δεν ξέρω».
Στην παρατήρηση ο κ. Τσίπρας περιορίστηκε να πει: «Από το κινητό δεν στέλνεις μόνο μηνύματα».
Τα ποσοστά
Ενα από τα πεδία στα οποία αντιπαρατέθηκαν οι δύο άνδρες, αφορούσε και το ποσοστό ανταπόκρισης εκάστου στην υποχρέωσή του, με την ιδιότητα του πρωθυπουργού, για κοινοβουλευτικό έλεγχο.
Αρχικώς ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στην προηγούμενη περίοδο είπε απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα: «Είχαν κατατεθεί τριακόσιες δεκαεννέα ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό. Απαντήσατε συνολικά στα τεσσερισήμισι χρόνια στις έντεκα.
Δηλαδή, είναι μία κάθε πεντέμισι μήνες, ποσοστό 3,5%. Κάτι σας θυμίζει αυτό το ποσοστό. Μου φαίνεται ότι σας καταδιώκει λίγο».
Ο κ. Τσίπρας, απάντησε: «Ξεκινήσατε την παρέμβασή σας, κάνοντας μου κριτική για τον αριθμό των επίκαιρων ερωτήσεων, τις οποίες απάντησα ως Πρωθυπουργός. Και κάνατε και ένα ευφυολόγημα για το 3%. Υποβλήθηκαν, πράγματι, τριακόσιες δεκαεννέα ερωτήσεις. Ερωτήσεις, όμως, από αρχηγούς κομμάτων υποβλήθηκαν μόνο δεκαπέντε τα τεσσεράμισι χρόνια που ήμουν Πρωθυπουργός. Απάντησα στις οχτώ ερωτήσεις, δηλαδή πάνω από το 60%». Για να προσθέσει, κάνοντας ωστόσο ένα λάθος στους υπολογισμούς των ποσοστών: «Γιατί, λοιπόν, τριακόσιες δεκαεννιά ερωτήσεις; Δεκαπέντε ήταν από τους Αρχηγούς των κομμάτων. Τώρα έχουν υποβληθεί δεκαοχτώ συνολικά ερωτήσεις όσο είστε Πρωθυπουργός. Από αυτές δεκατέσσερις υποβλήθηκαν από Αρχηγούς κοινοβουλευτικών ομάδων και από τις δεκατέσσερις συζητήθηκαν μόνο οι τρεις. Πιο κάτω από το 3% είστε εσείς, κύριε Μητσοτάκη, ήδη στους τέσσερις μήνες που κυβερνάτε. Αφήστε τα, λοιπόν, αυτά τα ευφυολογήματα».
Κλείνοντας αυτή τη συζήτηση, ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μου κάνει εντύπωση το γεγονός ότι επιλέξατε -παραθέτοντας στοιχεία για το πόσες ερωτήσεις απαντήσατε- να ισχυριστείτε ότι απαντάτε μόνο σε ερωτήσεις Αρχηγών κομμάτων. Διαπράξατε σφάλμα, κατά την άποψή μου. Η «Ώρα του Πρωθυπουργού» είναι μία ευκαιρία για τον Πρωθυπουργό να απαντά και σε ερωτήσεις απλών Βουλευτών, όπως έχω ήδη κάνει. Εν πάση περιπτώσει, εγώ προτίθεμαι, κύριε Τσίπρα, να είμαι στη Βουλή μία φορά τον μήνα, όπως έχω δεσμευτεί και το τηρώ. Εσείς ερχόσασταν μία φορά το εξάμηνο. Αυτά λένε τα στοιχεία. Ας κλείσει, λοιπόν, αυτή η υπόθεση και θα με κρίνετε και εμένα στο τέλος της τετραετίας, εάν τήρησα τη δέσμευση, την οποία έχω αναλάβει».