Σάββατο , 27 Απριλίου 2024

Φονικά Ρίχτερ χτύπησαν την Αλβανία

Το μέγεθος της καταστροφής από τα 6,4 Ρίχτερ που χτύπησαν τη χώρα αποκαλύπτεται με το πρώτο φως της ημέρας, καθώς η Αλβανία θρηνεί τουλάχιστον πέντε νεκρούς. Εκατοντάδες είναι οι τραυματίες, ενώ υπάρχουν αρκετοί εγκλωβισμένοι μέσα σε κτίρια που έχουν καταρρεύσει.

Η σεισμική δόνηση 6,4 βαθμών σημειώθηκε στις 03:53 τοπική ώρα [04:53 ώρα Ελλάδας] και έγινε αισθητή στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας, Τίρανα και Δυρράχιο. Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίστηκε στην Αδριατική, 34 χιλιόμετρα βορειοδυτικά των Τιράνων, σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC).

Ο κύριος σεισμός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος των Βαλκανίων, ως το Σαράγεβο της Βοσνίας (σε απόσταση 400 χλμ.) και το Νόβι Σαντ της Σερβίας (700 χλμ.), σύμφωνα με μέσα ενημέρωσης και μηνύματα που αναρτήθηκαν από χρήστες ιστοτόπων κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόκειται για τη δεύτερη ισχυρή δόνηση που πλήττει τη χώρα μέσα σε ένα δίμηνο, ενώ αποτέλεσε το πιο ισχυρό χτύπημα του Εγκέλαδου τα τελευταία τριάντα χρόνια στη χώρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά ένα από τα θύματα είναι άνδρας περίπου πενήντα ετών, ο οποίος πήδηξε από το μπαλκόνι του σπιτιού του πάνω στον πανικό του.

Η ένταση του σεισμού ήταν τέτοια που χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους κατατρομοκρατημένοι, πολλοί με βρέφη στα χέρια. Σύμφωνα με ανταπόκριση της ΕΡΤ οι καταστροφές στα Τίρανα είναι μεγάλες, όμως η κατάσταση στο Δυρράχιο δείχνει να είναι δραματική.  Έως τώρα έχει αναφερθεί ότι έχουν καταρρεύσει οκτώ πολυκατοικίες στις δύο μεγαλύτερες πόλεις της χώρας.

«Οι ζημιές είναι σημαντικές», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας.

Καταστροφές, όμως, υπάρχουν και σε ακτίνα 150 περίπου χιλιομέτρων: από τη Λέζια στον Βορρά έως το Φίερι στον Νότο.

Οι μεγάλης έκτασης ζημιές καταδεικνύουν τόσο την αδυναμία του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί σε τέτοιες καταστάσεις, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές ούτε οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι καταρτισμένες, αλλά και το μεγάλο πρόβλημα με κτίρια που κατασκευάστηκαν χωρίς να τηρούν τις απαραίτητες αντισεισμικές προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με την υπουργό Υγείας της χώρας, Ογκέρτα Μαναστερλίου, τουλάχιστον πενήντα άνθρωποι παρουσιάστηκαν στο τμήμα επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου των Τιράνων.

Η ανησυχία παραμένει μεγάλη στη χώρα, καθώς, την κύρια δόνηση έχουν ακολουθήσει ισχυροί μετασεισμοί έως και 5,3 βαθμών.

Σε αρκετές περιοχές που επλήγησαν από τον σεισμό υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στην ηλεκτροδότηση και τις τηλεπικοινωνίες. Στους δρόμους επικρατεί κομφούζιο, με τους πολίτες να έχουν βγει στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση απευθύνει έκκληση να μείνουν ανοιχτοί οι δρόμοι.

Συμπαράσταση από τον Δένδια

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας έστειλε ήδη μήνυμα στήριξης προς τον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας μέσω Twitter.

Εκφράζουμε τη συμπαράσταση της Ελλάδας στον λαό και την κυβέρνηση της Αλβανίας, για τις συνέπειες του σεισμού που έπληξε τη γειτονική μας χώρα. @AlbanianDiplo #Albania

Πηγή: http://www.efsyn.gr

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …