Συνέχεια στη διπλωματική αντιπαράθεση μεταξύ Αγκυρας και Αθήνας δίνει το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με το μεταναστευτικό ζήτημα.
Μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είχε υποστηρίξει ότι η Ελλάδα «πυροβολούσε τις βάρκες των προσφύγων, τις βύθιζε στο Αιγαίο και τους έστελνε με τη βία, τραυματισμένους, πίσω στην Τουρκία», προκαλώντας την έντονη αντίδραση του ελληνικού ΥΠΕΞ, ήρθε και νέα ανακοίνωση εκ μέρου του τουρκικού υπουργείο.
Σε αυτή, μεταξύ άλλων, υποστηρίζεται ότι Ελληνες αξιωματούχοι κατάσχεσαν προσωπικά αντικείμενα μεταναστών, τους κακομεταχειρίστηκαν, και τους έστειλαν πίσω στην Τουρκία, ενώ η Αγκυρα επικαλείται την ύπαρξη ντοκουμέντων για τα παραπάνω, καλώντας την Ελλάδα να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και να διορθώσει την πολιτική της
Αναλυτικά η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:
«Αν και η Ελλάδα αρνείται ότι οι παράνομοι μετανάστες ωθούνται στη χώρα μας από τις ελληνικές αρχές, η απόρριψη των παράνομων μεταναστών που απομακρύνονται από Έλληνες αξιωματούχους στα σύνορά μας συνεχίζεται και στην θάλασσα και στην ξηρά.
Το 2018, 11.867 παράνομοι μετανάστες απωθήθηκαν στη χώρα μας από την Ελλάδα και τους πρώτους 10 μήνες του 2019 άλλοι 25.404 . Από συνεντεύξεις με τους μετανάστες διαπιστώθηκε ότι Έλληνες αξιωματούχοι κατέσχεσαν τα προσωπικά τους αντικείμενα, υποβλήθηκαν σε πολλές περιπτώσεις σε κακή μεταχείριση, χτυπήθηκαν και απωθήθηκαν στα σύνορά μας από Έλληνες αξιωματούχους.
Έχουμε όλα τα είδη ντοκουμέντων, φωτογραφιών, εγγράφων και δηλώσεων σχετικά με τις πρακτικές των Ελλήνων αξιωματούχων.
Οι δραστηριότητες της Ελλάδας για την απόρριψη που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο καταγράφονται και στις εκθέσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης. Το Συμβούλιο της Ευρώπης ζήτησε από την Ελλάδα να αναστείλει και να διερευνήσει αυτές τις δραστηριότητες απέλασης, οι οποίες αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο.
Δεν αλλάζει όμως την πραγματικότητα το γεγονός ότι οι ελληνικές αρχές αρνούνται τις απωθήσεις που είναι αντίθετες προς το διεθνές δίκαιο, όπως καθορίστηκαν από τις αρμόδιες υπηρεσίες μας και από το Συμβούλιο της Ευρώπης,
Καλούμε τη νέα ελληνική κυβέρνηση να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής, αντί να αρνείται τις απωθήσεις που είναι εναντίον του διεθνούς δικαίου κι έχουν διαπιστωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης».