Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

Τι αποφασίστηκε σε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για το μεταναστευτικό

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής 

Σύσκεψη για το μεταναστευτικό, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου, Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, του Γενικού Γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλου Γεωργιάδη και του Ειδικού Γραμματέα Υποδοχής Μάνου Λογοθέτη.

Στη σύσκεψη, σύμφωνα με κυβερνητική ενημέρωση, συζητήθηκε το ζήτημα της αποσυμφόρησης των νησιών και της οργάνωσης των χώρων υποδοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως τονίζεται, αποφασίστηκε η άμεση εμπλοκή του Υπουργείου Εσωτερικών για τη στήριξη των Δήμων και των Περιφερειών που θα συνδράμουν στην αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αποφασίστηκε τέλος ότι τη δημόσια επικοινωνία για το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα αναλαμβάνει ο Ειδικός Γραμματέας Υποδοχής Μάνος Λογοθέτης.

Nέο κύμα μεταναστευτικών ροών εξαπέλυσαν οι διακινητές από τα παράλια της Τουρκίας προς τα ελληνικά νησιά, καθώς την Τετάρτη εντοπίστηκαν και διασώθηκαν τουλάχιστον 284 άτομα, σε θαλάσσιες περιοχές ανοιχτά των νησιών Λέρου, Σάμου και Λέσβου.

Ο κύριος όγκος των μεταναστών και προσφύγων εντοπίστηκε στη Λέσβο, όπου προστέθηκαν άλλα 177 άτομα, στα κέντρα φιλοξενίας του νησιού.

Μετά την «έκρηξη» των μεταναστευτικών ροών που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες στα ελληνικά νησιά, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα Μετανάστευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, μεταβαίνει σήμερα στην Τουρκία, για να συζητήσει τις τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό – μεταναστευτικό και την εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας.

Αναλυτικά:

Σκάφος της Frontex εντόπισε λέμβο με 39 αλλοδαπούς, στη θαλάσσια περιοχή Σκάλα Συκαμινέας, στη Λέσβο. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης, πλήρωμα ανωτέρω σκάφους προέβη στην ασφαλή περισυλλογή και διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Σκάλας Συκαμινέας. Προανάκριση διενεργείται από το Λιμενικό Σταθμό Μήθυμνας.

Το πρωί της Τετάρτης το λιμενικό εντόπισε φουσκωτό με 35 άτομα, το οποίο έπλεε στη θαλάσσια περιοχή Αγριελιά. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης, ενώ συνελήφθη ένας 38χρονος εξ’ αυτών, ως ο χειριστής της λέμβου.

Περίπου την ίδια ώρα, σκάφος του Λιμενικού εντόπισε φουσκωτό με 34 άτομα, επίσης στην περιοχή Αγριελιά, στη Λέσβο. Υπό το συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, το πλήρωμα του ανωτέρω σκάφους Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. προέβη στην ασφαλή διάσωση των ανωτέρω, οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο λιμένα Μυτιλήνης.

Το πρωί της Τετάρτης σκάφος του Λιμενικού εντόπισε στην ακτή της περιοχής Αντίσσα, στη Λέσβο, γκρουπ από 69 αλλοδαπούς .Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αποβιβαστεί επί της ακτής στην περιοχή «Κάμπος Γαβαθά». Στη συνέχεια, συνελήφθη ένας 32χρονος, ως ο χειριστής της Λέμβου.

Δείτε ακόμα

Δωρεάν Τεστ Παπανικολάου στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου – Η εξέταση γίνεται μόνο μετά από προγραμματισμένο ραντεβού – Για πληροφορίες …