Τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για το νέο εκλογικό σύστημα στην τοπική αυτοδιοίκηση, αλλά και συνολικά τις αλλαγές που υλοποιούνται στη λειτουργία των δήμων, μέσω του «Κλεισθένη», παρουσίασε σήμερα στους δημάρχους της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων της Θεσσαλίας (ΠΕΔ Θεσσαλίας), ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης.
Μιλώντας για τον κεντρικό πυρήνα των αλλαγών, ο κ. Πουλάκης ανέφερε πως «οι αλλαγές που γίνονται θα δώσουν το πνεύμα της συλλογικότητας, της σύνθεσης και της δημοκρατίας στα νέα δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια, που θα αναδειχθούν από τις εκλογές του Μαΐου 2019».
Όπως σημείωσε, οι αλλαγές στην τοπική αυτοδιοίκηση αφορούν την κατηγοριοποίηση των δήμων, τις αυτοτελείς υπηρεσίες που ελέγχουν τη νομιμότητα των αποφάσεων, την απλή αναλογική στο τρόπο εκλογής των δημοτικών συμβουλίων, την αύξηση των υποψηφιοτήτων σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, την αλλαγή στον τρόπο εκλογής των προέδρων των κοινοτήτων σε περιοχές άνω των 300 κατοίκων, την τεχνική βοήθεια προς στους μικρούς δήμους, αλλά και το οικονομικό πρόγραμμα «ΦιλόΔημος».
«Όλα αυτά δεν είναι μόνο βασικά σημεία της μεταρρύθμισης του «Κλεισθένη», αλλά είναι οι βασικοί πυλώνες συνολικά των πολιτικών που χαράζει και υλοποιεί το υπουργείο Εσωτερικών για την έμπρακτη στήριξη και αναβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης» τόνισε.
Για το σκεπτικό των αλλαγών, ο κ. Πουλάκης επισήμανε ότι ο «Κλεισθένης» διατηρεί τη βασική λογική του «Καλλικράτη», δηλαδή τη διαίρεση των δήμων σε εκλογικές περιφέρειες που αντιστοιχούν στις δημοτικές ενότητες, αλλά και τη διαδικασία της εκλογής των δημάρχων σε δύο γύρους.
Εξηγώντας το σκεπτικό του υπουργείου σχετικά με τις αλλαγές στη διαδικασία της εκλογής των δημάρχων, υποστήριξε ότι οι αλλαγές δίνουν τη δυνατότητα να αποφεύγονται οι πιθανότητες να εκλέγονται δήμαρχοι με 19-20% από τον πρώτο γύρο, ενώ ταυτόχρονα θα διασφαλίζεται ότι στον δεύτερο γύρο θα εκλέγονται δήμαρχοι αυτοί που οι δημότες εκτιμούν ότι θα έχουν τις περισσότερες ικανότητες συναίνεσης ανάμεσα στους δύο διεκδικητές.
Μεταξύ άλλων, ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών μίλησε για τα ζητήματα λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημοκρατικών θεσμών μέσω της ενεργοποίησης του θεσμού του τοπικού δημοψηφίσματος, υπογραμμίζοντας: «Είναι σημαντικό η τοπική αυτοδιοίκηση, ως ο αντικειμενικά εγγύτερος θεσμός, να πρωτοστατήσει στην ανανέωση του ενδιαφέροντος και στην ενίσχυση της συμμετοχής των πολιτών στα κοινά και στις δημοκρατικές διαδικασίες».
Επίσης, αναφέρθηκε στη διαδικασία προσλήψεων προσωπικού στους δήμους που αναμένονται το επόμενο διάστημα, ενώ μίλησε και για τη χρηματοδότηση που έχουν δεχθεί οι δήμοι από τα προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι» και «ΦιλόΔημος ΙΙ», η οποία -όπως είπε- έχει φτάσει στο ποσό των 1,8 δισ. ευρώ.
Για την πρόσθετη χρηματοδότηση που λαμβάνουν οι δήμοι, ο κ. Πουλάκης παρατήρησε πως «μέχρι το 2014 είχαν δοθεί στους δήμους 8 εκατ. ευρώ για φυσικές καταστροφές και για λειψυδρία, ενώ με βάση τα στοιχεία από το 2015-2018 έχουν δοθεί 124 εκατ. ευρώ».
Ο γγ του υπουργείου Εσωτερικών υποστήριξε ότι μέχρι στιγμής στους δήμους έχουν ενταχθεί έργα για υποδομές ύψους 243 εκατ. ευρώ για αποχέτευση, 240 εκατ. ευρώ για ύδρευση, 73 εκατ. ευρώ για αγροτική οδοποιία και 60 εκατ. ευρώ για παιδικές χαρές, ενώ για τη Θεσσαλία είπε ότι συνολικά οι δήμοι της περιοχής έχουν λάβει από τα προγράμματα «ΦιλόΔημος» και από την έκτακτη χρηματοδότηση για τις θεομηνίες 75 εκατ. ευρώ.