Παρασκευή , 26 Απριλίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Αρχίζει «ανένδοτο» για την ψήφο των αποδήμων

«Ανένδοτο» με αφορμή την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού θα ξεκινήσει το επόμενο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ, θεωρώντας πως η κυβέρνηση με όχημα την ενσωμάτωση της ψήφου της ελληνικής ομογένειας στο εν Ελλάδι εκλογικό αποτέλεσμα, πάει να «αλλοιώσει τους εκάστοτε πολιτικούς συσχετισμούς στο εσωτερικό της χώρας». Η τελευταία φράση ανήκει στον Αλέξη Τσίπρα και ειπώθηκε μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι της Παρασκευής. Η λέξη «αλλοίωση» δεν είναι τυχαία. Απηχεί την αίσθηση που υπάρχει στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες γύρω από την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, οι οποίες ερμηνεύονται ως μία συντονισμένη προσπάθεια να «εργαλειοποιηθεί» η διασπορά. Με δεδομένο πως δεν πρόκειται απλά για ένα ακόμα «τρέχον» θέμα αντιπαράθεσης, αλλά για μία διαφορά με επίδικο το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα, η αξιωματική αντιπολίτευση σχεδιάζει ένα σκληρό πρέσινγκ προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τους βουλευτές, ώστε να μη συναινέσουν στην πρόταση να προσμετρείται η ψήφος της διασποράς στο εκλογικό αποτέλεσμα, κάτι που με «κρυφό και δόλιο τρόπο», σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «αλλοιώνει» το εκλογικό αποτέλεσμα.

Ανακωχή τέλος

Στην κορυφή αυτού του «ανένδοτου αγώνα» βρίσκεται το ΚΙΝΑΛ. Στην Κουμουνδούρου είναι έτοιμοι να βγάλουν τα μαχαίρια που είχαν μπει για πολύ καιρό στα θηκάρια και να τα στρέψουν στο μικρό κόμμα της Κεντροαριστεράς, με βασικό στόχο το… ΠΑΣΟΚ. Σε πρόσφατη κοινοβουλευτική διαδικασία, ο Γιάννης Ραγκούσης ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέρδο, αν η θέση του ΚΙΝΑΛ συνιστά αλλαγή στάσης από τη διαχρονική θέση του ΠΑΣΟΚ, λέγοντάς του πως «ως ΠΑΣΟΚ δεν συναινούσαμε στην πρόταση της Ν.Δ. μέχρι το 2012», που θα μπορούσε να είχε οδηγήσει σε αλλαγή του υφιστάμενου νόμου, αφού ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. είχαν μαζί 200 βουλευτές. «Ημουν ένας από εκείνους του κόμματός μου που είχαν αποκρούσει τη λύση αυτή και είχαμε κάνει λάθος. Εγώ κάνω αυτοκριτική», είπε ο κ. Λοβέρδος. Στον ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να κάνουν σημαία την τότε στάση του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας την κ. Γεννηματά πως έχει παραδώσει «γη και ύδωρ στη Δεξιά».

Στην Κουμουνδούρου βεβαίως θεωρούν πως η σύγκλιση Μαξίμου και Χαριλάου Τρικούπη στο μείζον θέμα της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού είναι απλά ένα κομμάτι μιας «ευρύτερης συμφωνίας» που μπορεί να περιλαμβάνει ακόμα και τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Το βέβαιο είναι πως το επόμενο διάστημα η σύγκρουση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ θα επανέλθει και μάλιστα με τη μεγαλύτερη οξύτητα από ποτέ. Η Κουμουνδούρου πάντως θεωρεί πως η στάση του ΚΙΝΑΛ μακροπρόθεσμα θα ενισχύσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς «επιβεβαιώνει την πάγια άποψη πως η κ. Γεννηματά δρα σαν δεκανίκι του κ. Μητσοτάκη» και την απονομιμοποιεί στο κεντροαριστερό κοινό. Αλλά δεν είναι βέβαιο ότι αυτό αρκεί, καθώς η πιθανή ενσωμάτωση της ψήφου των ομογενών θα προσθέσει ένα «άγνωστο» καινούργιο εκλογικό σώμα, με αποτέλεσμα οι όποιες αλλαγές συσχετισμών στο εσωτερικό μπορεί να μην αρκούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να κερδίσει εκ νέου την εξουσία.

Σε κάθε περίπτωση στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν πως διαμορφώνεται ένα σκηνικό που δεν το είχαν προβλέψει και δεν είναι καθόλου ευνοϊκό για έναν ακόμα λόγο: Με το ΚΙΝΑΛ, το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, δηλαδή τα υπόλοιπα κόμματα της Κεντροαριστεράς, να είναι θετικά επί της αρχής στην πρόταση της κυβέρνησης για ενσωμάτωση της ψήφου, διαμορφώνεται μία εικόνα που δείχνει τον ΣΥΡΙΖΑ απομονωμένο.

Δείτε ακόμα

Αλ. Τσίπρας για γεγονότα στις ΗΠΑ: Οι εχθροί της Δημοκρατίας θα ηττηθούν

Για εικόνες ντροπής ακροδεξιάς βίας κάνει λόγο με ανάρτησή του στο twitter ο πρόεδρος του …