Συναγερμός χτύπησε στο Μαξίμου για την προσχώρηση του ανεξάρτητου βουλευτή Χάρη Θεοχάρη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.
Και αυτό γιατί η κυβέρνηση, όλο το προηγούμενο διάστημα, καταμετρούσε στη λίστα των 151 βουλευτών που θα ψήφιζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών και το όνομα του ανεξάρτητου βουλευτή.
Συνεπώς το σενάριο της ψήφου του κ. Θεοχάρη «κάηκε» οριστικά, και συγχρόνως αφαιρέθηκε ένας βουλευτής από τους 151 που το Μαξίμου άθροιζε για να περάσει τη Συμφωνία.
Από εκεί και έπειτα, «βάση» για τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελούν οι 145 ψήφοι της Κοινοβουλευτικής Ομάδας από όπου «χτίζει» μέχρι να φθάσει τον μαγικό αριθμό των 151 που θα του επιτρέψουν να περάσει την Συμφωνία των Πρεσπών. Αν τελικά δεν τα καταφέρει, η χώρα θα οδηγηθεί σε κάλπες με την τύχη της Συμφωνίας να κληροδοτείται, ως ανοικτό θέμα, στην επόμενη κυβέρνηση.
Το «Ποτάμι» αποτελεί για την κυβέρνηση πιθανή πηγή άντλησης ψήφων. Οι ψήφοι των βουλευτών Στ. Θεοδωράκη, Σπ. Λυκούδη και του Γιώργου Μαυρωτά που διάκειται θετικά, βρίσκονται στη λίστα Μαξίμου, αν και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, φέρεται ιδιαίτερα με τις αλυτρωτικές δηλώσεις του Ζόραν Ζάεφ, να ξανασκέφτεται το ενδεχόμενο να ψηφίσει υπέρ της Συμφωνίας. Ο μόνος σίγουρος παραμένει ο Σπ. Δανέλλης που συνεχίζει να στηρίζει τη Συμφωνία.
Από την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο μόνος βέβαιος είναι ο κ. Παπαχριστόπουλος, ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα ψηφίσει και θα παραδώσει την έδρα. Προς ψήφιση κλίνουν η Έλενα Κουντουρά και ο Βασίλης Κόκκαλης.
Ερωτηματικό αποτελεί το τι θα κάνει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, αλλά και η Κατερίνα Παπακώστα.
Συνεπώς, ο γρίφος των «151» βουλευτών που χρειάζεται η έγκριση της Συμφωνίας, αποδεικνύεται δυσεπίλυτος για την κυβέρνηση.