Η εκκίνηση των διαδικασιών –νωρίτερα του αναμενομένου– για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ ήταν δεδομένο ότι θα πυροδοτούσε εξελίξεις στο εσωτερικό του ΚΙΝΑΛ, που εισέρχεται και επίσημα πλέον σε ένα «καυτό» δίμηνο, το οποίο εκτιμάται ότι θα διαμορφώσει τα εσωκομματικά δεδομένα, ενδεχομένως και σε ορίζοντα τετραετίας. Στον απόηχο της απόφασης της ηγεσίας, οι άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές ανοίγουν σιγά σιγά τα χαρτιά τους. Και ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας, όταν και θα ληφθούν οι κρίσιμες αποφάσεις για το διαδικαστικό κομμάτι, αξίζει να αποκωδικοποιηθεί το τι σηματοδοτεί για την κάθε πλευρά το «πράσινο» συνέδριο.
Για την κ. Γεννηματά, σε καθαρά πολιτικό επίπεδο, στόχος του συνεδρίου είναι να κλείσει οριστικά το θέμα «ΠΑΣΟΚ ή ΚΙΝΑΛ». Θέμα το οποίο είναι προφανές ότι θα άνοιγε εμφατικά αν έχανε την ηγεσία της βασικής συνιστώσας, μιας και αυτό είναι βέβαιο ότι θα οδηγούσε σε «ντόμινο» και σε θέμα ηγεσίας και για τον ενιαίο φορέα. Εν ολίγοις, η κ. Γεννηματά στοχεύει στη διατήρηση της προεδρίας του ΠΑΣΟΚ, αποσκοπώντας σε δύο κατευθύνσεις: αφενός, στην πλήρη «νομιμοποίηση» της κυριαρχίας της στο ΚΙΝΑΛ και αφετέρου στο να οχυρώσει την πορεία που η ίδια έχει χαράξει για το Κίνημα, δηλαδή ότι αποτελεί μονόδρομο η συνέχιση του «νέου εγχειρήματος», απέναντι στις φωνές που καλούν σε επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ (όπως ο Π. Γερουλάνος).
Αντίλογος
Ο αντίλογος των «αντίπαλων» στρατοπέδων δεν αφορά τόσο τους στόχους της ηγεσίας όσο τον τρόπο με τον οποίο θεωρούν ότι επιχειρεί να τους επιτύχει. Καταλογίζεται, δηλαδή, στην κ. Γεννηματά ότι πηγαίνει σε συνέδριο αγνοώντας πλήρως το τι προβλέπεται στο καταστατικό του ΠΑΣΟΚ. Τι απαντά σε αυτό η ηγεσία; Παραπέμπει στην απόφαση του πρόσφατου συνεδρίου του ΚΙΝΑΛ, σύμφωνα με την οποία οι «συνιστώσες» του κάνουν ένα βήμα πίσω, προκειμένου ο ενιαίος φορέας να κάνει ένα βήμα μπροστά. «Οποιος θέτει ζητήματα διαδικαστικά, ή έχει ξεχάσει τι αποφασίστηκε στο συνέδριο ή ήταν απών από αυτό», σχολίαζαν μάλιστα στην «Κ» πηγές της Χαρ. Τρικούπη.
Βασικός εκφραστής των παραπάνω ενστάσεων κατά της ηγεσίας είναι ο Ν. Ανδρουλάκης. Ο ευρωβουλευτής, σε χθεσινή παρέμβασή του (ΣΚΑΪ), απέφυγε να απαντήσει στο αν θα διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, τονίζοντας ότι «αν τεθεί ζήτημα, θα τοποθετηθεί δημοσίως». Απηύθυνε, πάντως, σαφή προειδοποίηση προς την πλευρά της κ. Γεννηματά να τηρήσει πλήρως το καταστατικό και να μην πάει σε συνέδριο εκτός πλαισίου. Το ίδιο μήνυμα, σύμφωνα με πληροφορίες, της μετέφερε και σε κατ’ ιδίαν συνάντηση, υποστηρίζοντας ότι ένα συνέδριο fast-track, θα αποτελέσει «ταφόπλακα» για το ΠΑΣΟΚ. Εν κατακλείδι, η πλευρά Ανδρουλάκη «βλέπει» ότι η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ενδέχεται να παρακάμψει το καταστατικό και μέσω οργάνων και συνέδρων, που θεωρείται από τους επικριτές της ότι θα είναι ελεγχόμενα ως προς τα πρόσωπα, θα επιχειρήσει να περάσει τις θέσεις της χωρίς ανοικτές διαδικασίες και να παραμείνει στην ηγεσία ενδεχομένως και με αλλαγή του καταστατικού, που θα ορίζει αυτόματα πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ.
Χαμηλοί τόνοι
Από την πλευρά του, σε πιο χαμηλούς τόνους, αν και όχι χωρίς «υποβόσκοντα» μηνύματα, κινείται μέχρι στιγμής ο Παύλος Γερουλάνος. Ο πρώην υπουργός, ο οποίος έχει εκφράσει στο παρελθόν την επιθυμία του να διεκδικήσει την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, χαρακτήρισε θετική την κίνηση Γεννηματά για επίσπευση των διαδικασιών. Ωστόσο, η αναφορά του περί «διασφάλισης ανοιχτού και δημοκρατικού συνεδρίου» είναι σαφές ότι αποτελεί επίσης προειδοποίηση προς την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, σχετικά με τις διαδικασίες που θα ακολουθήσει. Διαδικασίες οι οποίες, όπως προκύπτει από όλα τα παραπάνω, θα καθορίσουν και το εάν θα τεθεί τελικά θέμα ηγεσίας, ώστε να υπάρξουν υποψηφιότητες.